Bu kılıcın ucunun iki çatallı olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu iki uçtan biri adaleti temsil ederken diğer uç ise ilimi temsil etmektedir. Burada üzerinde durulmak istenen aslında adaletin ve ilimin bir bütün olduğunun altının çizmektir. Zülfikar kılıcı tüm dünya genelinde şekil itibari ile bilinen bir semboldür.
Ali'ye izafe edilerek anılan Zülfikar, Düldül'le birlikte ona Allah tarafından bahşedilen efsanevi bir kılıç olarak yer alır. Eğri ve çift ağızlı, başka bir ifadeyle çatallı olduğu düşünülen Zülfikar'ın iki çatal ucundan biri ilmi, diğeri de imanı temsil eder. Kılıcın kabzası ise adaletin sembolüdür.
Bu kolye, Hz. Muhammed tarafından Hz. Ali'ye hediye edilen ucu çatallı bir kılıcı temsil eder. "La Feta İlla Ali La Seyfe İlla Zülfikar" cümlesiyle süslenmiş olan bu kılıcın anlamı ise "Zülfikar'dan başka kılıç, Ali'den başka yiğit yoktur" şeklindedir.
Özellikle kolye şeklinde hazırlanan Zülfikar kılıcı sembolü alevi inancına sahip olanların sıklıkla tercih ettiği bir aksesuar oluyor.
Ayrıca “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ zülfikār” (Ali'den başka yiğit, zülfikardan başka kılıç yoktur) ibaresi pek çok şair tarafından nazma çekilmiş, özellikle musammatların mütekerrir mısraı olarak kullanılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Hz. Peygamber‟in, Uhud Gazvesi‟nde Hz. Ali‟ye, Zülfikar‟ı hediye ettiği ve bu esnada “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ Zülfikâr” (Ali‟den başka yiğit, Zülfikar‟dan başka kılıç yoktur) dediği rivayet edilir (Öz, 2013, s. 554).
Ali ve onun soyundan gelenlere (Alevîlere) intikal eden kılıç, daha sonra Abbasi ve Fatımi halifeler arasında el değiştirdikten sonra 11. yüzyılda ortadan kaybolmuştur. Şiîlerin ve Alevîlerin ortak olan Caferî mektebine göre ise bu kılıç, on ikinci ve "son İmam" olan El-Mehdi'de bulunmaktadır.
Kılıç figürü, negatif enerjiyi kesmeyi ve insanları olumsuz duygulardan arındırmayı temsil eder. Bu kolye, baş melek kolyesi olarak da adlandırılır. Kılıcın kabzası ve melek kanatlarının üst kısımlarıyla birleşmiş balzak, beyaz zirkon taşlar ile süslenmiştir.
Muhammed(s.a.v)'ın damadı ve 4 büyük İslam halifesinden biri olan Hz. Ali'nin çift başlı kılıcıdır. Kılıcın ismi Arapça'da sahip anlamına gelen "zü" ve boğum anlamına gelen "fekar" kelimelerinden oluşmuştur. Kılıcın bir ucu ilmi diğer ucu ise adaleti temsil eder.
Ali'nin ucu çatallı, ortası yivli meşhur kılıcının adıdır. Gerek ismi gerekse ele geçirilişi hakkında farklı rivayetler olan bu kılıç, yalnız Alevî-Bektaşî zümreye mensup halk ve tekke şairleri tarafından değil birçok divan şairi tarafından da şiirlerde farklı münasebetler içinde kullanılmıştır.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Seküler ve dinî birçok anlam yüklenen “kılıç, gücün, hâkimiyetin, adaletin, cesaretin ve yiğitliğin, ihtiyat ve yok etmenin sembolüdür.” O, doğal varlıklara egemenliği simgelediği gibi Ģeytan benzeri varlıklara hükmetmeyi de simgelemektedir. Dahası, o, kutsal savaĢın da bir sembolüdür (Çoruhlu, 1997: 64-65).
İç mekanlarda yetiştirilebilen alev kılıcı çiçeği (vriesea), koyu yeşil yaprakları ve çiçekleri ile evinizin veya ofisinizin ambiyansını değiştirecek bitki çeşitlerinden biridir. Anavatanı Brezilya olan bu çiçek, bromeliaceae familyasına ait çiçekli bir bitkidir.
Düldül, İslam halifesi Ali'nin katırıdır. Kır veya beyaz renkte olan ve genellikle dişi olduğu söylenen Düldül, İslam peygamberi Muhammed tarafından Ali'ye hediye edilmiştir. Daha sonraları klasik şövalye üçlemelerine (kahraman, kahramanın kılıcı, kahramanın atı) uygun olarak bir at şeklinde tasvir edilmiştir.
Alevilik ve Şiilikte önemli bir yere sahip olan Ali'nin Zülfikar isimli kılıcın üzerinde Ali Velîyyullah iç kısımda La feta illa Ali La seyfe İlla Zülfikar(Ali gibi yiğit yok Zülfikar gibi kılıç yok.) yazan temsilî bir resmi.
Irak'ın Necef kentinde bulunan İmam Ali Türbesi (Arapça:حرم الإمام علي (Harem el-İmam Ali), ya da kısa adıyla İmam Ali Mescidi veya İmam Ali Camii, İslam'ın Şii itikadına bağlı yaklaşık 200 milyon Müslüman için Suudi Arabistan'da bulunan Kabe ve Medine'de Mescid-i Nebevî' ve Kudüs taki ilk islam kıblesi Mescid-i Aksa ...
Hz.Ali Kılıcı Olarak Bilinen Zülfikar Kılıcı Denizli Yatağan da Selçukludan Osmanlıya Osmanlıdan Günümüze Kadar İmalatı Sürmektedir. Kılıc 90 Cm Toplam Boyudur.
Gümüş Erkek Yüzük ve Gümüş Takılarda bolca kullanılan Zülfikar Kılıç figürünün en önemli özelliği kılıcın çift uçlu olmasıdır. Bu uçlardan biri daha uzun biri daha kısadır ve Bunun anlamı; Büyük olan iyiliği ve inancı, küçük olan kötülüğü ve inançsızlığı temsil eder.
Zülfikar Kılıcı (90 cm)
Zülfikâr, İslam peygamberi Muhammed'in damadı, amcasının oğlu ve Dört Büyük Halife'den biri olan Ali'nin çatal şeklinde iki başlı kılıcının adıdır. Tarihçilere göre de bu kılıcı Mısır Melik'i Mukavkas Muhammed'e hediye etmişti.
Genellikle törensel, dinsel, büyüsel veya cenaze amaçlı amaçlara hizmet ederler ve aynı zamanda, verilen zenginlik ve statünün sembolleri olarak da kullanılırlar. Kolyeler, insanlar tarafından takılan en eski süs eşyalarından biri olabilir.
Melek kanadı ise saflığın, temizliğin simgeleri ve koruyucu anlamı nedeni ile de son derece hoş bir hediye seçeneği olarak öne çıkmaktadır.Bu nedenle gümüş melek kanadı sonsuzluk bayan kolyesi hediye edilen kişiye melek kadar saf ve temiz olduğunu sonsuza kadar sevileceğini ifade etmektedir.
Kılıç, tarih boyunca birçok uygarlık tarafından kullanılmış, metal veya başka malzemelerden yapılmış çeşitli boyutlarda olabilen, keskin kenarlı, sivri uçlu, delici ve kesici olan ateşsiz silahtır. Bazı kaynaklara göre kılıç, modern ateşsiz silahların atasıdır.
Ali'nin çift başlı kılıcı olarak bilinen Zülfikar kılıcı, Arapçada “sahip” ve “boğum” anlamlarına gelen harflerden oluşmaktadır. Hakkında birden fazla rivayet olması bakımından gerçekliğinin sorgulanabilirliği daima mümkün olan bu kılıcın orijinalinin üç metre boyu ve yüzün üzerinde bir kilosu olduğu düşünülmektedir.
Terme ilçesi Kesikkaya Mahallesi'ne de ismini veren Kesikkaya, 1994 yılının ekim ayında Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Hz. Ali'nin savaş sırasında savurduğu Zülfikar'la kestiği rivayet edilen Kesikkaya'nın üzerinde bulunan iz dikkat çekiyor.
Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi'nde muhafaza edilen bu kılıcın Hz. Dâvud'un bizzat kendi eliyle yaptığı kılıç olduğunu nice peygamberlerin, hükümdarların elinden geçtiğini biliyor muydunuz? İlginç olan ise bu kılıcın kıyamet yaklaştığında bir kez daha kullanılacak olması...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri