2-) Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16'ncı maddesine göre verilen Yapı Kayıt Belgesi aşağıdaki hakları sağlamaktadır. Yapı kayıt altına alınarak fonksiyonuna göre kullanım imkânı sağlanmaktadır. Elektrik, su, doğalgaz, telefon, kanalizasyon gibi hizmetlerin sunulmasına imkân verilmektedir.
(2) Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.
4-) Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir? Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.
a) Yapı Kayıt Belgesi Ruhsat Yerine Geçer Mi? Yapı kayıt belgesi, inşaat ruhsatı yerine de geçmez. Yani yapı kayıt belgesi alınmış bir yapıda tekrar inşaat yapılmak isteniyorsa, usulüne uygun olarak inşaat ruhsatı alınması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Görüldüğü üzere; İmar Barışından faydalanan yapılar için verilen “Yapı Kayıt Belgesi” yapıyı imar mevzuatı açısından ruhsatlı bir yapı gibi yasal hale getirdiği gibi, yapı kullanma izin belgesi bulunan bir yapının sağladığı tüm hakları da sağlamaktadır.
2-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı? - Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. - Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
İmar Kanunu gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlar, yapı kayıt belgesi vermeye yetkilidir. Dolayısıyla yapı kayıt belgesinin iptali konusunda da ancak belgeyi veren idari makam yetkili olacaktır.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
'Yapı kayıt belgesi' bir imar hakkı tanımadığı için banka binanın yıkılmasından sonra kendi alacağını garanti alamamaktan çekinerek, kredi vermeyebilir.
Bir kişinin tapu kaydı veya tarla vasfıyla “kayıtlı mesken” olarak kabul edilen binalar, kanun hükümde kararname ile zorunlu deprem sigortası kapsamına alınmıştır. Yani DASK yaptırmak istediğinde kat irtifakının tesis edilip edilmediğine ve yapının bağımsız bir mülkiyet olup olmadığına bakılmaz.
İmar barışının devreye girmesiyle birlikte Yapı Kayıt Belgesi alan elektrik tüketicileri, Limak Enerji'nin Online İşlem Merkezinden ya da 444 6 646 numaralı Çağrı Merkezi üzerinden aboneliklerini gerçekleştirebilecekler.
Bunun için bankanızın belirlediği yöntemler ile İnternet şubesine giriş yaptıktan sonra, ilgili bağlantıya tıklayarak e-Devlet Kapısı'na girebilirsiniz. Kullanmanız gereken hizmetin adı “İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması”dır.
adresinden ulaşılabilmektedir. 31/10/2018 tarihine kadar yapı kayıt belgesi alınmış yapıların, Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine doğrudan satılır.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
Yapı Kayıt Belgeleri İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgelerdir. Yapı Kayıt Belgesi alınmasının hukuki sonucu bu belgenin yapıyı ruhsatlı ve iskanlı bir yapıymışcasına yasal hale getirmesidir.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
En önemli sağladığı fayda ise, şartları çerçevesinde alınan yapı kayıt belgesi neticesinde imara aykırı yapının imar mevzuatınca yıkımını engellemesidir. Tekrardan belirtmek gerekirse sadece imar mevzuatı çerçevesindeki yıkımı engeller.
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra maliklerin tamamının muvafakatı ile tapuya müracaat edilerek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin re'sen yaptıkları denetimler, belediye ve il özel idaresince yapılan bildirimler ve vatandaşlar tarafından yapılan şikayetler üzerine inceleme yapılmakta ve yapı kayıt belgesi iptal edilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 11.10.2019 tarihli yazısında da Yapı Kayıt Belgesinin sadece 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca alınan yıkım kararlarını kaldıracağı, özel Kanunlar kapsamında alınan yıkım kararlarını ise kaldırmayacağı ifade edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri