Hindu ayinlerinde dua, ilahi ve meditasyonların başında ve sonunda söylenir. Belli bir kurala bağlı olmaksızın Budacı ve Caynacı ayinlerinde de kullanılır. Om hecesinin yazılı biçimi, 6. yy.dan sonraki yazma ve yazıt metinlerinin başını belirtmek için kullanılmıştır.
Çeşitli türleriyle yoga da bir ibadet şeklidir. Hinduizm'de dua etmeye, Vedalar'ı okumaya ve çalışmaya bir tür besmele olan “om” ile başlanır.
Hindu ayinlerinde dua, yakarış, ilahi ve meditasyonların başında ve sonunda söylenir.
Hinduizmde en önemli ilke dharmadır. Dharma, insanların toplumsal ve dinsel konumlarının gereği davranış biçimlerinden dinsel uygulama tarzlarına kadar uzanan ilkeler bütününe işaret eden bir kavramdır. En üstte bulunan gerçekliğe tapar ve bütün insanların gerçeği fark edeceğini belirtir.
Hinduizm inancı, Sanskrit literatüründe “soylu yol” anlamına gelen Arya dharma veya “ezelî-ebedî din” anlamında sanatana dharma şeklinde geçer. Arya dharma ibaresi Hinduizm'in etnik hüviyetini de ifade eder.
İlgili 42 soru bulundu
Yok Edici Tanrı
Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar.
Tanrının kurduğu bir nizamı ifade eden dharma kavramı ile evrenin yaratılışı ve tanrı tarafından kurulan bu düzenin “ayakta tutulması, yükseltilmesi ve sürdürülmesi” ifade edilmektedir. Dharma kavramının sosyal bir kavram haline gelmesi Vedik dönem sonra- sında çıkan dini literatürle olmuş, anlam evreni genişlemiştir.
Dharma Çarkı sekiz çubuğuyla Buda kurallarını temsil eder. Diğer bir deyişle, Budizm'de özgürlüğün sembolüdür.
Bu inancın ciddi manada önem kazandığı dinlerin başında ise Hinduizm gelir. Hinduizm'de tanrının bedenlenmesi (avatara) inancı, tanrı Vişnu'nun dini/ahlaki bozulmalar başladığı anda yeryüzüne inişini ve gerekli müdahaleleri yaparak ev- rendeki düzeni (dharma) yeniden tesis edişini ifade eder.
Kısaca tanımlamak gerekirse, Budizmin bazı mezheplerinde ve Hinduizm'de ॐ şeklinde gördüğünüz şekil sembollerle tanımlanan bu hece grubu, bazı tanımlara göre Sankrit bir cümle olan 'Om mani padme Hum' yani 'Om lotusun içerisindeki mücevher, Hum' un bir kısaltması olarak tarif ediliyor.
Bu mantra, yüksek sesle söylenebilir, fısıldanabilir ya da zihinsel olarak tekrarlanabilir. 10 dakika boyunca yüksek sesle “aum” zikrederek meditasyona başlamak, sonraki 10 dakika boyunca fısıldayarak devam etmek ve son 10 dakika boyunca zihinsel olarak söyleyerek başlayabilirsiniz.
OM SO HUM anlamı, “Ben O'yum” veya “O benim” şeklinde ifade edilir. Bireysel ruh veya yüksek benlikle özdeşleşmeyi sağlar. SO HAM meditasyonu ile yapılır. OM tüm yaratılışı, SO kozmik bilinci, HUM titreşimi ise bireysel bilinci temsil eder.
İbadetlere Hinduizm dininde Om diye başlanır. Bütün canlılığı ve evreni temsil ettiğine inanılır. Tien ya da Tian, Konfüçyanizm daha özelde Çin mitolojisinin tanrısıdır.
Geleneksel olarak yoga seanslarının başında ve sonunda söylenen Om; tüm yaratılışın var olduğu anda yapılan her şeyi kapsayan sesi temsil eden yavaş, titreşimli bir ilahi sayılabilir. Om'dan önce hiçbir şeyin olmadığı, sadece boş bir boşluk olduğu söylenir.
Samsara ya da saṃsāra (Sanskrit: संसार; Tibetçe: khor wa; Moğolca: orchilong), Sanskrit kökenli modern dillerde birincil olarak "dünya" anlamında kullanılır. Hinduizm, Budizm, Jainizm, Sihizm dinlerinde reenkarnasyon ya da yeniden doğum döngüsünü anlatan bir kavramdır.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Tüm Hint Tanrısı tasvirleri gibi bütün Kozmosun bedensel enkarnasyonu kabul edilen Tanrı Ganeşa tasviri de yoğun bir sembolizmle bezenmiştir: Ganeşa'nın büyük fil kafası bilgiyi, aklı, irfanı temsil eder. Elindeki balta, arzuların yarattığı acıyı ve ıstırapları yok etmeyi ifade eder.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Ne ekersen onu biçersin? felsefesinin benzeridir. Fakat karmada Allah inancı yoktur. Karma bir ilah ya da hâkimin hüküm vermediği ilahi bir lütuf ya da ceza olmadan kişinin kendi kendini değerlendirdiği bir sistemdir.
Hinduizm, Budizm ve Sihizm gibi dinlere göre, kim olursa olsun, tek Tanrı'ya inananların cennete gideceği kabul ediliyor.
Sihizm her yerde, her zaman var olan ve sonsuz özelliklere sahip tek bir Tanrı'ya inanç üzerine kuruludur, bunu savunur. Bu özellik Guru Granth Sahib'de çeşitli kereler tekrarlanmıştır. Sihler Tanrı'ya herhangi bir cinsiyet atfetmezler ve Tanrı'nın insan formu alabileceğine de inanmazlar.
Afrika dışında Yemen, Kuzey Irak, Arabistan, Hindistan, Pakistan ve Malezya'nın bazı bölgelerinde de kızlar sünnet edilmektedir. Ayrıca, bu ülke vatandaşları, göç ettikleri ülkelerde de bu adetlerini devam ettirme çabasındadırlar.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Hindistan da en yaygın mezhep Sünniliktir. En yaygın fıkhi mezhep olarak ise Hanefi mezhebi yaygındır. İslam, 12. yüzyılda Kuzey Hindistan'a Türk seferleriyle yayılmaya başladı ve o zamandan beri Hindistan'ın dini ve kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri