Timsah, sıcak bölgelerdeki akarsularda yaşayan, Timsahgiller familyasından iri yapılı, kalın ve kabuksu derili sürüngen türlerinin genel adı. Uzaktan bakıldığında kertenkeleye benzerler. Vücutlarının üzeri, sert kemiksi plakalarla örtülüdür. Ön ayaklarında beşer, arka ayaklarında dörder parmak bulunur.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Timsah atası, sauropodalar gibi zamanın dev dinozorlarıyla beraber yaşamış Paleontologlar, yaklaşık 148 milyon yıl önce Geç Jura devrinde Dünya'da dolaşan bir timsah türünün fosil kalıntılarını ortaya çıkardı. Söz konusu keşif, günümüz timsahlarının evrimine ışık tutan bir ilerleme niteliğinde.
Crocodylus niloticus, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından sürüngen türüdür. Afrika'daki 3 timsah türünün en büyüğüdür. Ayrıca tuzlu su timsahının ardından dünyanın ikinci en büyük timsahıdır.
Timsahlar (Latince: Crocodilia), sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir grup. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae'dir (Gavyaller).
İlgili 28 soru bulundu
Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır.
Öncelikle birbirlerinin diyetlerinde yer almıyorlar. Ne su aygırları ne de timsahlar birbirlerini düzenli bir şekilde yemiyorlar. Diyetleri farklı olduğu için birbirlerine saldırmalarına gerek yok. Ayrıca su aygırları timsahlar daha büyük ve grup halinde yaşayan canlılar.
Timsah, adını Muhammed Ali'den aldı
Yaklaşık 5 metre uzunluğundaki sürüngen, Avustralya'daki Büyük Set Resifi'nde yer alan Marineland Timsah Parkı'nda hayatını sürdürüyor.
Aslan: 4.76 MPa = 485 ton-kuvvet/metrekare. Sırtlan: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare. Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
🐊Ve timsahlar, ortalama 70-100 yıl yaşarlar.
Mississippi timsahları genellikle doğada 30 ila 50 yıl yaşıyorlar. Satürn bir ihtimal dünyanın en yaşlı timsahı olabilir ama bunu belgelemek zor. Sırbistan'daki Belgrad Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Muja adındaki timsah da 80'lerinde ve halen sağlıklı.
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi dört odacıklı bir kalbe sahiptirler. Bu kalp, akciğerlere giden temiz kanı, vücudun geri kalanına pompalayan sol ventrikül ve aynı şekilde, oksijen bakımından fakir kanı akciğerlere gönderen sağ ventrikül gibi iki ayrı pompa içerir.
"Timsahlar çok zeki hayvanlar. Su altında sabırla bekleyip, avlarına sessizce yaklaşırlar ve aniden saldırırlar.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Timsahlara en çok Amerika, Afrika, Madagaskar, Güney ve Doğu Asya, Orta Avustralya civarlarında rastlanır. Tuzlu sularda yaşayan türleri de bulunur ancak sıcak bölgelerde, bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan bir hayvandır.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Yeni çalışmanın yazarı Rodolfo Salas-Gismondi, söz konusu timsahın ısırma gücünün 7 tona ulaştığını söyledi. Bu rakam, hayvanlar aleminde şimdiye dek ölçülen en güçlü ısırığın 4 katına denk geliyor. Kaymandan sonraki en güçlü (1,6 tonluk) ısırıksa modern tuzlu su timsahı Crocodylus porosus'a ait.
1 Asya Timsahı - 5000 psilik çene gücüyle herhalde jiletin sakalı kestiği gibi insan uzuvlarını kesebiliyordur. Küçük hipopotamlar, balıklar, zebralar kendilerinin en güzel avlarıdır.
Lolong (ö. 10 Şubat 2013) bugüne kadar Dünya yüzeyinde yakalanan en büyük timsahtır. Lolong, 2013'ün Şubat ayında ölmüştür. Bir tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus) olan Lolong, 6.2 metre uzunluğunda ve 1,075 kg ağırlığındaydı.
Avustralya'da 4.5 metrelik bir tuzlu su timsahı, ülkenin kuzeyinde karısıyla birlikte balık avlayan 57 yaşındaki bir adamı öldürdü.
07 Haziran 2023, Çarşamba, 01:43 -YAŞAM. En büyük timsah unvanını taşıyan Cassius'ın 120 yaşına geldiği düşünülüyor. Yaklaşık beş metre uzunluğundaki sürüngen, Avustralya'daki Büyük Set Resifi'nde yer alan Marineland Timsah Parkı'nda yaşamını sürdürüyor.
Ne yazık ki timsahlar, bazı sürüngen kuzenlerinin aksine, yitirdikleri uzuvlarını geri üretemezler.
Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler.
Kuisens (brumation) olarak da adlandırılan olay, timsahın düşük sıcaklıklarda suyun altında kalp atışı ve metabolizma hızını düşürürken nefes alıp vermeye devam edebilmesini sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri