Hazreti İbrahim (a.s.) Kuran'da ismi en çok geçen peygamberlerden biridir. Hazreti İbrahim (a.s.) Allah'ın dostu anlamına gelen Halilullah kelimesi ile anılmaktadır. Hazreti İbrahim Kabe'yi de inşa eden peygamberdir.
Allah'ın emriyle Kabe'yi yeniden inşa etmesi ve Hacer'ül Esved'i Kabe'ye koyması da en büyük mucizelerinden biri sayılır. Hz. İbrahim, aynı zamanda Kabe yakınlarında zemzem suyunu bulan peygamberdir.
Allah, tebliğinde tevhidi önceleyen Hz. İbrahim'i kendisine dost kılmıştır. ➡Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim ayrıca yumuşak huylu, insanlara yardım etmeyi seven, misafirperver, "inananların babası" Allah'a ortak koşmayan vasıflarıyla anlatılır.
İslam bakış açısında İbrahim, Haniflik, kurban, Kabe'nin inşa edilmesi, Nemrut'la mücadele ve Nemrut tarafından atıldığı ateşte yanmama gibi hikâyelerin sembol kişisidir. Kur'an'da birçok ayette ismi geçer ve bir peygamber olarak kabul edilir. Öyle ki ona "Allah'ın dostu" manasına gelen Halilullah sıfatı verilmiştir.
Hz. İbrahim, sadece tevhid inancının atası değil aynı zamanda bu inancın takipçisi ve örnek yaşantısı ve ahlaki uygulamalarıyla uygulayıcısıdır.
İlgili 45 soru bulundu
İbrahim, devrinin siyasi otoritesi olan Nemrûd'un baskı ve zulümlerine rağmen inandığı kutsal değerlerden asla taviz verme- miştir. Bu durum, onun ateşe atılmasına sebep olmuştur.
Hazreti İbrahim (a.s) tevhid inancı konusunda örnek gösterilebilecek peygamberlerden birisi olup hayatı boyunca birçok zorlu imtihan ile karşılaşmıştır.
Bunun üzerine İbrahim Peygamber'in sözlerini ve davranışını Nemrut'a ilettiler. Onların inanç ve yasalarına göre suçluydu. Nemrut, İbrahim Peygamber'in ateşe atılmasını emretti.
İbrahim “dosdoğru (sıddîk) bir peygamber”21, kalbi katı olmayan, yu- muşak huylu, içli ve kendisini Allah'a vermiş bir insandır.22 Nimete şükreden,23 misafirperver,24 sözünün eri vefakâr bir insan,25 görevini tam olarak yerine getirdiği için, Allah'ın, kendisini insanlara önder yaptığı bir peygamberdir.26 İşte bütün bu ...
İbrâhim putperest bir toplumda yetişmesine rağmen başlangıçtan beri Allah'ı bilmekte ve tanımaktadır. Melekût âlemi sayesinde göklerin ve yerin mülkü ona gösterilerek, gönlündeki imanın teslimiyet noktasına ulaşması sağlanmış ve gönlü itminan bulmuştur.
İbrahim'i teslimiyet vasfıyla övmüş ve mübarek Kur'an'da, buyruklarına karşı kayıtsız teslimiyetinden bahsetmiştir. O, iman hakikatlerini duyurma uğruna ateşe atılmayla karşı karşıya kaldığında, Allah'ın takdirine boyun eğerek tam bir teslimiyet göstermiştir.
"İbrahim sadece üç defa yalan söylemiştir. Bunlardan ikisiAllah'ın zatıyla ilgilidirll.
El Halil (Rûdaw) - Batı Şeria'daki El Halil kenti. Filistinliler kente El Halil, Yahudiler ise Hebron diyor. Filistinliler için şehrin adı, Müslümanlar tarafından Allah'ın dostu İbrahim veya İbrahim Halil olarak bilinen Hz. İbrahim'in adından geliyor.
Haniflik kavramı; çoğu Müslüman âlim tarafından İslam öncesi döneme kadar genelde Arap yarımadasında varlığını sürdüren Hz. İbrahim'in Tevhid Dini olarak kabul edilir.
İbrahim'in ve akrabalarının etnik kökeni, günümüzde Irak'ın güneyine denk gelen Aşağı Mezopotamya bölgesinde hayatını sürdüren bir halk olan İbraniler'e kadar gider. Verimli Hilal üzerinde süren bir göçebeliğin ardından İbrahim'inde dahil olduğu bir grup İbrani, Kenan'ın güneyine yerleşti.
İbrâhim'in ateşe atılması olayı-nın; Irak'ın Sevâd bölgesinde yer alan bir yerleşim yeri olan Kûsâ'da gerçekleştiği belirtilirken, çağdaş bazı müfessirler olayın Harran veya Şanlıurfa'da vuku bulduğunu ifade etmektedirler.
İbrahim onun dedesinin babası olduğuna göre ve İmhotep M.Ö. 2700'lü yıllarda yaşamış ise Hz. İbrahim'de aşağı yukarı M.Ö. 2900-3000'lerde yaşamış olmalıdır.
İbn Hazm'a göre ilk defa Arapça konuşan kişi Hz. İsmâil, ilk İbrânîce konuşan kişi Hz. İshak, ilk Süryânîce konuşan kişi de Hz. İbrâhim'dir, bu sebeple Süryânîce hem Arapça hem de İbrânîce'nin aslını oluşturmaktadır (el-İḥkâm, I, 30-31).
İbrâhim 175 yaşında vefat eder, oğulları İsmâil ve İshak tarafından defnedilir. Allah, İbrâhim'in ölümünden sonra oğlu İshak'ı mübarek kılar (Tekvîn, 25/7-11).
Dört kartalın taşıdığı bir sandığa oturarak göğe doğru yükselen Nemrud yeteri kadar yükseldiğini düşündüğü sırada göğe bir ok atar; ok geri geldiğinde üzerinde kan lekesi görüp Allah'ı vurduğunu düşünür (Taberî, I, 274-275).
2- Hz. Peygamber, kertenkelenin Hz. İbrahim'in ateşine üflediği için öldürülmesini istemiştir.
İbrahim Aleyhisselam'ın Kabe'yi inşa ederken kullanmış olduğu taş üzerinde mucizevi bir şekilde ayak izleri çıkmıştır. Uzun yıllardır muhafaza edilen bu taş cam bir fanusun içinde bulunmaktadır. İzdihama neden olmadan tavaf esnasında burada dua etmek çok sevaptır.
Sûre-i Enbiyâ, Âyet 69'un izahında İbrâhim Aleyhisselâm'ın ateşe atılması İbrâhim Aleyhisselâm'ın, zevcesi Hz. Sâra'ya, ″Hemşirem″ diye söylemesinin nedeni geniş olarak anlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri