Hz. Meryem (a.s.), İslâm'da üstün nitelikleri sebebiyle yüceltilen, iffet ve itaat simgesi bir şahsiyet olarak gösterilen bir kadındır. Babası Davut Peygamber'in soyundan gelen İmran, annesi kısır olduğu rivayet edilen Hanna'dır. Kur'ân-ı Kerîm'e göre (Âl-i İmrân 3/36) “Meryem” adı ona annesi tarafından verilmiştir.
Meryem, İslam'ın bir kul ve peygamber olarak kabul ettiği İsâ (a.s.)'ı “babasız” olarak dünyaya getiren saygıya lâyık bir kadındır. Kur'ân-ı Kerîm, onu, imanlı, itaatli, iffetli, sıkıntı ve baskılara karşı sabırlı olması yönüyle defalarca övmüş ve örnek bir Müslüman olarak takdim etmiştir.
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
Meryem'in kaç yıl yaşadığı ve nerede nasıl öldüğü, nereye defnedildiği konuları tartışmalıdır. Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
İlgili 15 soru bulundu
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Fâtıma "betûl, sâfiye" gibi Hz. Meryem'e atfedilen sıfatlarla anılmıştır. Neticede Hz. Fâtıma Hz.
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Aliah Schleifer, İslam'ın Kutsal Meryem'i, çev. İbrahim Kapaklıkaya, Gelenek Yay., İstanbul 2003, s. 13 (T. J. Winter'ın bu kitaba yazdığı önsöz). Kur'an'da tasvir edildiği üzere Hz. Meryem, iffet,3 zühd, takva4 dünyevî meşgale ve kaygılardan soyutlanmışlık ve Allah'a adanmışlığın5 sembolüdür.
Allah Teala Hz. İsa'nın liyakatli ve takvalı olduğundan haberdar olduğu için bu imtiyazı ve bu ismet makamını amelini gerçekleştirmeden önce ona bir mükafat olarak vermiştir ve onu böyle bir makama seçmiştir.
İlahi mucize gerçekleştiğinde, yani Rabbimizden bir kelime Meryem'e verildiğinde, onun amcaoğlu Yusuf ile nişanlı veya yeni evli olduğu (lakin o vakitte Hz. Meryem validemizin halen el değmemiş bakire olduğu Kur'an'ın ışığında kesindir.)
Hz. Meryem, Allah'ın güç ve kudretinin eseri olarak, oğlu İsa'ya babasız bir şekilde hamile kalmıştır.
Mükemmel Hediye: Meryem Ana kolyesi, Meryem Ana'ya dua etmek için takılır ve özel günlerde eşler, anneler ve büyükanneler için bir hediyedir.
Peygamber ile evleneceğine dair sahih bir bilgi var mıdır? Sahih hadis kaynaklarımızda Cennet'te Hz. Meryem ile Hz. Muhammed'in (s.a.s) evleneceğine dair muteber bir bilgiye rastlanmamaktadır.
Hazreti İsa İncil kitabının elçisi olarak dünyaya gönderilmiştir. Peygamber olduğu dinin ismi ise Hristiyanlıktır.
Meryem'e bakan kişi ise teyzesinin eşi olmuştur. Hz. Zekeriyya onu himayesine alarak mabede kabul etmiştir.
İsa 32(33) yaşında iken göğe kaldırıldı. Onun göğe kaldırılmasından sonra Hz. Meryem 6 yıl yaşadı. Buna göre, 56 yaşında iken vefat etmiştir.
Meryem peygamberdir. Çünkü Allah Teâlâ ona melek aracılığı ile vahiy göndermiştir. Âsiye'ye gelince, onun peygamberliğine delâlet eden bir nakil yoktur.” Kadınlardan da peygamber olabileceğini savunan Ebü'l-Hasan el-Eş'arî, peygamberliğini kabul ettiği altı kadın arasında Meryem'i de saymıştır.
Zekeriya, İslâm'a göre bir peygamberdir. Babasının adı Berahya (Berhiye) idi ve soyu Davud oğlu Süleyman Peygambere dayanıyordu. Meryem'in annesi Hanne (Hınne), Zekeriya'nın eşi el-Îşâ'nın (İşbâ, Îşâ) kızkardeşiydi.
Heykelin içerdiği zıtlıklar da çarpıcılığını artırır: Meryem'in elleri hem naaşa sıkı sıkıya kenetlenmiştir, hem de onu bir bakıma özgür bırakmakta, daha doğrusu ölüyü izleyiciye göstermektedir.
Selçuk'a 9 km. uzaklıktaki Meryem Ana Evi, Bülbül Dağı'nın üzerinde bulunmaktadır. İsa'nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra, St. John'ın Meryem Ana'yı Efes'e getirdiği bilinmektedir. 1891 yılında Lazarist papazlar, Alman rahibe A.
Meryem Ana Kilisesi Ziyaret Saatleri
Meryem Ana Kilisesi Kasım ile Şubat ayında sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Diğer aylarda ise Meryem Ana Kilisesi sabah 08:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri