Mûsâ ve Hârun'un kız kardeşi, diğeri de İsa'nın annesidir. Kur'- ân'da adı geçen 'İmran Ailesi' ise, Hz. Meryem ve İsa'nın âilesidir.
Hz. Meryem Kur'an'da ismiyle anılan yegâne kadındır. Babasının adı İmrân'dır (Âl-i İmrân 3/35; et-Tahrîm 66/12). Annesinden adı verilmeksizin İmrân'ın karısı diye bahsedilmektedir.
Tevrat'a göre İmrân (Amram) Hz. Mûsâ, Hârûn ve kız kardeşleri Meryem'in (Miriam/Miryâm) babası olup Îsâ'nın annesi Meryem'le bir alâkası yoktur. Amram, Ya'kūb'un torunu Kohat'ın oğludur (Sayılar, 26/59; I. Tarihler, 6/2-3; 23/12-13).
Yine bu apokrif İncil'de Meryem'in dedesi Mathan'ın Meryem, Sobe ve Hannah adlarında üç kızı olduğu, kızlardan Sobe'nin Zekeriyyâ'nın hanımı Elisabeth'in annesi, Hannah'ın da Bâkire Meryem'in annesi olduğu nakledilmektedir (DB, I/1, s. 629).
Hayatı Zekeriya, İslâm'a göre bir peygamberdir. Babasının adı Berahya (Berhiye) idi ve soyu Davud oğlu Süleyman Peygambere dayanıyordu. Meryem'in annesi Hanne (Hınne), Zekeriya'nın eşi el-Îşâ'nın (İşbâ, Îşâ) kızkardeşiydi.
İlgili 23 soru bulundu
Hz. Meryem Hz. Davud'un soyundan gelen ve cennetle müjdelenen kadınlardan birisidir.
Hanne veya Anne, Hristiyan geleneğine göre Meryem'in annesi ve İsa'nın büyükannesidir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Meryem'in Hârûn adında bir kardeşi vardı. Ana babası gibi o da iffetli ve sâlih bir kimse idi (Zemahşerî, II, 508). Bu yüzden işin iç yüzünü bilmeyenler, böyle birinin kız kardeşi olan Meryem'e zina etmeyi asla yakıştıramadıklarını belirtmek istemişlerdir.
Hz. Meryem, Allah'ın güç ve kudretinin eseri olarak, oğlu İsa'ya babasız bir şekilde hamile kalmıştır. Kuran-ı Kerim'de anlatıldığına göre Meryem'in annesi, ona hamile olduğunda karnındaki yavrusunu Allah'a hizmet için adadığını ilan etti.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Esasen Kur'an'da Îsâ'nın babasız doğduğu ifade edilirken Meryem'in hiç evlenmediğinden söz edilmez. Dolayısıyla Meryem, Îsâ'yı dünyaya getirdikten sonra Yûsuf en-Neccâr ile evlenerek ondan çocukları doğmuş olabilir.
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed'i nikahlayacak."
Yusuf (bahsi MS 1. yüzyıl, Nasıra, Celile), Hristiyanlığa göre İsa'nın dünyevi babası olan Yahudi bir marangozdu. Hristiyanlıkta Aziz olarak kabul edilir ve 19 Mart "Aziz Yusuf Günü", 1 Mayıs "İşçi Aziz Yusuf Günü" olarak kutlanır. Yeni Ahit'te İsa'nın dünyevi babası ve Bakire Meryem'in eşi olarak bahsedilir.
Peygamber soyundandır. Annesi Hanne binti Fâkuza'dır. Hanne'nin kız kardeşi İşâ da Zekeriyya Peygamber'in eşi, Yahya (a.s)'ın da annesidir. Peygamber Efendimiz'in de belirttiği gibi, Yahya ile İsa teyze çocuklarıdır².
Cebrail insan sûretinde Meryem'e göründü. Cebrail, ona kimse dokunmadığı hâlde babasız doğacak olan İsa'yı müjdeledi. Meryem'in hamile olduğu anlaşılınca, o kavminden ayrılarak uzak bir yere çekildi. Meryem, gittiği bu yerde doğum yaptı.
Hristiyanlığa göre Tanrı'ın bir meleği Meryem isimli genç bir bakireye, bir oğul doğuracağını söyler. Çocuğun adı da İsa olacaktır. İsa, "Tanrı, kurtuluştur" demektir. İsa Mesih'in biyolojik babası yoktur, sadece annesi vardır.
Buna göre İsa peygamber, bir hayat kadını olan Mecdelli Meryem'le evlendi ve çiftin iki çocuğu oldu.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Değerli kardeşimiz, Hz. İsa (as) hayattadır ve hiç evlenmemiştir. Hz.
Meryem'in ise sadece bir çocuğunun bulunması ve Hz. İsa'dan başka ne kız ne de oğlan çocuğunun olmaması gerçeği ile çelişmez. çıkmaktadır. Bu da İslami kaynaklara göre kabul edilebilir görülmemektedir.
Meryem'in Doğumu
Meryem'in Çocukluk İncili'ne göre Meryem'in babası Joachim ve annesi Anna'nın çocukları olduğu, Nasıra'da doğduktan sonra Kudüs'e getirildiği anlatılmaktadır. Joachim, Celile ve Nasıra soyundan Anna ise Bethlehemli olarak ifade edilmiştir (Meryem'in Doğumu İncili, 1).
Meryem, annesinin kendisine koyduğu ismiyle müsemmaydı. Meryem, “Rabbin hizmetinde olan” (Şevkânî, I, 372) ve “Allah'a kulluk eden” (Zemahşerî, I, 186) demekti. Annesinin adağı da duası da kabul olmuştu. Üstelik Yüce Allah (c.c.), Zekeriya'yı (a.s.) da onun bakımıyla görevlendirmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri