Sürat ve hız birbirinin yerine sık sık kullanılsa da, fizikte bunlar farklı kavramlardır. Sürat gidilen mesafeyi zamana bölmekle hesaplanır. Yönü yoktur. Ortalama hız ise yer değiştirme bölü zamandır.
Hız problemlerinde hız formülü x=V.t olarak bilinmektedir. Bu formülde x=Yol, V=Hız ve t=Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde bir aracın hızı hesaplanırken merak edilen diğer konu ortalama hızdır. Ortalama hızı hesaplarken de alınan toplam yol miktarının toplam süreye bölünmesinden yararlanılır.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Bildiğimiz her şeyi yazdık gibi görünüyor. Denklemin her iki tarafını 2 çarpı ivmeyle çarparsak solda 2 çarpı ivme çarpı yer değiştirme olur. 2 çarpı ivme çarpı yer değiştirme eşittir: İki ikiyi götürür ve ivme ivmeyi götürür. Bu son hızın karesine eşit olur. Böylece son hızı bulabiliriz.
Başka bir deyişle konumun, zamana türevidir. Hız formülü m/s'dir . Anlık hız bulunurken de aynı formülden yararlanılır yani örneğin bir aracın 0-2 saniye arasındaki anlık hızı istenildiği zaman " son hız- ilk hız / zaman (t) değişimi " formülünden yararlanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Hız yasaları, kimysal bir tepkimenin hızının, tepkimeye giren maddenin konsantrasyonuna ne kadar bağımlı olduğunu gösterir. aA → ürünler gibi bir tepkime için, hız yasasının genel formülü şu şekildedir: hız = k[A]ⁿ. Bu formüldeki, k hız sabiti olarak adlandırılan orantı sabiti, n ise, tepkimenin A'ya göre derecesidir.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır.
Eğer suda kayık, motor ve yüzen bir yüzücü varsa bunların iki tür hızı vardır. Durgun kabul edilen suda hareket eden motorun hızına suya göre hız denir. Suyun hızı ile, motorun suya göre hızının bileşkesine yere göre hız denir. X= vyer.t bağıntısı ile hesaplanır.
Cismin yere çarpma hızı, = = V g.t 10. 8 = 80 m/s olur. h₂ = 1200 m olur. - 50 = 30- 10t⇒t 8 s olur.
Üçüncü kinematik formül, birinci kinematik formülü ( v = v 0 + a t ) ikinci kinematik formüle ( Δ x t = v + v 0 2 ) koyarak elde edilebilir.
I (Akım:Amper) = V(Gerilim:Volt) / R(Direnc:Ohm).
Örneğin bir arabanın 60 km/sa hızla hareket ettiği söylenirse bu arabanın süratidir. Ancak arabanın 60 km/sa süratle kuzey yönüne ilerlediği söylenirse bu bize yöneysel hızı verir. Bazı durumlarda burada verilen değerler 60 km/h şeklinde yazılabilir, h İngilizce saatin kısaltılmışıdır.
Düzgün olan bir şeklin hacmini bulmak adına uzunluk, en (genişlik) ve yükseklik ölçüleri birbirleri ile çarpılır. Sonuç olarak maddenin hacmi bulunur.
Hız: Bir cismin birim zamandaki yer değiştirme miktarına hız denir. Hız v sembolü ile gösterilir ve vektörel bir büyüklüktür. Hız; şeklinde tanımlanır.
Hız Ölçü Aletleri
Örneğin meteorolojide havanın hızı anemometre denilen araçla ölçülürken bir aracın hızı takometre ile ya da bir diğer adı kilometre saati ile ölçülür. Ayrıca radar denilen aletle de taşıtların hızları ölçülür.
Kullanımı Klasik mekanikte, bir roketin yakıt tüketerek kütlesinin değişmesi gibi değişken kütleli cisimden söz edildiğinde kütle akış hızı ile karşılaşılır. Çoğu cismin hızını açıklarken yanlışlıkla Newton ikinci yasası F =d(mv)/dt ten bahsedilir.
sıfırıncı saniyede hız 0, birinci saniyede hız 10, ikinci saniyede 20, üçüncü saniyede 30... Beşinci saniyede 50 olmuş olur. Böylelikle cismin ilk hızı (0) ve 5. saniyedeki hızını (50) bulduk. bu verilerle cismin beş saniyedeki aldığı yolu bulabiliriz. ( 0 + 50 ) / 2 x 5 = 125 metre bulmuş olduk.
Yer değiştirme, hız ile zamanın çarpımı olduğundan, doğrunun altında kalan alan konum değişimini, yani yer değiştirmeyi verir. Eğer doğru, zaman ekseninin üstündeyse ivme pozitif de olsa negatif de olsa yer değiştirme pozitif olacaktır.
Bir parçacığın doğrusal momentumu, eğer cismin hızı v ve kütlesi m ise, kütle ve hızın çarpımı olarak tanımlanır. [p]=[Kütle][Hız]=[ML/T)] dir. SI birim sisteminde birimi ise kg.m/s dir.
Toricelli denklemi ya da zamansız hız denklemi İtalyan bilim insanı Evangelista Torricelli tarafından ortaya konulan bir klasik mekanik denklemidir. İvmeli hareket yapan bir cismin son hızının bulunmasında, zamanın (t) hesaba katılmamasıyla oluşturulan denklemdir.
Herhangi bir objenin birim zamanda yaptığı yer değiştirme miktarına hız denir. Yani herhangi bir cisim bir noktadan başka bir noktaya yaptığı hareket ile beraber hız gerçekleştirir.
Ortalama Hız, bir parçacığın belli bir zaman aralığında yaptığı yer değiştirmenin, bu zaman aralığına oranı olarak ifade edilir. Ortalama hız şeklinde ifade edilir.
Periyodik olarak hareket eden bir dalgada, ardışık bir tepe ile bir çukur arası uzaklık dalga boyunun yarısı olan λ/2'ye eşittir. Dalga hızı; dalganın birim zamandaki yer değiştirmesi olup λ = VT bağıntısından V=λ/T olarak bulunur.
Sürat Formülü = Alınan Yol / Geçen Zaman
Bu formüldeki alınan yol metre yani m şeklinde ifade edilir. Geçen zaman ise saniye yani s şeklinde ifade edilir.
Ancak, cismin hızı yaklaşık olarak ışık hızına ulaştığında, ona uygulanan kuvvetin etkisi hızlanmayı azaltmaz, aksine kütle artışı nedeniyle gereken kuvveti sağlamak daha da zorlaşır. Bu nedenle, sürtünmesiz bir ortamda dahi olsa, bir cisim ışık hızını geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri