Hristiyanlığa göre Tanrı'ın bir meleği Meryem isimli genç bir bakireye, bir oğul doğuracağını söyler. Çocuğun adı da İsa olacaktır. İsa, "Tanrı, kurtuluştur" demektir. İsa Mesih'in biyolojik babası yoktur, sadece annesi vardır.
Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar. Yeşua'nın, Yeni Ahit'e göre Yosef (Yusuf) adında dünyevi bir babası olduğu için Yeşua, mensubu olduğu Yahudi toplumunda "Yosef'in oğlu Yeşua" olarak anılırdı.
Dört İncil'e göre İsa'nın babası dünyalı bir insan değildir. İsa, Allah'ın bir mucizesi olarak Kutsal Ruh aracılığıyla dünyaya gelmiştir. Bu nedenle Hıristiyanlar İsa'yı babasız bir peygamber olarak da nitelerler. Hz.
Kuran'da 93 âyette, "Meryem'in oğlu", "Allah'tan bir ruh" ya da "Allah'ın Kelimesi" unvanlarıyla veya özel ismiyle toplam 180 defa zikredilmektedir. Kuran'da İsa'nın babasız yaratıldığı, Adem Peygamberin durumuna benzetilerek vurgulanmaktadır. İsa'nın Allah'ın izniyle çeşitli mucizeler göstermiş olduğu kabul edilir.
Aynı sûrenin 35. âyetinde İmrân'ın karısının doğacak çocuğu rabbe adadığını ve ona Meryem adını verdiğini bildiren kısımdan ve Tahrîm sûresinde (66/12) "İmrân kızı Meryem" ifadesinden anlaşıldığına göre İmrân ailesinden maksat Hz. Meryem ile oğlu Îsâ'dır.
İlgili 33 soru bulundu
Hayatı Zekeriya, İslâm'a göre bir peygamberdir. Babasının adı Berahya (Berhiye) idi ve soyu Davud oğlu Süleyman Peygambere dayanıyordu. Meryem'in annesi Hanne (Hınne), Zekeriya'nın eşi el-Îşâ'nın (İşbâ, Îşâ) kızkardeşiydi.
Kur'an-ı Kerim'e göre İmran, İsa'nın dedesi ve Meryem'in babasının adıdır. Çıkış Kitabında, İmran/Amram (İbranice: עַמְרָם, lit. "en yükseklerin arkadaşı"), Yohebed'in kocası; Harun, Musa, ve Miryam'ın ise babası olan İbrani adamdır.
Hazreti İsa İncil kitabının elçisi olarak dünyaya gönderilmiştir. Peygamber olduğu dinin ismi ise Hristiyanlıktır.
Erbil (Rûdaw) - Suriye'de Hristiyanların yaşadığı en kadim ken olan Malula aynı zamanda dünyada Hz. İsa'nın konuştuğu ve kutsal İncil'in yazıldığı dil olan Aramice konuşanların en çok olduğu şehir konumunda.
İnciller'e göre Hz. Îsâ'nın üvey babası. “Marangoz Yûsuf”la (Joseph the Carpenter) ilgili temel kaynak Matta ve Luka İncilleri ile bu İnciller'deki bilgilerden hareketle onun kimliğini ortaya koymaya çalışan apokrif literatürdür.
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
Yusuf (bahsi MS 1. yüzyıl, Nasıra, Celile), Hristiyanlığa göre İsa'nın dünyevi babası olan Yahudi bir marangozdu. Hristiyanlıkta Aziz olarak kabul edilir ve 19 Mart "Aziz Yusuf Günü", 1 Mayıs "İşçi Aziz Yusuf Günü" olarak kutlanır. Yeni Ahit'te İsa'nın dünyevi babası ve Bakire Meryem'in eşi olarak bahsedilir.
İsa'nın çarmıha gerildikten sonra defnedildiğine inanılan mezar, dokuz aylık bir restorasyon sürecinin ardından yarın açılıyor. Kudüs'ün eski kentindeki Kutsal Kabir Kilisesi/Yeniden Diriliş Kilisesi'nde bulunan mezar, Hristiyanlık dininin en kutsal anıtı olarak kabul ediliyor.
İsa peygamberin annesi olarak bilinen Meryem Ana, kutsal bir kimlik olmasının ötesinde ikonik olarak da tanımlanabilecek bir figür. İbrani asıllı olan ve Davut peygamber soyundan olan Meryem Ana, henüz küçük bir kız çocuğu iken anne ve babası tarafından Kudüs'te bulunan Zekeriya peygamberin yanına bırakılır.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
İslam uzmanlarının araştırmaları ile peygamberin hadisleri birleştirildiği zaman ortaya Hazreti İsa'nın tasviri çıkıyor. İsa'nın boyu orta boydan biraz daha uzun yani 1 metre 80 cm civarında, göğsü geniş ve iri yapılı, vücud teni beyaz, yüzü ise esmer, saçları omzuna kadar uzun ve kıvırcık rengi ise kızıla yakın.
Soyu itibarıyla Yahudi olan Hz. İsa, İsrail oğullarına gönderilmiş bir peygamberdir. Bakire Meryem'den Allah'ın kudretiyle babasız doğduğunu hazmedemeyen o günkü Yahudi toplumu, gerek onun şahsına ve gerekse anasına iftira atmaktan geri durmamışlardır.
İncil Hristiyanlara gönderilen bir kitaptır. Fakat ilk indirilen İncil zaman içerisinde bozulmuş ve insanlar tarafından değiştirilmiştir. Bu nedenle Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen İncil, dinimize göre kabul görmemektedir.
İbrâhim, Hz. Mûsâ ve Hz. Îsâ ile görüşmüş ve Mescid-i Aksâ'da peygamberlere iki rekât namaz kıldırmıştır. Bazı rivâyetlerde ise Resûlullah (s.a.v.) Mi'rac'ta semaların her birinde sırasıyla Hz. Âdem, Hz. Îsâ ve Hz.
Bazı rivayetlerde ise onun yeryüzünde kırk sene kalacağı (Müslim, “Fiten”, 110, 116; İbn Mâce, “Fiten”, 33; Müsned, II, 166; III, 367; V, 364, 434-435), sonra da Hz. Îsâ'nın Şam'da nüzûl ederek onu Lüd kapısında öldüreceği kaydedilmektedir (Müslim, “Fiten”, 110; Tirmizî, “Fiten”, 59, 62; İbn Mâce, “Fiten”, 33).
Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler. Diğer birçok uyumsuz unsurun yanı sıra teslise inanmak da Yahudilikle uyumsuzdur.
Meryem'in kaç yıl yaşadığı ve nerede nasıl öldüğü, nereye defnedildiği konuları tartışmalıdır. Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
Âli İmran sûresinde Hz. Meryem'in doğumu, Allaha ibadete adanması, Page 3 Kur'an-ı Kerimde Hz. Meryem'in Hamileliği ve Kendisine Gönderilen Ruh 57 Zekeriya (a.s.)'ın himayesine verilmesi ve melekler tarafından müjde- lenmesinden bahsedilir.
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri