Yüksek hız, her zaman motora daha fazla enerji harcatır ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyurur. Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar. Bu nedenle gereksiz hızlanmadan kaçının.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Özellikle şehirlerarası yollarda ideal hız seviyesi olan 90-120 kms'yı sakince çıkıp, bu hızı korumak, ani hızlanmalardan kaçınıp, yokuş aşağıya inerken gaz pedalına dokunulmamak tüketimi minimum seviyeye indiriyor. Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır.
Aracın yakacağı yakıt tutarı, şehir içi ve şehir dışında değişiklik gösterir. Şehir içerisinde aracın dur-kalk hareketlerinin fazla olması yakıt tüketimini de artırır. 1.6 benzinli bir araç, şehir içinde ortalama olarak 100 km'de 8,5 litre yakıt yakar. Şehir dışında ise 100 km'de yakıt hacmi 6 litreye kadar düşebilir.
Ani fren ve hızlı manevralar yakıt tüketiminin artmasına neden oluyor. Bunun için yavaş yavaş hızlanmalı ve vites geçişlerini yumuşak tutmalısınız. Duracağınız zamanı önceden kestirip yavaşça frene basın. Ani debriyaj hareketleri ve frenlemelerden kaçınmanız, %20'den fazla yakıt tasarrufu elde etmenizi sağlayacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Eğer yakıt deponuz 50 litre ise ve siz dolu depoyla 500 kilometre mesafe kat ettiyseniz, aracınızın 100 kilometre başına 10 litre yakıt harcadığı sonucuna ulaşırsınız.
Örneğin bir aracın yakıt tüketimi 4 l/100 km ise araç 100 km mesafede 4 l yakıt tüketiyor demektir. Buradan yola çıkılarak aracın 600 km mesafede ne kadar yakıt tüketimini de hesaplayabilirsiniz. Yine aynı orandan yola çıkarak araç 600 km'de 24 l yakıt harcayacaktır.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Arabanızın deposu dolmaya başladığında etrafa yakıt buharları yayılır. Çalışan arabalar büyük miktarda ısı ve elektrik üretir. Buharlar ısıya ya da elektriğe temas ettiğinde tutuşabilir ve yangına neden olabilir.
Kullanılan motor yağının ve yakıt kalitesinin düşük olması da dizel otomobillerdeki yakıt tüketimini artıran önemli bir etmendir. Yanı sıra klimanın gereksiz yere kullanılması, yıpranan lastikler yüzünden otomobil motorunun fazla efor harcaması yakıt tüketimine olumsuz yönde etki eder.
Benzinli araç 100 km kaç litre yakar en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Benzinli araçlar 100 km'de ortalama 8,5 litre yakmaktadır. Dizel araç 100 km kaç litre yakar 2022 en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır.
Örneğin 100 km mesafede 5 litre benzin yakan bir aracın 700 km mesafede harcayacağı benzin de 35 litre olacaktır. Tabi bu hesaplama, sürücünün sürüş özelliklerine, yolun durumu ve trafiğine göre değişir. Sürücü bu mesafede 35 litreden daha fazla benzin de harcayabilir daha az benzin de harcayabilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir. Aracın ömrünü belirleyen bir diğer unsur ise hiç şüphesiz nasıl kullanıldığıdır.
Örneğin herhangi bir markanın bir modelinin yakıt sarfiyatı 4,5 l/100 km şeklinde ifade edilir. Buradan yola çıkılarak basit bir matematik hesabı ile aracın 300 km mesafede yakıt tüketimi hesaplanabilir. Söz konusu araç 300 km mesafede 4,5x3=13,5 l benzin harcayacaktır.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Motor hacmi büyüdükçe daha az tüketiyor. Yakıt sarfiyatında yüzde 10-15'lik fark çıkabiliyor.
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Aracınızı uygun olan (2.000 – 3000) devir aralığında kullanmaya özen gösterin. Yüksek devirlerde araç kullanımı yakıt tüketimini arttıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri