Güneşle beraber deniz suyundan yararlanabilen çocuklarda çeşitli cilt ve deri hastalıklarında büyük oranda iyileşme olduğu gözlemlenmiştir. Ek olarak isilik, egzama, yara izleri, kurdeşen ürtiker gibi hastalıklarda da olumlu etkisi vardır. Deniz suyu bağışıklık sistemine de yararlıdır.
Bunların dışında deniz suyunun en etkili özelliği; yaraların, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri yok etmesidir. Özetlersek, deniz suyunun egzama, atopik dermatit, ürtiker, kurdeşen, isilik gibi cilt hastalıklarında büyük yararı bulunmaktadır” dedi.
Magnezyum, potasyum, çinko gibi değerli mineralleri içeren deniz suyu, antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Egzama durumunda, havuz ciltte karıncalanmaya neden olacaktır. Aynı şey tuzlu su havuzları ve deniz suyu için de geçerlidir. Havuzun türünden bağımsız olarak, yüzmek egzamaya meyilli cildi kurutur ve rahatsızlığı artırır.
Akpınarlı'ya göre, deniz suyu, güneşle birleştiğinde atopik dermatit, ya da çocukluk cağı egzaması denilen deri hastalığından kurtulmada da etkili oluyor. Ayrıca ürtiker veya halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan kaşıntılı alerjik cilt lezyonları ve sıcağın etkisiyle ortaya çıkan isilikten korunmada da yararlı.
İlgili 16 soru bulundu
Egzamanız var diye elbette güneşle köşe kapmaca oynamak zorunda değilsiniz. Aksine, yukarıda da belirttiğimiz gibi yeterli miktarda güneş ışığı egzama probleminizin iyileşmesini bile sağlayabilir.
Egzamanın nedeni sabun ve deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici veya alerjenle temas, soğuk ve kuru hava, nem gibi çevresel faktörler toz, polen ve küfler gibi uyaranlar, stres ve genetik geçiştir. gibi uyaranlar neden olmaktadır. Ayrıca staphylococcus aureus adlı bakteri de egzamaya neden olur.
Egzamanın tedavisi alt türüne göre farklılık gösterse de genel olarak tedavide nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik haplar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır. Şiddetli egzama tedavisinde ise bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.
Kafa derisi egzaması ya da seboreik dermatit için bir tedavi yoktur ancak ilaçlar semptomları azaltmaya ve önlemeye yardımcı olabilir. Tedavi için öncelikle egzama tipinin belirlenmesi gerekir. Tahriş olmuş kaşıntılı saç derisi semptomları genellikle ilaçlı kepek şampuanı ile azaltılabilir.
Kangal'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan, 37 derece sıcaklıkta yaşayabilen genetiğe sahip dünyadaki tek tür balıkların olduğu suyuyla sedef ve egzama hastalığının tedavisi için tercih edilen Kangal Balıklı Kaplıcası'nda, normalleşme sürecine girilmesiyle yoğunluk yaşanıyor.
sirke İle Egzama Tedavisi
Yara halindeki egzamalarda doktorunuzun vermiş olduğu kremleri kullanıp yaraları azaltmalı ve sonrasında sirkeli bakım uygulamalısınız. * Bakterilerle mücadele eden sirke, egzamanın yayılmasını engellemektedir. Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar.
Egzama tedavisinde banyo oldukça önemlidir.Egzamalı çocukların ciltlerinde mikroplar daha fazladır ve bu mikroplar hem egzamanın kötüleşmesine hem de tedaviye cevabı azaltmaktadır. Günlük banyolar mikropların temizlenmesinde önemlidir.
Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır. Çok sık el yıkamakla ve temizlik işlerinde kullanılan çamaşır suyu gibi maddeler de egzamanın gelişmesine zemin oluşturur.
Deniz suyundaki mineraller cildi yeniler. Saçların kepeklenmesini önler, sivilceleri kurutur ve siyah noktaları temizler. Antiseptik özelliğiyle de enfeksiyonlara karşı savaşır, egzama ve kurdeşene iyi gelir; mantar ve bakterileri öldürür.
Cilt, bağışıklık sistemin önemli bir parçasıdır. Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle: Bıttım Sabunu: Bakteri oluşumunu engeller. Mikrop öldürücü özelliği vardır.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Papatya. Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.
Strese bağlı egzama kişiden kişiye değişmekle beraber genelde bacaklar, sırt, ense ve ellerde görülebilmektedir. Strese bağlı egzamadan mustarip olanlar kaşıntılarını be kızarık görüntüyü azaltabilmek için bir dermatolog ile görüşüp krem kullanabilirler.
Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir. Egzama belirtileri genellikle tedavi edilmeden devam eder ve hatta kötüleşebilir. Egzama tedavisi semptomları kontrol altına almak ve ciltteki iltihabı azaltmak için ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanmayı içerebilir.
Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna yol açabilir. Bitki ve hayvan türleri ile temas, güneşe maruz kalma ve ağızdan alınan bazı ilaçlar da duyarlılığı bulunan kişilerde egzama hastalığına sebep olabilir.
Alerjik hastalığı olanların ciltleri genelde hassastır. Sıklıkla egzama da birlikte görülmektedir. Bu nedenle de özellikle alerji yapma potansiyeli olmayan ürünler seçilmelidir. Kimyasal güneş kremleri hem alerjik hem de tahriş edici kontakt dermatite neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri