SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır."
6) SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca 06/02/2023 tarihinden itibaren geçici olarak Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
Açıklamada, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında son dönemde halka arzları gerçekleşen iki hissenin paylarına 4 Ekim 2023 seans sonuna kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı geldiği belirtildi.
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ISMEN.E, PAPIL.E, RUBNS.E ve SDTTR.E payları 15/08/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 14/09/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Amaç, hisse senetlerini yüksek fiyattan satıp, daha sonra düşük fiyattan alınarak alıcıya teslim edilmesi ve arada gerçekleşen fiyat farkının da kâr olarak yansımasıdır. Alış-satış işleminin tam tersidir. Hisseler önce satılmakta, daha sonra alınarak geri konulmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Elinizde bu hisselerden varsa ve düşme eğilimine girdiyse ya zaman kaybetmeden satarsınız ya da uzun vadede tutmaya devam edersiniz. Fakat açığa satış işlemleri sayesinde değeri düşecek olan hisse senetlerinden de kar edersiniz.
Açığa satış limiti aracı kurumun uygun bulduğu paylarda ve yatırımcı portföyünün teminatlandırılmasına göre belirlenir. Açığa satış işlemleri pay bazında, gerçekleşen tüm fiyat seviyelerinde miktar ve sözleşme adedi belirtilerek her gün günlük bültenler ile ilan edilir.
Borsada Açığa Satış YASAĞI hisse için OLUMLU bir yaklaşım olup hisse üzerinde aşağı yönlü baskıyı engellemektedir. Kredili İşlem Yasağı ise bazen olumlu bazen de olumsuz sonuçlar vermektedir. Olumsuz yanı hissenin hacmin düşmesi ve talebin azalmasıdır. Bu ise hisse de yükselişi zorlaştırır.
açığa satış yaptığınız hisse senetlerini gün sonunda kapatmazsanız aracı kurum zor duruma düşer. bu durumda aracı kurum ya kendi içerisinden ya da başka aracı kurumlardan açık yaptığınız kadar lot hisse senedini kiralamak zorunda kalır. bu kira ücretini de sizden tahsil eder.
Yatırımcılar, açığa satış işlemi ile ellerinde olmayan sermaye araçlarını sonradan yerine koymak koşulu ile yüksek fiyattan satabilir. Satış işlemini gerçekleştirdikten sonra aldıkları yatırım araçlarını daha düşük fiyata satarak yerine koyabilir.
İşlem yasağının amacı, piyasayı dolandırıcı işlem yaptığı tespit edilen kişilerin borsada işlem yapmaya devam ederek diğer yatırımcıların zarara uğramalarını ve piyasaya duydukları güvenin ortadan kalkmasını engellemektir.
Açığa satış işleminde yatırımcılar, belirli bir vadede ödemek şartıyla ödünç aldığı bir menkul kıymeti kullanarak işlem yapar. Dolayısıyla vade sonunda ilgili menkul kıymetin değeri ne olursa olsun ödünç alınan miktarın yerine konulması gerekir.
Açığa satışta yatırımcı öncelikle hisse senetlerini aracı firmadan ödünç alır. Ardından bunları üçüncü bir kişiye satar. Hisseleri ödünç alıp üçüncü bir kişiye satarak açık pozisyon yaratan yatırımcı, bu varlıkları aracı firmaya iade etmekle yükümlüdür.
SPK'nın 2023/7 sayılı Bülten'inde yayınlanan 06/02/2023 tarihli Kurul Kararı çerçevesinde Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası'nda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır. Söz konusu tedbirlerin 06/02/2023 tarihinden itibaren, ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar devam etmesine karar verilmiştir.
elinizde olmayan bir senedi, o anki piyasa fiyatından (örnegin 3 ytl'den) satarsınız. piyasayla birlikte asagı gelen senetten o gün içinde bir de alış yaparsınız (2 liradan mesela). aradaki fiyat farkı x lot miktarınız kadar kar elde edersiniz. ters mantıkla, önce satış-sonra alış yapmıs olursunuz.
Açığa satış yasağı, hisse senedi fiyatlarını etkileyebilir. Özellikle açığa satış yasağının uygulandığı dönemlerde, hisse senedi fiyatlarının düşmesi önlenir veya yavaşlar. Bu, yatırımcıların açığa satış yapmasının önüne geçer ve böylece hisse senedi fiyatlarının daha istikrarlı kalmasını sağlar.
Açığa satış işlemi, hisse senedinin arz-talep dengesinde değişikliklere neden olarak fiyatlar üzerinde baskı yaratabilir. Bu nedenle, açığa satış işlemi yapmanın hisse senedinin fiyatı üzerinde olumsuz bir etki oluşturabilmektedir. Yatırımcıların bu durumu göz önünde bulundurmaları oldukça önemlidir.
Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.
SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
Hisse satışının gerçekleşmemesinin sebebi sizin sattığınız miktardan bir alıcının olmamasıdır da denilebilir. Satış emri hisse taban fiyattan işlem görüyorsa da hisse senedi satışı iptali nedenleri arasında yer alır ve satış gerçekleşmez.
Borsa mantığı temelde basittir. Değeri milyon ya da milyar liralarla ifade edilecek şirket sermayeleri, her biri eşit düzeyde mülkiyeti temsil edecek düzeyde çok sayıda paya bölünür ve bu paylar ilk etapta birincil piyasa işlemleri ile halka arz edilir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri