Ebû Bekir'in dört karısı olmuştur. Birinci karısı Kuteyla bint Abdüluzza olup bu karısından Esma adlı bir kız çocuğu olmuş ve sonra boşanmıştır. İkinci karısı Ümmü Rûmân bint Âmir b. Uveymir b. Abdişems el-Kinâniyye adlı bir kadından Aişe ve Abdurrahman adlı biri kız bir oğlan çocuğu olmuştur.
Ebû Bekir es- Sıddîk ile evlendi. Meşhur fakih Abdurrahman bu evlilikten doğdu.33 Böylelikle Abdurrahman b. Ebî Bekir'in sekiz çocuğu olduğu anlaşılmaktadır.
Aişe bint Ebu Bekir (Arapça: عائشة بنت أبو بكر; d. (?) 614, 617 Mekke - ö. 678, Medine), İslam peygamberi Muhammed'in eşlerinden biri ve birinci İslam hâlifesi Ebu Bekir'in kızıdır.
Hicretin 2. yılı Şevval ayında (Nisan 624, iki bayram arasında) Hz. Peygamber'le evlendi (Zehebî, II, 141-142).
Hz. Ebû Bekir'in babası Ebû Kuhâfe'dir. Asıl adı Osman b. Âmir b. Amr'dır. Annesi ise Ümmü'l-Hayr olarak bilinen Selma binti Sahr b. Âmir'dir.
İlgili 23 soru bulundu
O gün Hz. Ebû Bekir(r.a.), yaşı 90'a dayanmış, gözleri artık görmez olmuş babası Ebû Kuhafe'yi ikna etti ve Allah Resûlü'nün(s.a.v.) huzuruna iman etmesi için getirdi.
Bu vefa duygusunu ve sevgiyi hazmedemeyen Resûl-i Ekrem'in genç hanımı Âişe, bizzat itiraf ettiği gibi hayatında en çok Hatice'yi kıskanmış, ölüp gitmiş bir kadını ne diye hâlâ anıp durduğunu, üstelik Allah'ın kendisine ondan daha hayırlısını verdiğini söyleyerek bu duygusunu ifade etmiştir.
Osman, Ümmü Külsûm'ün 9 (630) yılında vefatından sonraki yıllarda altı evlilik daha yaptı. Hanımlarından üçü (Nâile bint Ferâfisa, Remle bint Şeybe, Ümmü'l-Benîn bint Uyeyne) şehid edildiği sırada hayatta bulunuyordu. Bu evliliklerinden dokuz oğlu, altı veya yedi kızı oldu.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
Anne ve babasının mensup olduğu Teym kabilesinin soyu Mürre b. Kâ'b'da Hz. Peygamber'in nesebiyle birleşir. Resûl-i Ekrem'den iki veya üç yaş küçük olan Ebû Bekir kaynaklarda adından çok Atîk lakabıyla anılmıştır.
Sünni kaynaklara göre Ömer, Muhammed ile akrabalık bağını güçlendirmek için Ümmü Gülsüm ile evlenme isteğini Ali'ye beyan etti. Ali ise kızının ergenlik çağına ermediğinden ve kardeşi Cafer bin Ebu Talib'in oğluyla evlendirmek istediğinden bu isteğe karşı çıktı.
Muhammed'in, Ebû Bekir'in kızı Aişe ile hicret öncesinde Mekke'de evlenmesinden dolayı kayınpederidir. Halifeliği sırasında Kur'an'ı mushaf haline getirtmiştir.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Klasik hadis ve tarih kaynakları- mızdaki rivayetler, Hz. Aişe'nin dokuz-on yaşlarındayken evlen- diğini ortaya koymaktadır. Bazı modern çalışmalarda ise, onun bu dönemde en azından on dört ile on dokuz yaşları arasında ol- duğu ileri sürülmektedir. Elli yaşını aşmış olan Hz.
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür. Nitekim Hz.
Hz. Hatice'nin Evlilikleri -Efendimiz (s.a.v. )'dan önce 2 evlilik yapmıştır. Toplam 3 çocuğu olacaktır İlk evliliği Ebu Hale Hint bint Zürare Et Temimi ile yapmıştır.
Peygamber'den sonra hilafete gelen dört halifenin ilki olan Hz. Ebû Bekir, yatağında vefat etmiş tek halifedir. Bununla birlikte dönemin an- layışını yansıtacak şekilde Hz. Peygamber için zehirlenerek şehit edildiği rivayetlerine uygun olarak onun için de benzer rivayetler ortaya çıkmıştır.
Ali hiç bir zaman yukarıda adı geçen kişilerin halifeliklerini meşru görmemiş dolayısıyla onlara biat etmemiştir.
Yalnız elbise ve kumaş ticaretiyle meşgul olduğu, İslamiyet'i kabul ettiği sırada 40 bin dirhem kadar sermayesi bulunduğu, ticaret kervanlarıyla Suriye ve Yemen'e seyahat ettiği bilinmektedir. Hz. Peygamber'in 25 yaşlarında iken katıldığı Suriye ticaret kervanında onun da bulunduğu rivayet edilir.
Ebubekir'in torunu Şeyh Rıdvan'ın soyundan geldiklerini söyleyen 250 haneli bin 500 nüfuslu köy halkı, Arapça dedikleri ancak içerisinde Arapça- Türkçe ve Kürtçe kelimeler bulunan farklı bir dil konuşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri