Stres ve üzüntüden regl gecikir mi? Stres ve regl döngüsü arasındaki ilişki, uzun yıllardır araştırılmaktadır. Stres, vücudumuzdaki hormonları etkiler ve buna bağlı olarak regl döngüsü de etkilenir. Özellikle yoğun ve uzun süreli stres, regl döngüsünün düzenli olmamasına ve hatta gecikmesine neden olabilir.
Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
Bu sorunun zaman içinde kendiliğinden geçme ihtimalinin olabileceğini belirterek şunları anlattı: “Strese bağlı adet düzensizlikleri stres ortadan kalktığında, kendiliğinden düzelebilir. Hızlı kilo alıp vermeler, aşırı egzersize bağlı adet düzensizlikleri de kendiliğinden düzelebilir.
Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığı zaman, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken gecikme olarak tanımlanabilir. Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
İlgili 30 soru bulundu
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vajinal enfeksiyonlar, enfeksiyon nedeniyle vajinada ve çevresindeki dokularda oluşan inflamasyon nedeniyle adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Bu durum adet düzensizliğine neden olabilir ve bazı kadınlarda adet kanamasının azalmasına veya gecikmesine yol açabilir.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Yaşanan stres seviyesi de adet döngüsüne etki edebiliyor. Dolayısıyla kahve adeti etkiler mi, sorusuna evet yanıtını verebiliriz.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Adaçayı, adet döneminin düzenlenmesine yardımcı olurken, kırmızı ahududu yaprağı, rahim kaslarını uyararak adet kanamasının başlamasına yardımcı olur. Ayrıca maydanoz da, östrojen seviyelerini artırarak adet döngüsünü düzenleyebilir. En iyi adet söktürücü çay seçenekleri arasında papatya çayı ilk sırada gelir.
Esneme, ısınma, germe hareketleri, pilates gibi egzersizler anında adet söktürücü etki gösterebilir. Ağırlık hareketleri uygulamak ideal aralıklarda sağlanırsa etkili olabilir. Bu tür egzersizler 1 günde adet söktürücü etki gösterebilir.
Genel olarak adet gecikmesi belirtileri arasında yorgunluk, ruh hali değişimleri, alt karın ağrısı ve bel ağrısı görülür. En yaygın nedeni hamilelik olarak kabul edilen adet gecikmesinin sebepleri arasında emzirme, menopoz, kullanılan ilaçlar, tiroid ve stres gibi durumlar da yer alır.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Gebelik gerçekleşmezse östrojen salımı azalır ve kan düzeyindeki progesteron düzeyi artar. Böylece olası gebelik için kalınlaşan rahim içi duvarı, pul pul dökülerek incelmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vücut dışına atılmasıyla regl ya da diğer bir deyişle âdet kanaması gerçekleşir.
Peki adet gecikmesi mide bulantısı yapar mı? Adet gecikmesi doğrudan mide bulantısına neden olmaz ya da adet gecikmesi olmadan hamilelik belirtileri görülebilir. Ancak adet gecikmesi genellikle hamileliğin bir belirtisi olabilir ve hamilelik sırasında hormon değişiklikleri mide bulantısına yol açabilir.
Erken regl olmak için rahime giden kan akışını artırmayı deneyebilirsin. Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin.
Bu dönemde daha yeni ergenliğe girmiş olan kız çocuklarında adet gecikmesi durumu sıkça görülür. Ancak adet gecikmesi durumunun 3 - 4 ay boyunca devam etmesi veya 1 - 2 ay düzenli olup 5 - 6 ay tekrar bozulması gibi durumlarda bir doktora muayene olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri