Sürat sadece aracın belirli zaman aralığında alabileceği yol miktarı ile ilgili bize bilgi verir. Ancak hız bize hem aracın belirli zaman aralığında ne kadar yol aldığını belirtirken (SI birim sisteminde bu birim metre/saniye olarak geçerlidir) aynı zamanda objenin hareket yönüyle ilgili de bize bilgi verir.
Örneğin bir otomobil saatte 70 km süratle yol alıyorsa, 70 onun yolda almış olduğu süratidir. Aracın 70 km ile Doğuya doğru gitmesi ise onun hızıdır. Yani hız aynı zamanda sürati de kapsayan bir bilgidir.
Günlük ve kinematik kullanımda hız bir objenin süratinin büyüklüğü olarak adlandırılır ve skaler bir büyüklüktür. (Konumunun değişim oranı) Ortalama sürat ise toplam alınan yolun toplam zamana bölünmüş halidir.
Sürat gidilen mesafeyi zamana bölmekle hesaplanır. Yönü yoktur. Ortalama hız ise yer değiştirme bölü zamandır.
Hem hızın hem de süratin birimi metre/saniye (m/s) dir. Bazı durumlarda birim kilometre/saat olarak da ifade edilir. Bir cismin durması ya da hareketsiz olması hızının ve süratinin sıfıra eşit olması demektir.
İlgili 34 soru bulundu
Hız problemlerinde hız formülü x=V.t olarak bilinmektedir. Bu formülde x=Yol, V=Hız ve t=Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde bir aracın hızı hesaplanırken merak edilen diğer konu ortalama hızdır. Ortalama hızı hesaplarken de alınan toplam yol miktarının toplam süreye bölünmesinden yararlanılır.
Sürat Formülü = Alınan Yol / Geçen Zaman
O halde sürat birimini m/s olarak ifade edebiliriz. Alınan yolu kilometre cinsinden km olarak gösterebiliriz. Zamanı ise saat cinsinden h birimiyle gösterebiliriz. Bu durumda sürat birimi km/h olacaktır.
Yani kısaca bir cismin birim zamanda aldığı yer değiştirme olayına hız denilmelidir. Fakat birim zamanda almış olduğu yol miktarına bakılır ise de bu durum sürat olarak kabul edilmektedir.
Hız: Bir cismin birim zamandaki yer değiştirme miktarına hız denir. Hız v sembolü ile gösterilir ve vektörel bir büyüklüktür. Hız; şeklinde tanımlanır.
Yer değiştirme, hız ile zamanın çarpımı olduğundan, doğrunun altında kalan alan konum değişimini, yani yer değiştirmeyi verir. Eğer doğru, zaman ekseninin üstündeyse ivme pozitif de olsa negatif de olsa yer değiştirme pozitif olacaktır. Hız zaman grafiğinin altında kalan alan yer değiştirmeyi verir.
Birim zamanda gidilen yola hız adı verilir. Buna dayanarak 1 saatte 70 kilometre giden birinin hızı 70 km/s şeklinde tanımlanır. Ancak süre dakika ile verilirse ve 1 dakikada 3 kilometre gidilmişse hız 3 km/dk şeklinde olur. Aynı şekilde saniye cinsinden hız tanımlaması, 1 saniyede 2 metre gidiliyor ise hız 2 m/sn dir.
Hareket boyunca sabit süratli hareketlerde hız değişmez. Bu eşyalar ya da araçlar ve nesneler hareket eder ancak hızları hep aynı olur.
Cevap: Sürati fazla olan daha hızlıdır.
Hız Ölçü Aletleri
Hızı ölçen aletler hangi alanda ölçüm yapıldığına göre değişir. Örneğin meteorolojide havanın hızı anemometre denilen araçla ölçülürken bir aracın hızı takometre ile ya da bir diğer adı kilometre saati ile ölçülür. Ayrıca radar denilen aletle de taşıtların hızları ölçülür.
Sürat, farklı kişiler tarafından hızla karıştırılabiliyor. Fakat hız ile sürat farklı terimlerdir. Sürat her zaman scaler bir büyüklük olarak bilinir. Scaler büyüklükler arasında yer alan sürat çeşitleri her zaman scaler büyüklük olarak kabul ediliyor.
Sürat – zaman grafiğinin altında kalan alan hareketlinin aldığı yolu verir.
Hızın birimi genellikle metre/saniye (m/s) veya kilometre/saat (km/saat) olarak ifade edilir, ancak farklı birimler de kullanılabilir.
Hız grafiğinin altındaki alan neyi temsil eder? Bir hız grafiğinin altındaki alan, nesnenin yer değiştirmesini temsil eder.
Kinematikte hız, bir objenin birim zamanda yaptığı yöneyli yer değiştirme miktarına verilen isimdir. Yöneyli (vektörel) bir büyüklük olması yer değiştirmenin ne yönde yapıldığını belirtmesini sağlar. 1 boyutlu hareket için, hız objenin konum - zaman grafiğinin eğimi olarak da tanımlanabilir.
Hız sadece ortama bağlıdır. Hız bağıntısı V=dalga boyu x frekans tır fakat, dalgaboyu artınca frekans azalacağından ya da dalga boyu azaldığında frekans artacağından dolayı hız değişmez. Sadece ve sadece ortamla değişir. Dalga boyu ve frekans da tam tersi olarak ortama bağlı değildir.
Süratin birimi de m/s'dir. Ortalama hızın bir yönü vardır ancak ortalama süratin yönü yoktur.
İvme birim zamandaki hız değişimi olarak tanımlanır. Çembersel yörüngede sabit süratle hareket eden bir cismin hızının büyüklüğü değişmese de cismin hızının yönü sürekli olarak değiştiği için cismin bir hız değişimi vardır.
Alınan yolu; mezura, şerit metre gibi aletlerle ölçebiliriz. Zamanı; kronometre ile ölçebiliriz.
Dünyada otomotiv sektöründe en yaygın olarak kullanılan sürat birimi mph ve km/sa'dir.
Sürat üç ana öğeye ayrılır. Bunlar a. Reaksiyon zamanı, b. Hareket sürati (her bir hareketin sürati) ve c. Hareket frekansı (temposu).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri