Arpa mucizesi: Arpa ile hazırlanmış yiyeceklerin veya çimlenmiş arpa suyunun, anne sütünün verimliliğini ciddi anlamda artırdığı gözlenmiştir. Ülkemiz için yeni bir kavram olsa da, birçok ülkeden uzun zamandır anne sütünü artırmak için kullanılan bir tahıldır.
Eski zamanlardan beri süt artırıcı besin olarak tüketilen arpa süt salınımı için gerekli hormonlara etki ederek sütün salınımını artırır.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
1) Anne Sütünü Artırır
Anne adayları düzenli miktarda leblebi tükettiğinde, ihtiyacı olan folik asit karşılanır. Leblebinin emziren anneler için de faydası vardır. Gün içinde bir avuç tüketilen sarı leblebi, anne sütünün miktarını yükselteceği için emzirme döneminde kolaylık sağlar.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Anne sütü alan bebeklerin ayda en az 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeklerin gün içerisinde sık idrar yapması, sabahları idrarla dolu bezin olması veya beslenme sonrası az miktarda kusmanın olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
1- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor. 2- Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz.
1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. ( ot ye, süt ver…??) 2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.
Laktasyona destek olan havuç, süt kalitesini artıran A vitamini ve östrojen hormonuna benzeyen ve bitki bazlı bir kimyasal olan fitoöstrojen içerir. Fitoöstrojen süt üretimini artırırken östrojen süt kanallarını geliştirir. Havuç, aynı zamanda emzirme döneminde daha fazla ihtiyaç haline gelen beta karoteni de karşılar.
Yoğurt: Günde en az 2-3 porsiyon yoğurt tüketin.
Bu yoğurtlar, anne sütünün probiyotik içeriğine katkıda bulunur. Probiyotik içeriği yüksek olan anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur, güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar.
Rezene. Rezene tohumu içeriğindeki galaktagog, süt miktarını artıran bir madde ve süt salınımı sağlayan prolaktin hormonunun salgılanmasına katkıda bulunuyor. Rezene içeren bitki çaylarından günde 3 fincan kadar içebilirsiniz.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Tarçının anne sütünü arttırıcı özelliği vardır. Anne sütünün artmasına destek veren tarçın aynı zamanda sütün verimini de arttırmaktadır. Bu yüzden emzirme döneminde çok fazla tercih edilen bir baharattır. Tarçın annenin fazla kilolarını atmasına yardımcı olurken sindirimini de kuvvetlendirir.
Maden suları içerisinde doğal mineraller bulunur. Sodalarda ise koruyucu ya da tatlandırıcı maddeler bulunur. İçeriğindeki mineraller sayesinde vücut dengesini sağlayan maden suyu böylelikle anne sütünü de arttırmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri