Obezite sorunuyla başa çıkmak için en uygun uzman obezite uzmanıdır. Obezite uzmanları, obezite teşhisi koyma, tedavi planları oluşturma ve kilo yönetimi konusunda hastalara rehberlik etme konusunda uzmanlaşmıştır.
Anoreksiya Nevroza için öncelikle Gastroenteroloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü uzmanlarına gidilir ve burada kişinin fiziksel şikayetleri ve rahatsızlıkları tedavi edilir.
Öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir.
Aşırı zayıflık, vücudun dış etkilere karşı direncini azaltır. Enfeksiyonlar kolay oluşur ve ağır seyreder. Menopoz sonrasında osteoporosiz (kemik erimesi) riski artar. Aşırı zayıf kişilerin deri altı yağ tabakası yetersiz olduğu için soğuk iklimlerde vücut ısısının denetimi güç olur.
İşte Beslenme ve Diyetetik; kişileri bu alanda bilinçlendirmek, beslenme dengesizliğini ve yetersizliğini gidermek, kilo verme ya da alma ile ilgili problemleri tedavi etmek amacıyla hizmet veren bir tıp branşıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Dahiliye uzmanları, gerekli tahlilleri yapıp diyetisyeni yönlendirir. Diyetisyen de uygun diyeti hazırlayıp, hastayı takip eder.
Diyetisyene Giderken Yapılması Gereken Tahliller - Dyt.Nurcan BIÇAKCI. DİYETİSYENE GİDERKEN HANGİ TAHLİLLER YAPILMALIDIR? Kilo vermek veya almak için diyetisyene gelmeden önce mutlaka dahiliye doktoruna muayene olunmalıdır. Dahiliye muayenesinde kişiye gerekli kan tahlileri yapılır.
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Share: Aşırı zayıflığın (Anoreksiya nervoza veya Anoreksi) tipik özelliği aşırı kilo eksikliğidir. Beden kitle indeksinin(boya göre olması gereken ağırlık) 18,5'un altında olması durumuna zayıflık denir. Başka bir deyişle boya göre ağırlığın %15-20 altında olması durumuna zayıflık denir.
İlk akla gelen kanser hastalığı ve hipertiroidi olmakla birlikte, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar da kilo kaybının önemli nedenleri arasındadır.
Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir.
Eğer bir kişi istemeden anlamsız bir şekilde kilo vermeye başlıyorsa doktora görünmelidir. Kasıtsız bir şekilde verilen kiloların arkasında depresyon, ülser ve kanser gibi rahatsızlıklar olabilir. Bunun dışında kaslarda kayıp meydana geldiğinde de kilo kaybı gözlemlenebilir.
Bu durumda yapmanız gereken ise bir endokrinoloji doktoruna gitmek ve yaşadıklarınızı anlatmak.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
Stresin her şeyi tüketen gücü, sizi başka hiçbir şey hakkında düşünemez hale getirebilir. Bu, yeme alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz veya stres yaşarken tamamen yemek yemeyi unutabilir ve kilo kaybına neden olabilirsiniz.
İleri evre kanserde iştahsızlık sıktır; ancak bu hastalardaki kilo kaybı tamamen yetersiz kalori alımına bağlanamaz. Kanser tedavisi ileri evre hastalarda kas kaybına neden olmaktadır. Buna en iyi örnek ileri evre prostat kanseri olan hastalarda androjen deprivasyon tedavisidir.
Kansızlık kilo verdirir mi? Kansızlık yaşayan kişilerde kilo kaybı ve sıkıntısı görülebilir. Anemide oksijen miktarı verimli olarak vücuda yayılmadığı için diyet yapılsa da yağ yakımı zor olduğundan kilo sıkıntısı yaşanabilir.
Enfeksiyonun aşağı idrar yollarını etkilemesi durumunda da sık idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, idrar kaçırma, kasıklarda ağrı gibi belirtiler görülür. Böbrekleri tutan enfeksiyon durumunda ateş, sırt ve böğür ağrısı, kilo kaybı, titreme, kusma görülür. Bu kişilerde böbrek hasarı oluşma riski yüksektir.
Dahiliye veya endokrinolog doktoru ile bir ekip halinde çalışarak diyetisyenler de tahlil sonuçlarını görebilmektedir. Öncelikle doktor incelemesi ve gerekli durumlarda ilaç tedavileri gerçekleştirilip ardındansa beslenme programını hazırlamak adına diyetisyen takibi yapılmaktadır.
Anne, bebek veya yaşlı gibi belirli hasta gruplarına sağlıklı beslenme konusunda uzman tavsiyesi verir, Hastanemizde bulunan vücut analizi ekipmanıyla hastaların boy-kilo ölçümü ve vücut analizlerini yapar ve değerlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri