Şoklama işlemleri oldukça hızlı yapılması gereken bir durumdur. Ürün içeriye girdiği andan itibaren zaman kaybına uğramadan dış sıcaklık ile iç sıcaklık dereceleri hızı ile -35 hatta -40 derecelere kadar donması sağlanmalıdır. Ürüne bağlı olarak belirlenen maksimim süre gıda güvenliği açısından da önemlidir.
Günümüzde gıdaların güvenliği için daha uzun ömürlü saklanmasına, ürünün tamamen dondurularak muhafaza edilmesine şoklama denilmektedir. Ürünlerin sırayla ve özelliklerine göre şoklanarak muhafaza alanlarına yani istenilen yere aktarma durumudur.
Şoklama yöntemi, haşlanan sebzelerin bekletilmeden hızlı bir şekilde buzlu soğuk su dolu bir kabın içine koyulmasıdır. Soğuk su ve buz, sebzelerin diri kalmasını sağlar. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen sebzeler, soğuğun etkisiyle canlanır. Böylece dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Şoklama kaç derecede olur? Şoklama işlemi, ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35° C – 40° C) geçirmek suretiyle ürünün dış civardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktadır.
1) Ön Soğutma; Şoklama makinesinin gücünü hafifletmek ve dondurma hızını artırmak için ürünler ön soğutmadan geçirilir. Bu işlemde gıda, donmadan donma sıcaklığına yaklaştırılır. 2) Şoklama İşlemi; Şoklanmanın hedefi gıdanın çekirdek ısısı dediğimiz iç ısısını dış ısıyla beraber aynı anda soğutulmasına yöneliktir.
İlgili 41 soru bulundu
Şok Soğutma
Diğer soğutma yöntemlerinden en önemli farkı soğutma tünel sıcaklığının -25/-30 °C gibi çok düşük sıcaklıklara kadar düşürülmesidir. Bu soğutma işlemi iki safhada gerçekleştirilmektedir. Buna rağmen, asıl soğutma işlemi -25/-30 °C'lik depo sıcaklığında 1,5 saat süre ile yürütülen 1. Basamakta yapılmaktadır.
soz konusu yiyecekler, ayiklanip yikandiktan sonra kaynar suya atilir ve 2-3 dakika bekletilir. suzulup bir iki kere soguk sudan gecirilir. sonra masanin uzerine serilip kurutulur. eski zamanlarin tarhana, tursu, recel yapip, kilere koyma adeti benzeri bir islemdir.
Yapması oldukça basit olan bu işlem, fermantasyonu tamamlanmış ve şişelenmeye hazır hale gelmiş biralara uygulanır. Bu işlemde biranın sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülür. Şoklama etkisi, maya ve proteinler nedeniyle ortaya çıkan bulanık görüntüyü yok eder.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Taze yeşil yapraklı ıspanaklar ve semizotları temizlenip, iyice yıkanır ve doğranır, 1 yemeklik olacak şekilde poşetlenerek doğrudan veya şoklayarak derin dondurucuya kaldırılır. Dondurucuda yeriniz az ise 2 dakika süre ile şoklama işlemi yapın.
Havuza ilk defa su doldurulduğunda, Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde, Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde, Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
Etin şoklanması, büyük bir kısmının buz kristalleri şeklinde katılaştırılması anlamına gelir. Şok odalarında gerçekleştirilebilen bu işlemin gerektirdiği ısı -35 ve -40 dereceye kadar düşmektedir. Bu nedenle et ürünlerinin şoklanması için şoklama ünitelerine ihtiyaç duyulur.
Malzemeler : Bezelye Su Buz Şoklama nedir : bazı sebzelerin, renk, koku,tat ve vitaminlerinin kaybolmaması için, dondurulmadan önce, sıcaklığının aniden, çok yüksek sıcaklıktan çok düşük sıcaklığa düşürülerek haşlanmasına şoklama denir.
Basitçe söylemek gerekirse, şoklama odası sadece çok düşük sıcaklıkta bir soğuk hava deposudur. Bu tür dondurucuda saklanacak ürünler genellikle gıda maddelerinin veya taze ürünlerin sıcaklığını çok hızlı bir şekilde düşürmek ve onları çok hızlı bir şekilde dondurmaktır.
Soklama Makinesi | Şok Dolapları | Romdo Dondurma ve Gıda Makineleri. ROMDO şoklama dolapları, dondurma ve diğer donuk ürün üretimlerinde kullanılabilen ve -35 ~ -40 derece sıcaklıklara çok hızlı soğutma yapabilen cihazlardır.
IQF - Açılımı “Individual Quick Frozen” olan bu yöntemle gıda ürünleri çok kısa sürede -40 ºC soğukta tek tek dondurulur. Bu işlem, ürünlerin içindeki suyun donmasıyla gerçekleşir ve bu yolla gıda ürünlerinin katkı maddesiz uzun ömürlü olması sağlanır.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Kurban eti buzdolabında bozulmadan 4 güne kadar bekletilebilir. Oda sıcaklığında ise en fazla 5 saat kadar bozulmadan dayanabilir. Kurban eti için en iyi saklama koşulu buzluk ve donduruculardır. Buzlukta ve derin dondurucularda ağzı sıkıca kapatılan etler 1 yıl kadar saklanabilir.
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
Şok dondurma, -18 ° C'lik bir sıcaklıkta ürünün öz ısısını elde edene kadar soğutma işlemidir. Bu hızlı dondurma işlemi -35 ° C / -40 ° C odalarda yapılır.
Suyu buharlaştırmak için gereken ısı, vakumla soğutulan ürünün iç enerjisinden alındığından soğutma işlemi gerçekleşmektedir. Kullanım alanları; Unlu-yarı pişmiş ekmek, ekmek, pasta, pizza, soslar, çorbalar, meyve konsantresi soğutma işleminde kullanılır. En yaygın soğutma çevrimidir.
Şok verme işleminden önce çoğu kez sizi uyutacak ilaç verileceğinden ağrı duymazsınız. Tanısal amaçla yapıIan elektrofizyolojik incelemeler 30-60 dakika kadar sürer. Eğer tedavi edici bir girişim gerekirse bu 1-4 saat kadar sürebilecek bir işlemdir.
Şoklama cihazı nedir; ürünlerin doğal özelliklerini bozmadan minimum sürede dondurulmasını sağlayan cihazlara denilmektedir. Cihaz, genellikle yenilikçi evaporatör tasarımına sahiptir. Şoklama cihazı ile ürünlerinizi şoklama sistemiyle dondururken, sadece ön soğutma özelliğini de kullanabilirsiniz.
Şoklama, okside edici madde ve ya madde karışımlarının, havuz sularına, kloraminleri ve diğer istenmeyen maddeleri imha etmek amacıyla eklenmesi işlemidir.
Konunun önemine değinen MHM Müdürü “Kurbanın kesiminden sonra et sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat serin bir ortamda beklettikten sonra buzdolabına kaldırılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri