647 yılında komutan Ömer ve askerleri denizden adanın kuzeyine saldırmışlardır. Denizin kenarında yapılan savaşta Ömer ve altı askeri şehit düşerek orada bulunan mağaraya gömülmüşlerdir. 1571 yılında Kıbrıs Adası Osmanlılar tarafınlan fethedilince bulunan naaşlar, onlar için yapılan türbeye aktarılmışlardır.
Ömer Türbesi olarak bulunan yere defnedilmiştir ve aynı zamanda buraya türbe ve mescit yapılmıştır. Bazı yazarların ve kişilerin düşüncelerine göre Hz. Ömer Türbesi, Kıbrıs'ta İslamiyet'i pekiştirmek ve yaygınlaştırmak adına Makam Türbesi olarak yaptırıldığı düşünülmektedir.
Ömer Türbesi olmasına karşın, kişilik farklı birisidir. İslam Dini'nin İkinci Halifesi Hz. Ömer değildir. Ancak yaklaşık olarak o yıllarda yaşamış olan ve Kıbrıs'ı fethetmek için çalışmalar yapan bir sahabedir.
Kıbrıs'ta Hz. Peygamber'in süt halası Ümmü Harâm'ın türbesini barındıran tekke. Kıbrıs'ın Rum kesiminde, Larnaka şehri dışında Tuz gölünün yakınında yer almaktadır. Tekkenin varlık sebebi olan ve ona adını vermiş bulunan türbede, Hz.
Bu iki şahsiyetin soyundan gelenler için “Ehl-i Beyt” nitelemesinin kullanıldığı konusunda İslâm âlimlerinden fukaha ve usulcülerin çoğu görüş birliği içindedirler.
İlgili 37 soru bulundu
Ömer bin Hattab (Arapça: عمر ابن الخطاب; y. 583 / 584 – Kasım 644), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve İslam Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci hâlifesidir. Sünniler, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" (عمر الفاروق) diye anarlar.
Seyyid (Arapça: سيد), İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır.
Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
Hem Kutsal Hem Ruhsal
Girne'nin doğusuna 6 km uzaklıkta, Çatalköy'ün kıyısında bulunan Hz. Ömer Türbesi, İslami inancına göre kutsal bir yerdir. Beş Parmak Dağları ve Akdeniz'in köpüren sularına bakan harikulade manzarası ile Hz. Ömer türbesi mükemmel ve huzurlu bir yerdir.
Hazreti Ömer Türbesi, (Hazreti Ömer Tekkesi), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilçelerinden Girne'ye bağlı, Çatalköy'ün deniz kıyısında kayalık bir bölgede bulunmaktadır. Burada, muaviye orduları komutanı Ömer ve altı arkadaşının türbesi bulunmaktadır.
Şiire meraklı olduğu, güzel konuştuğu, okuma yazma bildiği, ensâb bilgisini öğrendiği, ticaret yaptığı, bu maksatla Suriye, Irak ve Mısır'a gittiği, Kureyş kabilesi adına elçilik görevinde bulunduğu rivayet edilir. Kureyş'in bazı ileri gelenleri gibi putperestliğe bağlı kalarak önceleri Hz.
Hafsa bint Ömer (Arapça: حفصة بنت عمر), İslam peygamberi Muhammed'in eşi ve ikinci İslam halifesi Ömer bin Hattab'ın kızıdır. Kocası Huneys bin Huzafe el-Ensari'nin 625'teki Uhud Muharebesi'nde ölmesi üzerine dul kalmış ve babası Ömer bin Hattab'ın girişimi ile İslam peygamberi Muhammed ile evlenmiştir.
Hz. Ömer, Ebû Ubeyde'nin daveti üzerine Câbiye'den Kudüs'e gelerek şehri Patrik Sophronios'tan teslim aldı ve anlaşmayı imzaladı (17/638).
İslam Devleti'nin oluşturduğu donanmanın Akdeniz'e indirilmesinin ardından, fethedilen en önemli yerlerden bir tanesi Kıbrıs'tır. Halife Hz. Osman'dan Kıbrıs seferi için izin alan Şam Valisi Muaviye Kıbrıs'ı fethetmek için harekete geçmiş ve 649 yılında Kıbrıs fethedilmiştir. İlk İslam parası ne zaman bastırılmıştır?
Ömer 'in, amcasının oğlu Sa'îd b. Yezîd ile evli bulunan kız kardeşi Fatıma'nın gömülmemiş olması bunun en bariz ispatıdır. Hz. Ömer 'in kızını diri diri gömdüğüne dair sünnet, hadis, tarih ve âsâr kitaplarında hiçbir nakle rastlamak mümkün değildir.
Aişe kendisi için düşündüğü bu yeri ona vermeyi kabul etti. Hz. Ömer üç gün sonra 3 Kasım 644'te şehit düştü.
3. Halife Hz Osman'ın (r.a.) kabri Medine'de bulunan Cennet-ül Baki mezarlığındadır.
Türkçede Kıbrıs, Arapçada Kubrus (Kubruş), Batı dillerinde “Cyprus, Cypre, Gipros, Cypren” olarak adlandırılan ada, Hitit kaynaklarında Alaşya (Alasya) ve Mısır kaynaklarında Asi olarak geçer. Asurlularda Yatnana veya Ya, İbranilerde Kittim denilen Kıbrıs, Kypros olarak ilk defa Homeros'ta geçer.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs üzerindeki hâkimiyeti, 1878'de adanın İngilizlere kiralanması ile başlayan süreçte zayıflamış ve I.Dünya Savaşı'nda 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu İttifak devletleri yanında savaşa girince İngiltere'nin ilhakı ile zoraki olarak sona ermiştir.
15 Kasım 1983'te Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisi self-determinasyon hakkını kullanarak oy birliği ile aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etmiştir. KKTC'nin kuruluş bildirgesini kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş okudu.
Kur'an'da "Muhammed" ismi dört defa geçmektedir. Bunun yanında, halk tarafından "Mustafa, Mahmud ve Ahmed" isimleriyle de anılır. Mustafa, Arapçada "seçilmiş"; Ahmed ise "daha çok övülen" demektir. Künyesi ise Ebû'l-Kâsım, yani "Kâsım'ın Babası"dır.
SEYYİD OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ? Seyyid olmanın tek temel ölçütü vardır; Hz. Muhammed'in ailesi, yani Ehl-i Beyt'e mensubiyettir. Torunu Araştırmacı-yazar, ehlibeyt ve nakibü'leşraf uzmanı Seyyid Hüseyin Ağaçkıran, bu soydan gelenlerin elinde 'Nesep Şeceresi' bulunmasının şart olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri