Sessiz Ev, Beyaz Kale, Kara Kitap, Yeni Hayat, Benim Adım Kırmızı, Kar, Masumiyet Müzesi, Kafamda Bir Tuhaflık ve Kırmızı Saçlı Kadın, Veba Geceleri gibi romanların yazarı olan Pamuk, Columbia Üniversitesi'nin beşerî bilimler bölümünde edebî yazarlık ve karşılaştırmalı edebiyat dersleri veriyor.
Orhan Pamuk, Türk edebiyatının, modernizmle birlikte kentleşme olgusuyla beraber çevre sorunlarını birçok eserinde ele almış yazarlarındandır. İstanbul'u romanlarında bir karakter olarak anlatan yazar, şehrin kültürel, sosyolojik, fiziki gelişim ve değişimlerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermiştir.
Orhan Pamuk, 1952'de İstanbul'da doğdu. Cevdet Bey ve Oğulları ve Kara Kitap romanlarında anlattığına benzer kalabalık bir ailede, Nişantaşı'nda büyüdü. Otobiyografik kitabı İstanbul'da anlattığı gibi çocukluğundan yirmi iki yaşına kadar yoğun bir şekilde resim yaparak ve ileride ressam olacağını düşleyerek yaşadı.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
Ünlü romancı Orhan Pamuk, ''Yeni Hayat'' adlı romanının İspanyolcaya çevrilmesi üzerine İspanya'nın önde gelen gazetelerinden La Vanguardia'yla bir söyleşi yapmış ve bu söyleşide kendisini ''Ateist bir aileden gelme bir ateist'' olarak tanımlamıştı.
İlgili 43 soru bulundu
Davalar. Orhan Pamuk, Neue Zürcher Zeitung adlı İsviçre gazetesinde verdiği bir mülâkatta, "Bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi." şeklinde bir ifadede bulundu. Bu sözleri nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca soruşturma açıldı.
Yazar romanında İstanbul'un küçük bir kasabasında cep harçlığını çıkarmak için bir kuyu kazıcısının yanında çırak olarak çalışan 16 yaşındaki Cem'i anlatıyor. Cem, ustasını yeni yeni tanımaya başlamışken aynı zamanda kızıl saçlı bir kadından etkileniyor.
Postmodernist edebiyatın iki önemli temsilcisi Orhan Pamuk ve Umberto Eco bugüne kadar yazdıkları romanlarla pek çok çalışmaya konu olmuş iki yazar olmakla birlikte, yazma deneyimlerini paylaşmaları açısından da meraklı okurlar ve araştırmacılar için ilgi çekici bir içeriğe sahiptirler.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un romancılığı genelde postmodern yapıdadır. O; romanda konu, izlek ve yapı yönlerinden bu akımın bütün yansımalarını kullanmaya çalışır.
2006 yılında Nobel Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç iki kişiden biri olmuştur. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 69 eseri vardır.
Orhan Kemal'in aksine edebi dünyasını daha çok kitaplar üzerinden şekillendirdiğine inandığım Orhan Pamuk için en temel iki yazar kuşkusuz Dostoyevski ile Tolstoy'dur.
Çağdaş Türk Romanının tartışmasız en önemli ismi olan Orhan Pamuk, Beyaz Kale ve Benim Adım Kırmızı adlı tarihi romanlarında Osmanlı devletinin duraklama devrinin (16.-17.yy) tarihi atmosferini kullanmış, olay örgüsü, kişiler ve diğer kurgu sanatı unsurlarını buna uygun bir şekilde belirlemiştir.
1979 yılında ilk romanı olan "Karanlık ve Işık" ile katıldığı Milliyet Roman Yarışmasında birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Bu romanı ancak 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları adıyla yayımlandı. 1983 yılında bu kitapla Orhan Kemal Roman Ödülüne layık görüldü.
Nişantaşı'nda ailesine ait Pamuk Apartmanı'ndan çıkıp Cihangir'deki Taray Apartmanı'na taşınan Orhan Pamuk, yıllar içinde binadaki daire sayısını artırdı.
Postmodernist Bir Roman Olarak Yeni Hayat. Yeni Hayat, Orhan Pamuk'un postmodernist edebiyat kuramı ile kaleme aldığı ilk romanıdır. Romanın okurları, onu anlamadıklarını dile getirir.
Postmodern yapısının yanı sıra polisiye ve aşk odaklı bir hikâyeyi de bünyesinde barındıran Benim Adım Kırmızı daha çok Pamuk'un güncel sorunları tarihî bir perspektife oturtarak anlattığı ve yine bir geçiş dönemi eseri olan Beyaz Kale'ye benzer.
Kar, Almanya'dan Kars'a doğru yola çıkan sürgün bir köşe yazarı ve şairin yaşadıklarını ele alıyor. Kitap, başkahramanı olan Kerim Alakuşoğlu'nun Erzurum'dan Kars'a yaptığı otobüs yolculuğu ile başlıyor. Yolda karın yağışını izleyen başkahraman, çocukluk günlerini hatırlayarak kar ile masumiyeti özdeşleştiriyor.
Nobelli yazarlara ilişkin inceleme ve araştırmaların yayımlanması da öyle. Bunun en son örneklerinden biri, yakın zamanda Orhan Pamuk romanlarına dair kaleme alınan, üçü İngilizce, ikisi Fransızca ve biri İtalyanca altı kitap.
Kimya Alanında Nobel Ödülü Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'a Ve. Hemotoloji-Onkoloji Hast.
Tarihi gerçekliklerle kurguyu iç içe geçiren postmodern romanda, daha önceden yazılmış metinlerden yola çıkılarak yeni metinler üretme eylemi vardır. Bu yeni metinlerde anlatıcı aktif rol üstlenerek okuyucuya soru sorar, onu peşinden sürükler ve meraklandırır.
Orhan Pamuk Yeni Hayat kitabında aşkı şöyle tanımlıyor; "Aşk birisine şiddetle sarılma, onunla aynı yerde olma özlemidir. Onu kucaklayarak, bütün dünyayı dışarda bırakma arzusudur. İnsanın ruhuna güvenli bir sığınak bulma özlemidir." Sarılmak, güvendir. Aşk, sarılmaktır.
Orhan Pamuk, 7 Haziran 1952'de İstanbul'da dünyaya geldi. Nişantaşı'nda büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren resme ilgi duyuyordu. En büyük hayali ilerde bir ressam olmaktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri