Altıncı kat semada "kelam"/ mütekellim sıfatı hâkimdir. Hz. Musa (a.s) makamıdır. Yedinci kat semada "irade" sıfatı hâkimdir.
Semanın katları sırasıyla Venüs, Merkür, Güneş, Merih, Jüpiter, Satürn, Satürn sonrası şeklindedir.
Hadislere göre Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Âdem, Yusuf, Yahya ve İsa, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret'ül Münteha'ya çıkmıştır.
İsa (AS)yi, o ve yanında dayı- sının oğlu Yahya (AS) olduğu halde semanın ikinci katında görmüştür. Hz.
Yani Hz. Âdem kendi aklıyla ve özgür iradesiyle o yasağı çiğnemiş ve oradan çıkarılmayı hakketmiştir. Ancak, Allah, onu cennetten çıkarırken yalnız bir ceza olarak, bir sürgün olarak değil, çok önemli bir göreve / yeryüzü halifelik görevine atamak için cennetten dünyaya yollamıştır.
İlgili 33 soru bulundu
İkinci kat semada "kudret" sıfatı hâkimdir. Hz. İsa (a.s) ve Hz. Yahya (a.s) bulunduğu makamdır.
a. İlgili ayetlerde yer alan “yedi gök” manasını, kısa nazarlı ve dar fikirli bir tabaka-i insaniye, yedi atmosfer tabakası olarak anlar. b. Kozmoğrafya ile sersemleşmiş diğer bir tabaka, dillerde "seb'a-i seyyare/yedi gezegen" olarak meşhur olan yıldızları ve onların yörüngeleri şeklinde algılar.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Hiç şüphe yok ki, Allah'ın Arşı yedi kat semanın üzerindedir. Nitekim Allah'ın Arşı tüm yarattıklarının üzerindedir.
Nuh 71/15 ayette Hz. Nuh'un kavminde 7 kat gök bilgisi olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim Cenab-ı Hak Hz. Adem'e tüm isimleri öğretmiştir ve bu bilgiler Hz.
Yedinci kat (gök ise) üzerindeki kubbedir. Allah-u Teâlâ'nın Arş'ı yedinci katın üzerindedir. Allah-u Teâla'nın, 'Yedi kat göğü yaratan...' ayetinin anlamı da budur." (el-Bihar, 60/79/4). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Ayete göre Miraç Mekke'de başlamış ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya gidişle devam etmiş ve buradan göğe yükelişle sürmüştür. Yani Peygamberimiz Kudüs'ten Miraç'a yükselmiştir.
Nûh, İbrahim, Mûsa, İsa ve Hz. Muhammed'e “ülü'l-azm” sıfatı verilmiştir (Ahzâb, 33/7).
29. O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir. 12.Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk.
Ural-Altay kavimlerinde gök katları genellikle ya 7 ya da Dante'nin İlâhî Komedya'sındaki gibi 9'dur. Gök katlarının sayısı tüm şamanist toplumlarda aynı değildir. Kimi şamanist geleneklerde “yeraltı” denilen öte-âlem de 7 kata ayrılır ki, bu durumda algılanamayan katların toplamı 14'ü bulur.
Kur'ân-ı Kerim, 2/22; 5/47; 12/105; 50/6; 91/5. Göğü de korunmuş bir tavan yaptık. Onlarsa ondaki ayetlerden yüz çevirmektedirler. Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık; onlar ise bunun ayetlerinden yüz çeviriyorlar.
Semaların her birinde sırasıyla Âdem, Îsâ, Yûsuf, İdrîs, Hârûn ve Mûsâ peygamberlerle görüştü; nihayet Beytülma'mûr'un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrâhim'le buluştu. Sidretü'l-müntehâ denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu ve Allah'ın huzuruna çıktı.
Başta İslamiyet olmak üzere Hristiyanlık ve Yahudilik yani üç semavi dinde de önemli bir yeri olan Hz. Nuh, Nuh Kavmine gönderilen peygamberdir. İnsanları hak yoluna davet eden ancak yine de onu dinlememeleri üzerine Nuh Tufanının olacağını haber vermiştir.
Tufan peygamberi olarak bilinen Hz. Nuh Mezopotamya'da yaşamış olan bir peygamberdir. Pek çok ünlü mucizelerinin olduğu bilinmektedir.
Farklı niteliklere sahip değişik katmanları vardır. Dünya'nın atmosferi altı farklı katmana sahiptir.
Bu ayette meleklerin ayrı yazılması bize göklerde yaşayan başka canlıların da olduğunu anlatmaktadır. Allah göğü yedi kat şeklinde yaratmıştır. Bilim gökte yedi katmanın olduğunu doğrulamıştır. 7 kat gökler tabiri ise Troposfer, stratosfer, ozonosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer tabakalarını kapsar.
Uygulama katmanı veya OSI 7. katman (İngilizce: application layer), programların ağı kullanabilmesi için araçlar sunar. Bilgisayar uygulaması ile ağ arasındaki arabirim görevini yerine getirmektedir. Katmanların sıralanışında kullanıcıya en yakın olanıdır.
- Gök kubbe, iki kelimeden mürekkeb birleşik bir kelimedir. Bunlardan gök kelimesi yukarıda bulunan her şey demektir. Arapçadaki bir tanıma göre, “üzerimizde olan her şey semadır yani göktür.” Kubbe kelimesi ise, yarım küre şeklinde olan ve yapıyı örten dam ya da kümbet anlamına gelir.
Üstünüze yedi sağlam gök bina ettik. Üstünüzde sağlam yedi (kat göğü) [*] bina ettik. Bu ifade, “göklerin yedi kat oluşu” şeklinde anlaşılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri