Kuzey Kıbrıs'ta Daimi Oturma İzni Başvurusu
Yıl boyunca Kuzey Kıbrıs'ta sürekli bulunmuş olmak (ülke dışında 40 günden fazla kalmamak şartıyla) Altmış yaşından büyük olanlara 3 yıllık daimi oturma izni yeterli olacak, altmış yaşından büyüklerde 6 yıllık daimi oturma izni gerekli olacaktır.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
Daimi İkamet İzni harcı 2000.-TL (İki Bin Türk Lirası)'dır.
İkamet izni başvuruları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine girişte verilmiş olan vize süresinin başlangıcından itibaren en geç otuz gün içerisinde başvuran yabancıların ikamet adresinin bulunduğu bölgeden sorumlu İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliğine yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
KKTC'ye nüfus cüzdanı ile giriş yapan bir Türk vatandaşı 30 günlük turist vizesine sahiptir. Ancak bu süreyi uzatmak isteyen T.C. vatandaşları ülkeye girişte verilen 30 günlük vize süresi bitmeden İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesine başvurmalıdır.
İkamet izni Türkiye'de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarına göre 15 Kasım 1983 yılından bu yana Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşamış olan herkesin vatandaşlık alma hakkı mevcuttur.
Kıbrıs vatandaşları hariç herkes yabancı statüsünde yer aldığı için bazı istisnalar hariç kalıcı oturma izni ilk etapta verilmemektedir. Türk vatandaşları oturma izni almak için taşınmaz mal sahibi olması gerekmektedir. Bu durumda Kıbrıs'ta ev alan vatandaşlar 3 yıl boyunca birer yıllık oturma izni alabilmektedir.
KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma izni verilen Türk vatandaşları Kuzey Kıbrıs'ta istedikleri sektörde çalışabilme hakkına sahip olurlar. Ancak bu çalışma izni 6 ay ile 12 ay arasında değişir.
Ön izin almadan, Kıbrıs'ta çalışmak mümkün olmayacağı için, çalışma izni de ön izin almadan alınamayacaktır. Ön izin alındıktan sonra işveren, 15-30 gün arasında çalışma iznini alması gerekir. Bu süreçte işçinin yapması gereken herhangi bir şey yoktur.
Kıbrıs'ta Gayrimenkul ve Vatandaşlık Hakları
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs'a sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak 3 aylık süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor. Öğrenciler ise pasaport ile giriş yapmak zorundalar.
Yatırım Yoluyla Kıbrıs Vatandaşlığı programına başvuran kişinin en az 2 milyon avroluk bir gayrimenkul yatırımı yapması ve Araştırma ve Geliştirme Fonu (ya da başka bir onaylı yenileşim kurumu) ile Arazi Islahı Kurumu arasında eşit olarak paylaştırılan 150.000 avroluk bir bağışta bulunması gerekir.
Birincisi, bir Kıbrıs vatandaşı ile en az 3 yıl evli olunması ve başvuru tarihinden önce Kıbrıs'ta 2 yıllık ikamet tamamlaması durumunda vatandaşlığa başvurulabilir.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00.- Türk lirası (Brüt) olarak 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girecektir."
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Türkiye'ye 28 Mayıs 2012 tarihinden önce giren kaçak yabancılara il veya İlçe Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Büro Amirlikleri tarafından altı ay süreli ikamet izni verilecektir.
Taşınmaz mülkle izin sağlanabilir. Gayrimenkul yoluyla oturum izni edinmek için daire, villa, dubleks veya tripleks ev almak gerekir. Büyük kentlerde alınan taşınmazların değeri en az 75.000 Dolar olmalıdır. Küçük şehirlerde, en az 50.000 Dolar konut yatırımı aranır.
Önemli Uyarı : Ön izin alınabilmesi için işçinin KKTC dışında olması zorunludur. Yasal izinler Bakanlık tarafından onaylanmaktadır. Başvurunun yapılmış olması, başvurunun onaylanacağı anlamına gelmemektedir. Yasal bir engel olmaması halinde, genelde 3 veya 4 iş günü içerisinde başvurular neticelenmektedir.
Kısa dönem oturma izni başvurusu, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 21. maddesi uyarınca; yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluklara yapılır. Konsolosluklar, oturma izni başvurularını görüşleriyle birlikte Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne iletir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 46. maddesi uyarınca, insani ikamet izni başvurusu, valilikler bünyesindeki il göç idarelerine yapılmalıdır. Hemen belirtmek gerekir ki; il göç idaresi müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı'nın onayı alınmak suretiyle insani ikamet izni kararı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri