"Mümkün mü" ayrı yazılır çünkü TDK kurallarına göre mi soru edatıdır ve ayrı yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumu açısından mümkün kelimesi olması muhtemel durumları göstermektedir. O yüzden olabilir ya da muhtemel ve olası gibi kelimeler üzerinden ele alınır. Aynı zamanda bu sözcükler mümkün kelimesinin eş anlamlısı olarak da ön plana çıkıyor.
mümkün - Nişanyan Sözlük. Arapça mkn kökünden gelen mumkin ممكن “imkânlı” sözcüğünden alıntıdır.
Muhtemel, olabilir, olası.
Konukları veya işi olanları yanına, katına alma anlamına gelir. Bu kelime genellikle kabül şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kabul şeklinde olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Her nedense cadde, bulvar ve meydan adlarında tamlamanın kurallarına uyulur da şu sokak adlarına gelince İngilizcede olduğu gibi takısız kullanılır: Balıkçı Sokak (doğrusu: Balıkçı Sokağı), Menekşe Sokak (doğrusu: Menekşe Sokağı), Kocagöz Sokak (doğrusu: Kocagöz Sokağı)...
Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazılır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdöver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, ...
Anlamı 'canlı ve coşkunca' olmalıdır. hepi topu: “Satın alacakları hepi topu birkaç arşın poplin kumaştı.” (NB/NA, 63) ve “Hepi topu otuz beş, otuz altı yaşlarında olmalı.” (Sİ/DD, 13). Örnekteki anlamı 'hepsi'dir.
MÜMBİT – MÜNBİT
(ﻣﻨﺒﺖ) sıf. (Ar. inbāt “bitirmek, yetiştirmek”ten munbit) Bol ürün veren, verimli, bereketli: Yerinde söylenen her güzel mısrâ / Münbit bir iklimde temiz bir menba' (Ali M. Arolat).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
Sonsuz kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkçe kol sözcüğünden +gAy sonekiyle türetilmiştir. kol maddesine bakınız.
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
"Mümkün mü" ayrı yazılır çünkü TDK kurallarına göre mi soru edatıdır ve ayrı yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı vakit mu hal kelimesi, 'Olmaz, olamaz ya da olması ve gerçekleşmesi olanaksız,' şeklinde anlatılmaktadır. Taşımış olduğu bu anlamları ile beraber özellikle birçok önemli eser ve tarihi kitapta karşılaşılan bir kelimedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ihtimal kelimesi, 'Bir şeyin olabilmesi durumu ya da olasılık' anlamları üzerinden ele alınmaktadır.
Müsebbip kelimesini kişi ya da olay için kullanmak mümkündür. Müsebbip kelimesinin doğru yazılışı 'müsebbip' şeklindedir, 'müsebbib' yanlış yazım şeklidir.
Tutulmuş, yakalanmış, bağlanmış. 2. Kötü bir alışkanlığa sahip olmak. 3. Aşık olmak bir kişiye bağlanmak.
Mümbit Ne Demek? Mümbit kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimizde mümbit kelimesinin anlamı ise, verimli demektir. Bu kelime, daha çok verimli alanları ve toprakları nitelemek için dilimizde sıkça kullanılır.
[1] Gözleri çabuk çabuk her yana dönerek çapkınca, zekice, şeytanca, kurnazca bakan kimse.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Kör karanlık de yapı bakımından birleşik kelimeler arasındadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri