Hız-zaman (v-t) Grafiği ederiz (a = dv/dt). Ayrıca herhangi bir zaman aralığında (∆t), hız zaman değişim grafiği eğrisi altında kalan alan bize o zaman aralığında cismin aldığı yol değerini verir.
Bir hız grafiğinin eğimi, nesnenin ivmesini temsil eder.
Eğim dik olmadığında, nesnenin hızı o kadar hızlı değişmeyecektir. Bu aynı zamanda eğer eğim negatifse (yani aşağı doğruysa) ivmenin negatif olacağı ve eğer eğim pozitifse (yukarı doğruysa) ivmenin pozitif olacağı anlamını taşır.
Hızın değişmesi ivmeyi gösterir. Dolayısıyla, bir grafikte eğrilik olması, nesnenin hız/eğim değiştirdiği yani ivme kazandığı anlamına gelir.
Hız zaman grafiğinin altında kalan alan yer değiştirmeyi verir.
Hız problemlerinde hız formülü x=V.t olarak bilinmektedir. Bu formülde x=Yol, V=Hız ve t=Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde bir aracın hızı hesaplanırken merak edilen diğer konu ortalama hızdır. Ortalama hızı hesaplarken de alınan toplam yol miktarının toplam süreye bölünmesinden yararlanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Bir ivme grafiğinde alan neyi temsil eder? Bir ivme grafiğinin altındaki alan, hızdaki değişimi gösterir. Başka bir deyişle, belirli bir zaman aralığı için ivme grafiğinin altındaki alan, bu zaman aralığındaki hız değişimine eşittir.
Bir cisme etki eden kuvvet ile kuvvetin etkime süresinin çarpımına itme denir. İtme vektörel bir niceliktir. İtme = Kuvvet x Zaman I→=F→⋅ΔtI→=F→⋅Δt I: İtme (N.s) F: Kuvvet (N) t: Zaman (s) Kuvvet-zaman grafiğinin altındaki alan itmeyi verir.
Sürat gidilen mesafeyi zamana bölmekle hesaplanır. Yönü yoktur. Ortalama hız ise yer değiştirme bölü zamandır.
İnsanlar genelde -yanlış şekilde- eğer bir nesnenin hızı büyükse, bu durumda ivmenin de büyük olması gerektiğini veya eğer bir nesnenin hızı küçükse bunun ivmenin de küçük olması gerektiği anlamına geldiğini düşünür. Ancak durum böyle değildir. Verili bir anda ivmeyi belirleyen, hızın değeri değildir.
Aynı zamanda bir yön değişikliği de olabilir. Peki, ivme nasıl hesaplanır? İvme, hareketlinin hızının geçen süreye bölünmesiyle bulunur.
• Hız – Zaman Grafiği
Grafik parçaları ile zaman ekseni arasında kalan alan yer değiştirmeyi verir. kalan (–) alan ise, negatif yöndeki yer değiştirmeyi verir. Toplam yer değiştirme alanların cebirsel toplamından bulunur. Hızın işaret değiştirdiği yerde araç yön değiştiriyordur.
İvme ve zaman grafiğinin altında kalmış olan alan hız değişimini verir. Bu durumda toplam olan hız değişimi kısımlarının cebirsel toplamından elde edilir. Bir ivme-zaman grafiğinin eğimi ise "sarsım" olarak isimlendirilen bir değeri temsil eder. Bu değer, ivmenin değişim oranını ifade eder.
Eğer belli bir zaman aralığında ivme sıfırdan büyükse, cisim git gide hızlanıyor, hızı artıyor demektir. İvme sabitse, zamana göre doğrusal bir hızda artar. Zaman içinde ivme de artıyorsa, hız üstel bir şekilde artar.
Sonuç olarak, düzgün hızlanan hareket için ivme pozitif olur. Eğer düzgün yavaşlayan harekette ise , ivme negatif olur.
İvmeli hareket bir cismin hızının zamana göre değişimidir. Yani cisim hızlanıyor ya da yavaşlıyorsa ivmeli hareket yapıyor demektir.
Δ x = x f - x o, Burada Δ x yer değiştirmedir, x f son konumdur ve x 0 başlangıç konumudur. Bu metinde büyük harf olan Yunanca Δ (delta) harfi, kendisinden sonra gelen miktar ne olursa olsun her zaman “değişim” anlamına gelir; bu nedenle, Δ x konumdaki değişiklik anlamına gelir.
İvme zaman grafiği kullanılarak herhangi bir zaman aralığındaki hız değişimi hesaplanabilir. İvme- zaman grafik eğrisi altında kalan alan bize hızdaki değişim miktarını verir. Böylece başlangıçtaki hız değeri biliniyorsa hız zaman grafiği kolaylıkla çizilebilir. hız değeri kolaylıkla bulunabilir.
Fizikte ivme, hızın zamana göre türevi olarak tanımlanır. Büyüklüğü uzaklık/zaman2 olan bir vektörel niceliktir ve cismin hem hızının hem de yönünün şiddetlerindeki değişimini gösterir. İvmeölçer yardımıyla ölçülen ivmenin SI birimi metre/saniye²'dir.
Kinetik enerji, hareketli cisimlerin sahip olduğu enerjidir. Hız ve kütle arttıkça kinetik enerji artar. Potansiyel enerji, cisimlerin konumundan dolayı sahip olduğu enerjidir.
Sürat sayıl bir büyüklüktür ve sadece yer değiştirmenin birim zamanda ne kadar olduğuyla ilgilenir. Doğal olarak sürat (sayıl) bir objenin ne kadar süratli gittiğini gösterirken hız (yöneyli) objenin hem hareket yönünü hem de ne kadar süratli gittiğini gösterir.
Bir cismin ortalama ivmesi, aort, Δt=ts-ti zaman aralığındaki cismin hızındaki değişime, Δv=vs- vi, oranı olarak tanımlanır.
Günlük ve kinematik kullanımda hız bir objenin süratinin büyüklüğü olarak adlandırılır ve skaler bir büyüklüktür. (Konumunun değişim oranı) Ortalama sürat ise toplam alınan yolun toplam zamana bölünmüş halidir. Anlık hız ise zaman 0'a yaklaşırken hesaplanan ortalama hıza denir.
Klasik mekanikte momentum ya da devinirlik (çoğul momenta; SI birimi kg·m/s ya da eşdeğer olarak, N·s), bir nesnenin kütlesi ve hızının çarpımıdır; (p = mv).
Hareket doğrultusuna dik olan kuvvetler iş yapmazlar. Duran ya da hareket eden bir cisme uygulanan F kuvveti cismin başlangıç şartlarına bağlı olarak değişik hareketlere neden olabilir. Örneğin duran bir cisme sabit bir kuvvet uygulanarak iş yapılırsa, cisim düzgün hızlanan hareket yapar.
Sabit bir kuvvet için, J = F ⋅ Δ t . Daha önce gördüğümüz gibi, bu tam olarak momentumdaki değişikliğe denktir ( ) . Bu denklik, itme-momentum teoremi olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri