Herhangi bir sebepten ötürü iade etmek istediğiniz ürünler için iade faturası süresi, satış faturasının kesildiği tarihten itibaren 7 gününüz bulunuyor.
Ticari fatura, faturanın alıcıya ulaştırılmasından itibaren 8 gün içinde reddedilebilir. Bu süre içinde fatura incelenip değerlendirerek ret veya kabul kararı verilir. Faturanın satıcıya iade edilmesi de faturayı reddetme anlamına geldiğinden sıkça sorulan fatura iade süresi de 8 gündür.
İade faturası alıcıya kesilmez. Bu fatura satıcıya kesilir. Bundan dolayı iade edilen merciinin iletişim bilgileri detaylı bir şekilde yer almalıdır. Bunun yanında iade faturası düzenlenirken malın tamamının mı yoksa bir kısmının mı iade edildiğini bilmek gerekiyor.
Önceki yıldan satışı yapılmış ve cari yılda iade edilmiş olmasına göre ayrı ayrı işleme yapılır.
Kişi aldığı ürün ya da hizmetin bir kısmını iade edebileceği gibi tamamını da iade etme hakkına sahiptir. Eğer ürün tüketiciye yanlış ulaştırılmışsa da iade faturası kesilebilir. Bu durumda ürün iade edilmeden iade faturası düzenlenir, iade işlemi gerçekleştikten sonra doğru faturayla tekrar satış yapılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. İptal talebi aşağıdaki bilgiler girilerek mali mühür veya e-imza ile tamamlanır: Fatura numarası
E-Fatura İptal ve İtiraz Portalı üzerinden 8 gün içerisinde karşı tarafın onayı ile iptal işlemi gerçekleştirilebilir. Ticari e-faturalar ise, 'Ret Uygulama Yanıtı' aracılığıyla 8 gün içerisinde reddedilebilir. 8 günlük sürenin aşılmasının ardından Ret Uygulama Yanıtı üzerinden işlem yapılması mümkün değildir.
Sistem üzerinde iade yapabilmek için kesilen faturanın ret edilmesi yapılmalıdır. Düzenleme talep edilebilmekte veya tamamen iptal edilebilmektedir.
Zira az önce de bahsettiğimiz gibi açık fatura, bedelin henüz ödenmediğine karine teşkil etmektedir. Özetle, faturaya dayalı icra takibi başlatırken, takip öncesi faiz işletmek için faturanın borçluya tebliğ edilmiş olması gerekmekte ve tebliğ tarihinden itibaren borçluya 8 gün süre tanınmalıdır.
Alıcı iade faturasını kayıtlarına almak istemiyorsa yine KEP sistemi ile itiraz yoluna gidebilmektedir. Ayrıca ticari e-Fatura'nın kabul edildikten sonra reddedilebilmesi için alıcının KEP sistemi ya da noter aracılığıyla ticari e-Fatura'yı gönderen tarafa itirazda bulunması gerekir.
“3065 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya onun adına hareket edenlere devredilmesidir. Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii de teslim hükmündedir.
(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
Faturanın görünür bir yerinde “İade Faturasıdır” ibaresi bulunması gerekiyor. İade faturasının ayrı bir koçanı bulunmuyor. İade faturasının, Maliye Bakanlığı onaylı veya noter tasdikli olması gerekiyor. İade faturası, satın almayı yapan alıcı tarafından satıcıya kesiliyor.
e-Arşiv iade faturası nasıl kesilir ve e-fatura iade faturası nasıl kesilir diye araştıranlar için prosedür benzerdir. Hem e-fatura hem de e-arşiv fatura mükellefleri alış ve satış faturalarını iade olarak düzenleyebilir. İster GİB Portal isterse de çalıştığınız özel entegratör yazılımı ile kolay kesebilmek mümkündür.
Ürün iadesi amacıyla iptal edilmesi istenen bir e-arşiv fatura varsa, faturayı gönderimi yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde iptal etmek mümkündür. Ancak 7 günü aşan durumlarda bireysel müşterinin iade faturası kesmesi gerekmektedir. Elbette bireysel müşteri şirketi olmadığı için iade faturası kesemez.
efatura ingilizce olarak düzenlenememekte türkçe gönderilmektedir. Ancak ihracat yapan mükellefler alıcıların talebi nedeniyle "invoice"adı altında, düzenlenen efaturanın ingilizce versiyonunu kağıt ortamında düzenleyip ayrıca göndermektedir.
Vergi Usul Kanunu'nun 215. maddesinde döviz cinsisinden fatura düzenlenmesi konusu yer almaktadır. Buna göre; “2. a) Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir.
" 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
Vergi Usül Kanunu'na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir.
Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.” Anılan kararlardan da açıkça görüldüğü üzere, iade faturası tanzim edilmesi suretiyle faturaya itiraz edilmesi usulü Yargıtay tarafından kabul edilmemektedir.
Hayır. Reddedilen bir e-Fatura tekrar gönderilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri