Kaşıntı, bitin salgısına karşı gelişmiş allerjik bir reaksiyondur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler ışıktan kaçtıkları için yalnızca saç kılına sıkıca tutunmuş küçük yumurtalar (sirkeler) görülebilir.
Kaşıntı: Genellikle kaşıntı kafa derisi, boyun ve kulaklarda yoğun biçimde görülür. Kaşıntı, bit ısırıklarına karşı alerjik bir tepkimedir. İlk kez bit istilasına uğrayan bir birey, istila sonrasında dört ila altı hafta boyunca kaşıntı çekmeyebilir.
Tedavi sonrasında kaşıntı devam edebilir; ancak bu her zaman sorunun devam ettiği anlamına gelmez. Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir.
Saç biti, yaklaşık 1 ile 2 mm boyutlarında, altı bacaklı, kanatsız parazitlerdir. Genellikle kulak arkası ve ensede kaşıntıya neden olurlar. Yakın temasla kişiden kişiye kolayca geçebilirler.
Vücut bitinde kaşıntı, bitlerin kan emmek üzere giysilerin dikiş yerlerinden deriye geçtikleri dönem olan geceleri çok belirgindir. Özellikle koltuk altı, kasıklar ve gövdede yoğundur. Kaşınan bölgelerde bitlerin ısırıklarına bağlı kızarık kabarıklıklar ve kaşımaya bağlı tırnak izleri görülür.
İlgili 18 soru bulundu
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Eğer herhangi bir bit oluşumu varsa, bir süre diğer insanlarla temastan kaçınmak, bitin yayılmasını engelleyecektir. Tarak, saç fırçası, toka gibi ürünlerin kişiye özel olması büyük değer taşımaktadır. Bunların paylaşımlı şekilde kullanılması, bitlerin geçmesi için bir etkendir.
Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Saç derisinde kaşıntı ve tahrişe neden olan bu canlılardan kurtulmak için sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemi bit şampuanıdır.
Bitlenmeyi nasıl anlarız? Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu; saçlı deri, ense ve kulak arkasındaki kaşınma hissidir. Kaşıntı, bitin salgısına karşı gelişmiş allerjik bir reaksiyondur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir.
En İyi Bit Şampuanı Hangisi? Bu sorunu yaşıyorsanız ve en iyi bit şampuanı araştırmasına geçtiyseniz, alanında en çok tercih edilen ürün Paranit Bit Şampuanı olacaktır. 2 yaşından itibaren çocuklarda ve yetişkinlerde kullanıma uygun formüle sahiptir.
Bit Kaç Günde Geçer? Uygulanan uygun tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün aralığında bitten temizlenilebilir.
Elma sirkesi ve beyaz sirke bit için en etkili yöntemdir. Yıkama suyuna eklenerek kolaylıkla uygulanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, aloe vera ve Hindistan cevizi yağı da bite iyi gelen diğer yöntemlerdendir.
Bir kısmında ise tüm vucutta kaşıntılar olabilir, bu gibi durumlarda kaşıntının nedenini bulmak ve buna göre tedavi planlamak gerekir ki burada iyi bir deri hastalıkları uzmanının yardımı gerekecektir. Böyle bir kaşıntılı durumda en basitinden uyuz, bitlenme akla gelebilir.
Bunun için sirke ve su karıştırılır. Daha sonra saç diplerine sürülür. Saçlara streç film sarılır. 1 saat kadar streç film saçlarda bekletilir. En son bit şampuanı ile saçlar yıkanır ve bit tarağı ile taranır.
Bitlerin daha çok yerleştiği bölgeler olan saç dipleri, kulakların arkası ve ense kısmını kontrol ederken daha çok dikkat edin. Tekrar bit bulaşmasını engellemek üzere tarağı her kullanım sonrasında sabunlu ılık suyla iyice temizleyin. Paranit Şampuanı kullanmadan önce iyice çalkalayınız.
Söz konusu yöntem 1 hafta boyunca uygulanır. Sirke tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri de vazelin uygulamasıdır. Saç diplerine vazelin uygulamasından sonra 1 saat bu şekilde beklenmelidir. Sonrasında ise bit tarağı ile saçlar taranır.
Bit temizliğinde kullanılan tarak, toka ya atılmalı ya da bit şampuanı ile iyice temizlenmelidir. Kullanılan giysi, çarşaf vb. sirkeli suda bekletilmeli ardından yüksek ısıda yıkanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise bir torbaya koyulup ağzı sıkıca bağlanmalıdır ve 3-4 hafta kapalı şekilde bekletilmelidir.
Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür. Bu sürede dişi bitler günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı genellikle geceleri saç diplerine bırakır. Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler tipik olarak başın arkasında enseye yakın ve kulakların arkasında yerleşirler.
Bu uygulamanın normal olarak bit ve sirkelerin ayıklanmasında yeterli olması gerekir. Bununla birlikte, tüm sirkelerin tamamen yok edildiğinden emin olmak için, haftada bir uygulanması yeterlidir. Ancak bu uygulama 3 haftadan fazla tekrarlanmamalıdır.
Sirke ve aynı ölçüde içme suyu karıştırılır. Bu karışım saça sürülür ve 30 dk beklenir. Bekleme sonrası saçlarınızı bit tarağı ile tarayıp ardından saç şampuanıyla yıkayabilirsiniz.
Saçtaki parazitleri hızlıca yok etmek için tercih edilen ürünler kafur, kişniş ve mentol gibi doğal bileşenler içerir. Özellikle okul çağındaki çocuklar bitlerin saçlarına girmesini engelleyen çeşitleri tercih etmektedir. Bit tokası fiyatları ürünün özelliklerine ve malzeme kalitesine göre belirlenmektedir.
Kafur, zaman içinde etkisini kaybediyor ancak tokalar bir yıl boyunca bitlere karşı etkili olabiliyor. Tokayı kullanan kız çocukları, bit konusunda oldukça rahatlar' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri