Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur. Yavaş okuduğunuz metinlerde hemen sıkılıp okumayı bırakabilirsiniz.
Etkili ve hızlı okuma, daha fazla bilgi edinmeyi ve daha fazla kavramayı daha az sürede gerçekleşmesini sağlayan bir okuma türüdür. Ülkemizde yetişkin bireylerin okuma hızlarının dakikada 150 ile 200 sözcük kelime arasında değiştiği gözlenmektedir. Bu ise ortalama konuşma hızına eşdeğer bir hızdır.
Hızlı Okuma İşe Yarar mı? Hızlı okuma teknikleri, anlamı bir kenara atarak uygulandığında faydadan çok zarar getirir. Bu zarar, metni veya ilgili kitap bölümünü gerçekten anlamadan bitirmeyi içerir. Hızlı okuma süreci, metnin ilgili parçasını çok daha kısa sürede ama anlayarak okumayı kapsamalıdır.
Anlayarak Hızlı Okuma eğitimi sayesinde konsantrasyonunuz artar; düşünme, anlama ve algılama gibi zihinsel becerileriniz gelişir. Okumayı monotonluktan çıkarıp zevkli bir hale getirebilir, kısa sürede daha çok okuyup anlayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Gözünüz ile Okuyun
Bir kitap okuyorsanız bunu içinizden ya da sesli bir şekilde yapmak hem okuma hızınızı düşürür hem de cümleleri anlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bir kitabı sesli okumak aynı zamanda konsantrasyon eksikliğine yol açar. Hızlı okumayı öğrenmenin en etkili yolu, kitabı gözünüz ile okumaktır.
Hızlı okuma iki temel amaç için yapılır. İlk amacımız gözlerimizin görme alanını genişletmektir. İkinci amacımız ise zihnimizi hızlandırmaktır. Eğer gözlerinizi ve zihninizi yeterince hızlandırabilirsek, sıradan insanların, okumak için günlerini ayırdığı kitapları birkaç saat içinde okuyabiliriz.
Hızlı okumanın faydaları, kişilerin hem meslek hem eğitim hayatını olumlu şekilde değiştirmektedir. Kişiler anlayarak hızlı okuma teknikleri sayesinde en kısa sürede birden çok metni tamamlama becerisi kazanır. Hızlı okuma teknikleri konusunda yetkinleşen kişiler bu durumu iş başvurularında avantaj olarak kullanabilir.
Beyinsel fonksiyonların geliştirilmesi için kitap okumak önemli bir yoldur. Çünkü kitap okumak kavramların anlaşılıp uygulanmasını kolaylaştırırken aynı zamanda da zihinsel esnekliği artırır ve problem çözme yeteneğini de ilerletir. Karar verme yeteneğini geliştirir.
Öğrencilerin psikolojilerinin ve belleklerinin gördükleri zararı telafi etmek için hızlı okuma kursları zihinsel açıdan olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Göz sağlığı açısından da faydalı olan hızlı okuma göz kaslarımızı çalıştırma prensibine dayandığından göz tembelliklerinin önüne geçme konusunda da etkilidir.
Bir birey 6-7 yaşlarında okumayı öğrendikten sonra 8-9 yaşlarında pratiklerle okumasını geliştirir. Kelime dağarcığının %70-80'i beşinci sınıf itibariyle oturmaya başlar. Bir birey beşinci sınıf itibariyle hızlı okuma eğitimleri aldığı zaman okuma hızını rahatlıkla 2-3 katına kadar çıkartabilmektedir.
Süre: Toplam kurs süresi 32 saattir. 3 hafta sürer. Hafta içi gündüz 09:00-13:00, hafta içi akşam 18:00-22:00 saatleri arasında, Hafta sonu 09:00-13:00 veya 13:00-18:00 saatleri arasında düzenlenir.
Kelime dağarcığınızı geliştirir. Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir.
Birçok insan ortalama dakikada 250 kelimelik bir hızla okur. Bunun anlamı bir kitap veya belgedeki ortalama bir sayfayı okumanın 1-2 dakika sürmesidir. Yine de dakikada 500 kelime hıza çıktığınızı düşünün.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Kitap okudukça hızınız artacaktır. Kitap okuma hızınızı test etmek için linke bakabilirsiniz.
Hızlı Okuma Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Hızlı okuma egzersizleri ve teknikleri üzerinde kapsamlı olarak durulan hızlı okuma programları 6- 32 saat aralığında değişir. Dolayısıyla hızlı ve anlayarak okuma becerisi kazanmak için çok fazla zaman harcamak gerekli değildir.
Hızlı okuma öğrenildikten sonra unutulur mu? Hızlı okumayı öğrenen bir kişi öğrendiğini unutmaz. Fakat okuma alıştırmalarını yapmazlarsa gözler yavaşlar. Gözler yavaşlayınca okuma hızında yavaşlamalar olabilir.
ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ NEDİR? Çeşitli kelimelerin beyne daha hızlı iletilerek bir metnin çok daha kısa sürede okunabilmesini, anlaşılabilmesini ve algılanabilmesini sağlayan ve gözlerimizin dudak kıpırdatma hızımıza oranla çok daha büyük imkân sunmasına dayanan bir tekniktir.
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri