Allah/u Teala, O'nu imtihan için, önce malını ve davarlarını, sonra tüm evlatlarını elinden alır. Varlıklar içerisinden yokluklar içerisine, sefil bir hayata sürüklenir. O ise “Veren Allah, alan Allah” diyerek, isyana, hüzne girmeden haline şükrederek sabreder.
Rivayet edildiğine göre, Hz. Eyyub'un, hanımına yüz sopa vuracağım diye yemin etmesinin sebebi şu idi: "Bir gün İblis Hz. Eyyub'un hanımına görünerek ona: "Başınıza bu felaketler neden geldi?" diye sordu. O da: 'Allah'ın takdiri böyle imiş" diye cevap verdi.
Hazret-i Eyyub, yedi yıl dert ve belâ içinde kaldı. Hâlinden hiç şikâyet etmedi. Şeytan, bu defâ insan sûretinde Rahîme Hâtunun karşısına çıkıp onu Eyyub aleyhisselamın hizmetinden alıkoymaya çalıştı. Ona; "Kendine yazık ediyorsun.
Eyyub'un canlı bir örnek olan hâli ve kıssası Kur'anı-ı Kerim'de yer almaktadır. Onun uzun süren dayanılmaz bir hastalığa müptelâ olduğu, fakat bu İlâhî imtihanı üstün azmi ve sabrı neticesinde kazandığı, sonunda Rabbine yaptığı niyazı sayesinde sıhhat ve afiyete kavuştuğu anlatılmaktadır.
Eyüp duasının 500 defa okunması tavsiye edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Hz. Eyyub gelen bu ilahi emirle hemen ayağını yere vurdu. Ve yerden latif bir su fışkırmaya başladı. Kuran-ı Kerim'de "İşte sana yıkanılacak ve içilecek bir su..." diye nitelenen şifalı su ve sabır makamı Şanlıurfa'nın Eyyubiye mahallesinde bulunmaktadır.
Eyyup, sabır timsali bir peygamber olarak tanınmaktadır. Eyyup Peygamber'in hastalık çektiği mağara, yıkanarak ve suyundan içerek şifa bulduğu kuyu Şanlıurfa'nın Eyyûbiye Mahallesi'nde bulunmaktadır.
Daveti sırasında çok fazla sıkıntı çekmiştir. Daha sonrasında Allah Hazreti Eyyub'u malı, bedeni ve evladı üzerinden sınamıştır. Bütün sıkıntılara rağmen her zaman sabır eden bir kul olması ile Allah Sad suresinde Eyyup (a.s.)'ı sabırlı olarak bulduğunu bildirmiştir.
Enbiyâ Suresi - 83-84 .
﴾83﴿ Eyyûb'u da an! Hani rabbine, “Başıma bu dert geldi. Ama sen merhametlilerin en üstünüsün” diye niyaz etmişti.
Rivayete göre Eyyûb hastalanmadan önce yetmiş, iyileştikten sonra da yetmiş yıl yaşamıştır. Onun bütün ömrünün doksan üç yıl olduğu da nakledilir.
Hanımı ise Hz. Ya'kūb'un kızı Liya veya Hz. Yûsuf'un oğlu Efraim'in kızı Rahme'dir. Eyyûb takvâ sahibi, yoksullara karşı merhametli, dulları ve yetimleri kollayan, misafire ikram eden, yolcunun yardımına koşan ve Allah'ın verdiği nimetlere şükreden iyi bir insandır.
Eyyub aleyhisselam çok büyük sıkıntılara göğüs gerdi. Sabrı, kullukta kusûr etmeyip şikâyette bulunmayışı ve başka güzel vasıfları ile ibâdet ehline ve akıl sâhiplerine örnek oldu. Allahü teâlâ hazret-i Eyyub'u imtihân etmeyi murâd etti.
Eyyûb'un duasını kabul eder. Topuğunu yere vurmasını, çıkacak olan su ile yıkanmasını ve bu soğuk suyu içmesini emr eyler. Hz. Eyyûb emr-i İlâhî'yi yerine getirir ve topuğunu yere vurur, mucizevi soğuk bir su fışkırır.
Kitab-ı Mukaddes'e Göre Eyyub Peygamber
Başta Hz. Eyyub'u kusursuz, doğru bir adam, muttaki ve kötülükten sakınan biri diye nitelerken, daha sonra, Rabbine serzenişte bulunan, isyan eden biri olarak anlatır.
Eyüp'e ayağını yere vurmasını emretti. Yerden fışkıran su ile tüm yaraları anında iyileşti.
Eyüp peygamberin şifa bulmak için; ennî messeniyed durru ve ente erhamur râhimîn (Enbiya Suresi 83.Ayet) olarak dua ettiği bilinmektedir. Meali şöyledir: “… Bana gerçekten hastalık isâbet etti. Sen merhametlilerin en merhametlisisin!” (Enbiyâ Suresi 83) diyerek dua etmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de ve Kitab-ı Mukaddes'te ismi zikredilen, semavî dinlere mensup herkes tarafından peygamber olarak kabul edilip, sabır timsali olarak gösterilen Hz. Eyüp'ten, Kur'an-ı Kerim'de farklı surelerde bulunmak üzere toplam sekiz ayette bahsedilmektedir.
Kur'an-ı Kerîm'de Eyyûb'a vahyedildiği (Nisâ 4/163) ve onun hidayete erdirildiği (en-En'âm 6/84) bildirilmektedir. Bu âyette ifade buyurulduğu üzere Hz. Eyyûb ağır bir hastalığa yakalanmış ve hastalıktan kurtulmak için Allah'ın merhametine sığınarak O'ndan şifa dilemiştir.
Ebu Eyyub El Ensari, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb (Arapça: أبو أيوب الأنصاري; ö. 672 veya 674), Hicret'ten sonra Muhammed'i Medine'deki evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak tanınan kişidir.
EYYÜP PEYGAMBER A.S.Burda Şifa Bulduktan Sonra Urfaya 75km Olan Eyyübiye Beldesine Eşi Rahime Annemizle Yerleşmiş Ve Orda Vefat Etmiş . Turbesi Eyyübiye Beldesinde Elyasa Peygamber Sabir Taşi Ve Rahme Annemiz Ziyaret Yeridir.Urfa Gezinizde Kesinlikle Gidilecekler Arasina Eklenmeli.
Eyüp Sultan olarak bilinen Eyyüb el Ensari, Hicret'ten sonra Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve bu nedenle de "Mihmandar-ı Nebi" olarak anılan sahabedir. Sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanan Eyyüb el Ensari, Resul-i Ekrem'in tüm gazvelerine iştirak etmişti.
Eyüp peygamberin hanımıdır. Aynı zamanda Hz. Yakup'un kızı Liya veya Hz. Yusuf'un oğlu Efraim'in kızıdır.
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-'den rivayet edildiğine göre:Eyyub -aleyhisselâm- çıplak olarak yıkanırken (gökten) üzerine altından çekirge düştü. Hazreti Eyyüb bunları eteğine doldurmaya başlayınca Rab Azze ve Celle ona şöyle nida etti: Ya Eyyûb! Şu gördüklerinden seni müstağni (ihtiyaç dışı) kılmamış mıydım?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri