Uyurken takacağınız sütyen, özellikle de beden ölçünüze uygun olmayan bir sütyen rahatsızlığa ve uykunun bozulmasına neden olarak uyku kalitenizi düşürür. Bunun yanında sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı da kanıtlanmış.
Sütyen yerçekimine karşı göğüslere destek olur.Yatarken yerçekimi meme dokusunu ayaktaki kadar etkilemez bu bakımdan gece sütyen takmak gerekli değildir. Kullandığınız sütyen bedeninize uygun değilse yanlış alınmışsa her pozisyonda zarar verir.
GÜNÜN BİLGİSİ: Sutyenle uyumak sağlıklı mı? Hayır değil. Çünkü sutyenle uyumak kan dolaşımını engeller, uyku kalitesini düşürür, cildi tahriş eder, cilt pigmentasyonuna neden olur, mantar enfeksiyonuna yol açar, toksin atılımını engeller…
Ama aynı araştırmaya göre, yanlış ölçüde giymek rahatsızlığa ve nefes darlığına sebep oluyor. Sütyen takmayınca ise kan akışı hızlanıyor ve göğüs kasları daha çok çalışıyor. Uzmanlar, terleme durumunda sütyenin bakteri birikintisi olacağını ve bu yüzden sütyen takmamanın daha hijyenik olduğunu belirtti.
Ergenlik evreleri: Kızınızdaki fiziksel değişiklikler
12 yaşından itibaren, göğüsler büyür ve kızınızın sutyen takmaya başlaması gerekebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sıkı ve dar sütyen kullanımı ile elde edilen görünüm memeyi küçük göstermek isteyenler için geçici bir çözüm oluştursa da uzun vadede kalıcı bir etkisi bulunmuyor. Sütyen kullanımının meme küçültme etkisi bulunmuyor ancak operasyon sonrası özel sütyenlerin kullanımı hekimler tarafından tavsiye ediliyor.
Aşırı terleme gibi problemlerin olmadığı dönemlerde aynı sütyenin ortalama 3 gün kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Belirli aralıklarla değiştirilen iç çamaşırları kullanım talimatlarına uygun olarak yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Uyurken çok sıkı sütyen giymek memenin fizyolojisini etkiler. Bu meme dokusunda inflamasyon, ödem ve kan dolaşımı ile lenfatik drenajının bozulmasına neden olarak rahatsızlık verebilir. Uyurken sütyen askısı ya da sütyenin etrafını çevreleyen lastikler ciltte kızarıklık, şişme ya da ağrıya neden olabilir.
Süt ürünleri ve soya daha büyük göğüsler için etkilidir. Bir gün soya sütü, diğer gün soya peyniri kullanın. Tavuk bageti tüketilmesi meme büyümesini artırır. Keten tohumu, akdarı ve arpa meme büyümesini; ayçiçeği, kabak ve anason tohumları memelerdeki gelişmeyi uyarır.
Yapılan yeni bir araştırma, sürekli sutyen kullanımının memelerin erken sarkmasına neden olduğunu kanıtladı.
Uyurken sütyen takmak yaygın bir alışkanlıktır. Ancak bu alışkanlık sağlıksızdır. Bir çalışmada bunun sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı kanıtlandı. Bu yüzden sütyeninizi yatağa girerken mutlaka çıkarın.
Sutyenler ne sıklıkla yıkanmalı? Sutyenlerin iki veya üç kullanımdan sonra yıkanmaları gerekiyor. Ancak yaz aylarında terlemenin de etkisiyle çok daha çabuk kirlenen sutyenleri tek kullanımdan sonra yıkamakta fayda var. Ancak sürekli yıkanan sutyenlerin şekilleri ve yapısı bozulabileceğinden yedekli gitmekte fayda var.
Uyku sütyenleri başlangıçta göğüs ya da vücudunun üst bölgesinden tıbbi sebeplerle operasyon geçiren kadınlar için üretilmişti. Ama günümüzde keyfine düşkün kadınlar tarafından rahat ve konforlu bir gece geçirmek için de tercih edilmektedir.
Uzmanlar yatarken sutyenin çıkarılması gerektiğinin altını çiziyor. Yatarken sutyen takmanın kadın vücuduna birçok zararı bulunmaktadır. Hem dış organlara yani meme formunu bozabilir hem de omurga aksının bozulmasına neden olabilir.
Toparlayıcı sütyenler memeleri toparlayarak güzel bir form verir. Meme küçülten sütyenler minimizer adıyla anılırlar. Bazı toparlayıcı sütyenler ayni zamanda meme küçülten yani minimizer özelliğindedir ancak her minimizer sütyen aynı zamanda bir toparlayıcı sütyendir.
İyi bir sütyen, her noktasıyla her noktanızı sarabilmeli, göğüslerinizi olduğundan büyük veya küçük göstermemeli, göğüslerinizin altında kalan kısmın tahriş olmasının önüne geçmeli, göğüs kenarlarınızı toparlamalı ve yumuşak bir kumaşa sahip olmalıdır.
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
Göğüslerin sıkışması deformasyona yol açabilir
Bu süre içinde push-up sutyenler içinde sıkıştırılan göğüsleriniz neredeyse boğulur. Göğüsleri sıkıştırmak üzere tasarlanmış olan bu sutyenlerde esneme özelliği olmadığı için bu dönemlerde göğüslerin daha da sıkışmasına, ağrımasına ve deformasyona uğramasına neden olur.
İncelemelerin sonucunda günde 3 bardak kahve içen kadınların göğüs ölçülerinin %18 oranında küçüldüğü görüldü. Bilim adamları bunun sebebi olarak gen mutasyonunu gösteriyor. Kahvenin içindeki bileşenle etkileşime giren genler göğüs ölçüsünün küçülmesine neden oluyor.
Göğüslerinin daha dik ve büyük görünmesini isteyen kadınlar, push up veya dolgulu sütyen olarak da bilinen destekli sütyenler kullanırlar. Destekli sütyen, sanılanın aksine sadece göğüsleri küçük olanlar için değil göğüslerinde sarkma olan kadınlar için de oldukça kullanışlıdır.
Metin Kerem: “Sütyen kullanmanın meme sağlığına kesinlikle bir zararı yoktur. Aksine normal boyutlarda ve üzerinde göğüslere sahip olan her kadın sütyen kullanmalıdır. Düzenli sütyen kullanımı göğüs sarkmasını geciktiren bir faktördür.”diyor.
kadınların genellikle iç giyim olarak kullandığı bir kıyafet türüdür. Hem çıplak teni örten hem de göğüsleri kaldıran bir yapıya sahiptir. Büstiyer, bazı kadınlar tarafından sütyen yerine de kullanılmaktadır. Özellikle seksi ve gösterişli bir görünüm için tercih edilebilir.
Sütyen Giymeye Kaç Yaşında Başlanır? İlk sütyen kullanımı, ergenlik döneminin başlangıcına bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Fakat ortalama 11 ila 14 yaş arasında göğüslerin gelişimi başladığından bu yaş aralıklarında alıştırma sütyeni kullanımına başlanabiliyor.
Sütyen seçimi göğüslerin yapısı ve ebadına göre yapılmalıdır. Yanlış Sütyen seçildiğinde, Sütyenin arka kısmı yukarıya doğru çıkar. Göğüsler daha dolgun görünsün diye bedeninden küçük Sütyen kullanırsanız, göğüsler Sütyenden taşma yapar. Bu hatalar giydiğiniz kıyafetin altından, kötü bir görüntüye neden olur.
Sütyenin önünde bulunan kap kısmı göğüsün yerleştiği kısımdır. Bu kısmın göğsü aşırı sıkmadan sarması gerekmektedir. Kabın büyük olması durumunda kap içerisinde boşluk kalır, kabın küçük olması durumunda ise göğüs kaptan taşma yapar. Taşma yanlara veya yukarıya doğru olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri