Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihaba iyi gelir.
İltihap söktürücüdür
Kekik çayı, antispazmodikhücreler üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan yüksek antioksidan içeriği nedeniyle vücuttaki inflamasyonu azaltmaya ve iltihap söktürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
İçerdiği bazı bileşikler sayesinde kekik çayının anti-enflamatuar etkileri olabilir, iltihaplanmayı azaltmada yardımcı olabilir. Kekik çayı, solunum yollarını açabilir ve rahatlatıcı etkiler sağlayabilir. Soğuk algınlığı, öksürük veya boğaz ağrısı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
Vücudu bakterilerden korur. Mide bulantısını hafifletir. Kabızlığı giderir. Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Vajinal ve ağız mantar enfeksiyonları üzerinde oldukça etkilidir.
Kekik suyu, günde 2 fincandan fazla içilmemelidir. 1 hafta boyunca her gün kekik suyu içtikten sonra, mutlaka 10 gün ara verilmelidir. Kekik suyu tüketiminde aşırıya kaçmamanız önerilir. Kekik suyunun zayıflatıcı etkilerinden faydalanmak için, aç karna tüketilmesi önerilir.
13) Kekik. Kekik idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi diye merak ediyorsanız bu bitkinin öncelikle idrar söktürücü olduğunu belirtelim. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler.
Anti-viral özelliklere sahip bitki çayları özellikle kış aylarında tercih edilir. Bu bitkilerden biri olan kekik çayı da kas ağrıları, öksürük, soğuk algınlığı gibi viral efeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.
Kekik, çay halinde de insan sağlığı için çok etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle de bazı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmalara karşı vücudu koruyucu etkisi bulunur. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Doğal ve güçlü bir antibiyotik olan kekik, yağ olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Kekik yağı ise, Thymus vulgaris olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilir. Kekik yağının içerisinde bulunan karvakrol maddesi bakterilere karşı vücudu savunur.
Damıtılmış kekik suyu mide ağrısı , sindirim sorunlarının iyileşmesine fayda sağlar, dağ kekiğinden damıtma kekik suyu vücuttaki mikropları temizler, kadınların adet günlerini daha rahat geçirmesini sağlar. Damıtılmış kekik suyu mide üşütmelerinde doğal ilaç olarak kullanıldığı bilinir.
Bağışıklık sistemi düşük olanlar özellikle bebek, çocuk ve yaşlılar için Kekik suyunu ve çayı tavsiye edilmemektedir. Bu tip bitki çayları kullanılmadan önce hekim görüşü alınmalı ve gerekiyorsa testve tahlillerin yapılması uygun olacaktır.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Kabızlık problemi yaşayanların sabah ve akşam aç karnına zeytinyağı ile birlikte kekik suyu tüketmeleri bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Organik kekik suyunu günde 1-2 fincan (küçük kahve fincanı ile) içebilirsiniz. 2 fincandan fazla içilmesi önerilmez. Tadı oldukça yoğun olduğu için doğal içeceklere ya da suya karıştırarak içebilirsiniz. Eğer tadına alışkınsanız seyreltmeden içmenizi öneririz.
İdrar yolu enfeksiyonları genel olarak antibiyotik ile tedavi edilir. Bunun yanında hafif semptomlu idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirmek ya da antibiyotik ile birlikte tedaviyi hızlandırmak için, yaşam ve beslenme tarzında bazı değişiklikler yapmak idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
Sinirleri Yatıştırabilir. Kekik çayı faydaları sıralanırken göz ardı edilmemesi gereken özelliklerden biri de bu bitkinin sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Karvakrol bileşiği nörolojik olarak sakinleştirici etki yaratır. Özellikle yatmadan önce içeceğiniz bir fincan kekik çayı rahatlama sağlar.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Kekik bitkisinden hazırlanan kekik suyu için ihtiyacınız olan malzemeler kekik yaprakları ve su olacaktır. Birkaç bardak suyu bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynamış suyun içine birkaç yemek kaşığı kekik yaprağı ekledikten sonra 5 ile 10 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
tercihen aç karına ılık olarak içilir. Kekik suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir.
KEKİK SUYU AÇ KARNINA MI TOK KARNINA MI İÇİLİR? Kekik suyunun genellikle gün içerisinde aç karnına içilmesi önerilir. Gün içinde aç olduğunuz herhangi bir vakitte kekik suyunu içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri