Sözlükte "yardımını kesmek, kendi haline bırakmak" anlamında masdar olan hızlân genellikle nusret, tevfîk ve lutuf kelimelerinin karşıtı olarak "Cenâb-ı Hakk'ın itaatsiz kullarını kendi haline terketmesi" şeklinde tarif edilir.
Sözlükte “yardımını kesmek, kendi haline bırakmak” anlamında masdar olan hızlân genellikle nusret, tevfîk ve lutuf kelimelerinin karşıtı olarak “Cenâb-ı Hakk'ın itaatsiz kullarını kendi haline terketmesi” şeklinde tarif edilir.
"Tevfik", kulun fiilinin Allah'ın rızasına uygun olarak yaratılması; "hızlan" ise Allah'ın isyankâr kullarından yardımını kesmesi, anlamında kullanılmaktadır. "Tevfik" ve "hızlan" kavramları Matüridiye mezhebinin kaynaklarında kulların fiilleri bölümünde dile getirilmiştir.
Sözlükte “doğru olmak, adaletle hükmetmek” anlamındaki adl kökünden türeyen ta'dîl “adalete nisbet etmek, adalet sahibi olduğunu söylemek” mânasına gelir. “Zulmetmek” anlamındaki cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme nisbet etmek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” md.leri).
İbadetlerde, ailemize ve topluma karşı olan sorumluluklarımızda tatil olmaz. Tatili bir iş değişikliği, bilgi ve görgüyü artırma ve yaşanan ortamı değiştirip farklı işler yaparak dinlenme şeklinde anlayabiliriz.
İlgili 45 soru bulundu
İslâmiyet'te haftalık toplu ibadetin yapıldığı cuma gününe çok önem verilmesine ve bugünün müslümanlar için bir bayram olduğunun belirtilmesine rağmen (bk. CUMA) gerek Kur'ân-ı Kerîm'de gerekse hadislerde cuma müslümanlar için bir tatil günü olarak tayin edilmemiştir.
Sömestir tatili veya yarıyıl tatili, akademik yılın birinci döneminin ardından okullarda eğitim-öğretime verilen ara. Çoğunlukla şubat ayına denk geldiği için şubat tatili ve genellikle 15 günlük bir tatil olduğu için -özellikle çocuklar tarafından- 15 tatil olarak da adlandırılır.
İnsan fiilleri ve . zgürlüğü konusuna ilişkin önemli bir kelâmî mesele olan tevlîd-tevellüd, insanın ihtiyârî fiilleriyle bu fiillerin başka bir mahalde gerçekleşen sonuçları arasındaki irtibatı ifade eden bir teoridir.
Tasavvuf terimi olarak tefvîz kulun bütün işlerini tam bir teslimiyet ve tevekkülle Allah'a havale etmesini anlatır. Aynı kökten türeyen bir fiil Mü'min sûresinde (40/44) bu anlamda kullanılmıştır. Erzurumlu İbrâhim Hakkı'nın meşhur “Tefvîznâme”si bu mahiyetteki duyguların dile getirildiği meşhur bir şiirdir.
Sözlükte “tam olmak; sözünü yerine getirmek” anlamındaki vefâ (vefy) kökünden türeyen muvâfât “sözünde durmak, birine hakkını tam ödemek; benzemek, misli olmak” mânalarına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “vfy” md.).
Tevkîfî isim, dinî naslarda bulunan yani şâri'in Allah hakkında kullanılmasına izin verdiği isim- dir. Bu konuda içtihad olası görülmediği gibi kı- yas da caiz görülmemiştir. Kıyasî isim ise, aklın, Allah hakkında fiil ve sıfatlardan hareketle ürettiği isimdir.
Tevfik kökünden türetilmiş olan bu sözcük dilimize Arapçadan geçmiştir. Tevfik kelimesi, bir şeyin gerçekleşmesini sağlamak ve mevcut durumları uygun hale getirmek anlamına gelir. Muvaffak kelimesi de tevfik ile yakın anlamlı olup cümle içinde sıfat olarak kullanılır.
Allah'a emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olması anlamında nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim.
hızlan / hızlân
Rüsvaylık. Aşağı düşmek. Muâvenetini, yardımını terk etmek.
Bir işte gerekli çabayı gösterip Allah'a dayanan insana Allah'ın yardımı gecikmez. Ancak işten hak ettiği çabayı esirgeyen, işine hile yapan, Allah'a dayanmayan, umduğu başarılı neticeye ulaşamaz. Çünkü Allah ona yardım etmez.
Herhangi bir mümine yardımcı olmak üzere Allah tarafından yaratılan olağan üstü durumlar anlamında terim.
Bain talakla boşama şudur: Bir kimse, bir kadınla nikah-landıktan sonra, ister birleşme olsun, isterse olmasın kinayeli yani kapalı bir ifade ile karısını boşamışsa, bu boşama bain talakla yapılan bir boşama olur.
Bid'î talâk. Erkeğin, karısını hayızlı yahut nifaslı iken veya cinsel ilişkide bulunduğu temizlik döneminde boşamasıdır. Fakihlerin çoğunluğuna göre ister aynı mecliste ister ayrı meclislerde olsun aynı temizlik dönemi içinde birden fazla talâk da bid'î sayılır.
Liân ve eş anlamlısı mulâane, La'n kökünden "La.a.ne"nin mastarı; Allah'ın rahmetinden kovulma ve uzaklaştırılma; kocanın karısını zina ile suçlaması ve bunu dört şahitle ispat edememesi halinde, hâkim önünde özel şekilde ve karşılıklı olarak yeminleşme anlamında bir İslâm hukuku terimi.
Kelâm terminolojisinde fiilin sebebe bağlı olarak doğurduğu sonuçlara “ef'âl-i müvellede” (mütevellidât) adı verilir.
İnsanın iradi fiillerinin oluşumunda üç unsur vardır. Birincisi kulun onu istemesi yani iradesini ortaya koyması, ikincisi gücünün yeterli olması, üçüncüsü de Allah'ın fiili yaratmasıdır. Birinci unsur cüz'i irade yani insanın istemesidir.
Sözlükte “kazanmak, elde etmek” anlamındaki kesb kökünden türemiş bir masdar olup “kazanılan ve elde edilen maddî veya mânevî şey” mânasına isim olarak da kullanılır. Râgıb el-İsfahânî kesbi, “insanın servet kazanmak gibi faydalı olan veya haz veren bir şeyi talep etmesi” diye açıklar.
MEB'in 2022-2023 yılı için açıkladığı akademik takvime göre okullar 16 Haziran'da kapanıyor. Öğrenciler için 2023 yaz tatili 16 Haziran'da başlayıp 11 Eylül'de okulların açılmasıyla son bulacak. Pek çok öğrenci karnelerini aldıktan sonra tatilin tadını çıkaracak.
Bakanlık Teyit Hattı'na "Bazı internet haber sitelerinde yer alan ve yarıyıl tatilinin bir aya çıkarılacağına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı takvimi daha önce planlandığı gibi uygulanacak olup takvimde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.
Sömestr tatili 20 Ocak - 5 Şubat tarihleri arasında olacak. Toplam 16 günlük tatil sonunda 6 Şubat'ta okulların açılmasıyla bitiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri