üriner enfeksiyon olmadığı halde tekrarlayıcı abdominal ve pelvik huzursuzluk veya ağrıya neden olabilen kronik enflamatuar bir hastalıktır. Ağrılı mesane sendromu mesanede ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur.
Aşırı aktif mesane sendromu, aşırı hassas mesane ile mesanenin boşaltılmasından sorumlu kaslardaki aşırı aktiviteden kaynaklanır. Bu sendromda mesane tam dolmasa bile idrar boşaltma hissi gelişir. Hastalığın en yaygın belirtilerinden biri gündüz idrara çıkma ihtiyacındaki artıştır.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır. 100 binde 300 kişide görülmektedir.
Aşırı aktif mesane sendromunun tedavisinde ilk uygulanan yöntem hastanın hayat tarzında yapılan değişikliklerdir. Sıvı alımının dengelenmesi, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması, kilo kontrolü, pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizler vb. değişiklikler yapılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bunlar arasında en sık görülenler; mesanenin tamamını boşaltmada zorluk, böbrek rahatsızlıkları yaşanma riskinde artış ve idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış görülebilmektedir.
Aşırı Aktif Mesane kadınlarda %30, erkeklerde %11 oranında görülmekte, kadınlarda ani idrar kaçırma oranı daha fazladır.
Birçok hasta ilaç tedavisiyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte davranışsal tedavilerin desteklenmesi de başarı oranlarını önemli oranda artırmaktadır. Ayrıca dirençli olgularda kapalı yöntemle (endoskopik) de tedavi alternatifi bulunmaktadır.
Aşırı Aktif Mesane Tedavisi. Bu şikayetler topluluğunun bütün şikayetleri ortadan kaldıran tek bir tedavisi maalesef mümkün değildir. Bu nedenle hastanın şikayetlerinin başlanan tedaviden sonra takibi oldukça önemlidir, çünkü tedavi başarısı kişiden kişiye değişecektir.
İdrar kaçırma için ilaç tedavisi
İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır.
“Aşırı Aktif Mesane” olarak adlandırılan sık idrara çıkma probleminin böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini belirten Doç. Gülpınar, “Aşağıdaki soruların en az birine 'evet' cevabını veriyorsanız aşırı aktif mesane hastalığı için bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir” diye konuştu.
Günümüzde sadece mirabegron kullanılmaktadır. Mirabegron eğer MRAs tedavisi başarısız olursa ya da yan etkilerinden dolayı kullanılamıyorsa önerilir. Mirabegron yan etkileri genellikle hafiftir.
Mesane ağrısı nereye vurur? Mesane karın alt tarafında yerleşiktir ve idrar biriktiği zamanlarda ağrı yapabilir. Kasıklar ve karın alt bölgesinde ağrıya sebep olabilir.
Mesane Disfonksiyonu Nedenleri
İşte bazı yaygın nedenler: Stres: Kronik stres, mesane kaslarının gerilmesine ve mesane kontrolünü etkilemesine neden olabilir. Stres ayrıca idrar yapma sıklığını ve idrar tutma yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle, stres yönetimi, mesane sağlığını korumak için önemli bir adımdır.
Mesane içine sonda ile uygulanan bazı ilaç tedavileride semptomların giderilmesinde başarılı bulunmuştur. Bu tedavilere dirençli hastalarda mesane içi botoks uygulaması, sakral nöromodülasyon ve daha dirençli olgularda mesanenin alınması ameliyatı (sistektomi) de diğer tedavi basamaklarıdır.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Diyabet, prostatın alınması veya aşırı aktif mesane de pelvik kasların zayıflamasına neden olabilmektedir. Kegel egzersizi için pelvik kaslarınızı sıkarak 3 ila 5 saniye kadar tutun ve gevşetin. Bu egzersizi günde en az 3 set halinde 10 veya 15 tekrarla yapabilirsiniz.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Mesane boşalmasına engel olan durumlar: iyi huylu prostat büyümesi, kabızlık. Çoklu doğum: Pelvik taban kasının zayıflamasına yol açabilir, aşırı aktif mesane oluşumunu tetikleyebilir. Kullanan bazı idrar söktürücü ilaçlar. Aşırı kahve, alkol, asitli içecek tüketimi.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Genel olarak kişinin hayatını da olumsuz yönde etkileyen sık idrara çıkma, kadınlar için önemli problemler arasında yer alır. Stres, şeker hastalığı, vajinit, aktif mesane, sistit, mesane kanseri, mesane iltihabı ya da hamilelik gibi durumlar kadınlar da sık idrara çıkmaya neden olur.
Gece Kaç Defa İdrara Çıkmak Normaldir? Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır. Ancak gece boyunca 2'den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri