Ebû Yûsuf Yâkûb İbn-i İbrâhîm-i Ensâri (Ar. أَبُو يُوسُف 731-798) Hanefî fıkıh ve hadis bilgini. Kûfe şehrinde doğan Ebu Yusuf, Ebu Hanife'nin öğrencilerindendir. Daha sonraları kendisine Ebu Hanife'nin diğer öğrencisi olan Muhammed bin Hasan eş-Şeybanî ile birlikte imameyn (Ar. إِمَامَينِ , iki imam) denilmiştir.
Ebû Yûsuf Hanefî mezhebinin ikinci kurucu imâmı olduğu gibi, mezhebin müdevvini ve üçüncü imâmı olan Muhammed eş-Şeybânî'nin de hocasıdır. Dolayısıyla mezhebin kuruluşunda ve günümüze gelmesinde kilit rol oynamıştır.
Bu çerçevede Ebû Hanîfe ile Ebû Yûsuf'a “Şeyhayn”, Ebû Hanîfe ile Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'ye “Tarafeyn” denmiştir.
Devrinin seçkin âlimlerinin pek çoğu ile görüşme ve onlardan ilmî yönden faydalanma imkânı bulan Ebû Hanîfe'nin asıl hocası, döneminde Kûfe re'y ekolünün üstadı kabul edilen Hammâd b. Ebû Süleyman'dır.
Hicrî 150/767 yılında Bağdat'ta vefat eden Ebu Hanife'ye dönemindeki alimler arasında önemli bir konuma sahip olması, yeni bir çığır açması, pek çok alimin onun yolunu benimsemesi gibi sebeplerle “İmam-ı Azam” lakabı verilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Hanefîlik mezhebinin kurulmasında ve gelişmesinde büyük rol oynamış Ebu Yusuf, aynı zamanda uzun yıllar kadılık yapmıştır. Abbasiler döneminde yaşamış olan Ebu Yusuf, tanınmış Abbasi halifesi Hârun Reşid zamanında da kadılık yapmıştır.
Gençlik yıllarında sahabeden Enes bin Mâlik'i, Abdullah bin Ebî Evfâ'yı, Vasîle bin Eskā'yı, Sehl bin Saide'yi ve en son hicrî 102'de Mekke'de vefat eden Ebu't Tufeyl Amir bin Vasîle'yi görmüş, bu sahabelerden hadis dinlemiş olduğundan tabiinden sayılır.
Hanefilik, İmam-ı Âzam lâkabıyla şöhret bulan Ebû Hanîfe'ye izâfe edilen fıkıh ekolünün adıdır. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise maturidiyedir. İsmini kurucusu Ebû Hanife'den (Numan bin Sabit) (699-767) alır. Türkistan, Afganistan, Türkiye, Hindistan ve Pakistan'da yaygındır.
Yusuf Tevrat'a göre 110 yıl yaşadı. Torunlarının torunlarını gördü.
Hanefi mezhebi, İslam dininde bulunan 4 sünni mezheplerinden birisidir. Hanefilerin sünni mezhepler arasında kabul ettikleri inanç mezhepleri ise Maturidilik adıyla bilinir. Hanefi mezhebine inanan kişiler ise Hanefi olarak adlandırılır. Hanefi mezhebi İslam dininde en geniş inanca ve kişiye sahip olan mezheptir.
Yusuf, Hz. Yakup'un 12 çocuğundan biri olarak dünyaya gelmiştir. MÖ 1592 senesinde Paddan Aram şehrinde doğmuştur. Dünya hayatı süresince türlü sıkıntılara katlanmıştır.
Hanefîlik ya da Hanefî Mezhebi, (Arapça: اَلْحَنَفِيَْة veya اَلْمَذْهَبُ الْحَنَفِيُ) İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Mâtürîdîliktir. İsmini asıl adı Nûman bin Sâbit olan kurucusu Ebu Hanife'den (699-767) alır.
CEVAP. İmameyn = İki imam demektir.
İmam-ı Ebu Yusuf ile İmam-ı Muhammed için kullanılır. Tarafeyn = İki taraf demektir. İmam-ı a'zam ile İmam-ı Muhammed için kullanılır.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Muhammed'in, Ebû Bekir'in kızı Aişe ile hicret öncesinde Mekke'de evlenmesinden dolayı kayınpederidir. Halifeliği sırasında Kur'an'ı mushaf haline getirtmiştir.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
SÖYLEYELİM! 4 Sünni mezhebin birincisinin imamı Ebu Hanife, Abbasi İslam Devleti tarafından zindanda kırbaçlanarak öldürüldü. İkincisinin imamı Şafii ise hocası ve Maliki Mezhebinin kurucusu olan İmam Malik'in öğrencileri tarafından dövülerek öldürüldü. 4 hak mezhep mi dediniz?!
Aşenat, Hz. Yusuf'un ilk eşidir. Aşenat, Allah'a inanan güzel bir kadındı ve Hz. Yusuf'un her zaman destekçisiydi.
Hz Yusuf'un yaşamında birçok kötü olay olmuştur Yaşadıkları genel olarak acı verici olaylardır. İlk olarak kardeşleri tarafından kuyuya atılmıştır. Sonrasında Mısır'a köle olarak satılmıştır. Aynı zamanda padişah karısının iftirası ile hapse atılmış uzun bir süre zinden hayatı yaşamıştır.
Ebu Hanife Emevi ve Abbasi dönemlerinde yaşamış ve her iki devlet idaresinin kendisine teklif ettiği görev- leri kabul etmemiş, bu nedenle baskı ve işkence görmüş, hapse atılmış hatta bu baskılar onun ölümüne sebebiyet vermiştir.
Bağdat'ta Azamiye bölgesinde imamı Azam Külliyesi'nin içinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri