İsmailağa Camiası'nın önde gelen isimlerinden olan Hızır Ali Muratoğlu Hocaefendi'nin şehadetinin üzerinden 25 yıl geçti.
Hızır Ali Muradoğlu Hoca Efendi (Rahmetullâhi Aleyh) İsmailağa Camii'nde gerçekleşen bir saldırı sonucu şehîd edileli on dokuz sene oldu. Vefâtının sene-i devriyesi olan 17 Mayıs günü vesilesiyle kendisini hayırla ve minnetle yâd ediyoruz.
Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı ve onun ardından cemaati yönetmesi beklenen Hızırali Muradoğlu, 17 Mayıs 1998'de camide ders verirken, cübbeli sarıklı bir kişi tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Silahlı saldırıyı düzenleyen kişi ise kayıplara karıştı.
SARSICI CİNAYETLER
İkinci cinayet ise Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı Hızır Ali Muratoğlu'nun camide öldürülmesiydi. Muratoğlu 1998'de, görev yaptığı camide cemaatle sohbet ettiği sırada öldürüldü. Yanına yaklaşan cübbeli ve sarıklı bir kişi, altı el ateş ederek Muratoğlu'nu öldürdü.
İslâm dâvâsının şuûrlu büyüklerinden biri olarak şehâdet mertebesine erişen mü'minler arasına adını yazdıran Hızır Ali Muradoğlu hoca efendi (Rahmetullâhi Aleyh) 1942 senesinde Rize'de doğdu. Babası, balıkçılıkla uğraşan Yakub Efendi (v. 1972), annesi ise Hamdiye hanım efendidir (v.1999).
İlgili 22 soru bulundu
İsmailağa Cemaati'nin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi 93 yaşında Hakk'a yürüdü. Cenazesi bugün Ali Haydar Efendi'nin yanına Eyüpsultan Sakızağacı mezarlığına defnedildi. Cenaze töreninde söz alan Mahmut Efendi'nin oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu cemaatin yeni liderinin Hasan Kılıç Hocaefendi olduğunu açıkladı.
Mahmut Ustaosmanoğlu ya da bilinen adıyla Mahmut Efendi (1927 veya 4 Ağustos 1931, Trabzon - 23 Haziran 2022, İstanbul), Türk din adamı, mutasavvıf ve İsmailağa Cemaati'nin ilk lideri ve şeyhi.
İsmailağa Cemaati'ne bağlı İDDEF Kur'an kursunda eğitim gören 8 yaşındaki erkek bir öğrencinin nitelikli cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. Mahkeme, kurs hocasına 39 yıl hapis cezası verdi. Tarikat yurt ve kurslarında yaşanan çocuk istismarlarından birine ilişkin açılan davada karar çıktı.
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir. Ehl-i Sünnet İslam anlayışını benimsediğini iddia eden cemaatte tasavvufî söylemler ağırlıklıdır.
İsmailağa Camii'nde namaz kılarken uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit edilen Hızır Ali Muratoğlu Hocaefendi 25. şehadet yıldönümünde dualarla anılıyor.
Hayriye Ana bunu ailesine anlatamaz ve Çakırbeyliler yemek yerken Ceylan oğlu Hızır Ali ile gelip onu aileyle tanıştırır.
İsmailağa Camii'nde, bir pazar günü sabah namazı sonrası yapılan sohbet toplantısında Mustafa Erdal tarafından kalbinden bıçaklanan Bayram Hoca, kaldırıldığı hastanede öldü. Sonrasında katil Mustafa Erdal'ın linç edilerek öldürülmesi ise hálá sıcak, hálá hafızalarda ve hálá çözülmüş değil.
1998'de Ustaosmanoğlu'nun damadının öldürülmesi: Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı Hızır Ali Muratoğlu, 1991'de Fatih'teki Çukurbostan Camisi'nde imamlık görevine başladı. Muratoğlu, 1998'de, görev yaptığı camide cemaatle sohbet ettiği sırada öldürüldü.
Eskişehir'in Sivrihisar kazasında dünyaya geldi. Kimi kaynaklara göre doğum yılı 1407'dir. Asıl adı Şemseddin Ahmed'dir. Babası, Sivrihisar kadısı Hoca Musa Efendi'dir. Kimi kaynaklarda annesinin Nasreddin Hoca'nın kızı olduğu bildirilmiştir ancak bu bilgi şüphelidir.
Bayram Ali Öztürk, 3 Eylül 2006 Pazar sabahı 07.30'da İsmailağa Camii'nde verdiği vaazın ardından dua ederken, hala kesin olarak belirtilmeyen bir sebeple Mustafa Erdal adlı kişi tarafından kalbinden bıçaklanarak şehid edilmiştir. İlkokul ve liseyi Sakarya'da okuyup, İmam-Hatip lisesini ise dışarıdan bitirir.
Şeyhülislâmlar ve hıristiyan din büyükleri için de efendi unvanı kullanılmıştır. Bâlâya kadar rütbe sahibi olanlara efendi denilirken bu rütbeyi alanlara “atûfetlü beyefendi hazretleri” denilmiştir. Tanzimat'tan sonra ise resmî olarak sadece okur yazarlar ve mektep talebeleri bu unvanla anılmıştır.
Konuk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Mahmut Efendi Cemaati olarak ehli sünnet itikadı ve ameli üzere İslam nurunu Türkiyemize ve dünya geneline yaymak için mücadele eden, partiler üzeri bir anlayış içerisinde hizmet eden bir cemaatiz.
Hacı Mahmut Ustaosmanoğlu [ks]Ehli sünnet alimlerinin fikir birliğiyle asrın müceddidi seçilmiştir.350 alimin katıldığı bir törenle bu ünvanı alimlerce kabul görmüştür.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
İddianamedeki bilgilere göre, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, kızı H.K.G.'yi altı yaşındayken tarikat üyesi Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirdi.” İddianamede yer alan ifadesinde yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığını anlatan H.K.G., 2020'nin Aralık ayında hukuk ...
Rapora göre, Türkiye'de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve. bunların 400 kolu bulunuyor. Sadece İstanbul'da 445. tekke faaliyetlerini açıktan sürdürüyor.
Nakşibendi Tarikatı'nın lideri Mahmut Ustaosmanoğlu 93 yaşında tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Mahmut Efendi'nin vefatının ardından Nakşibendi yeni lideri kim olacak sorusu ile merak edildi. Mahmud Efendi yerine vekil olarak Hasan Kılıç'ı tayin etmişti.
Mahmûd Efendi Hazretleri 1927'de Trabzon vilâyetinin Of kazasının Miço (Tavşanlı) köyünde doğdu. Babası Mustafa oğlu Ali Efendi, annesi Tufan kızı Fâtıma Hanımefendi verâ ve takva ile maruf muhterem kimseler idiler.
İDDEF'in temelleri, Üstadımız Mahmud Efendi Hazretleri (K.s)'nin tavsiyesi ile 2004 yılında tebliğ ve medrese eğitim çalışmalarını Anadolu'da daha da artırmak ve hızlandırmak üzere İstanbul'da bir araya gelen hoca efendiler tarafından atıldı.
Hasan Efendi 20. Yy.da yaşamış olmasına rağmen Erzincan ve çevre halkı arasında çok sevilen ve evliya, pir, mürşid olarak kabul edilen bir kişidir. Kureyşan Ocağından olması nedeniyle aynı zamanda dede olan Kamber Ağa'nın oğludur. Annesi ismet hanımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri