Bahar alerjisine karşı ilk akla gelen tedavi yöntemi andız otundan hazırlanan çaydır. Sakinleştirici ve anti alerjik özelliği nedeniyle etkisi hızlıca görülebilir. Yüksek oranda tüketilmemek şartıyla andız çayını içebilirsiniz.
Polen ve toza karşı alerjisi olan kişiler sıklıkla ya öksürmekte ya da hapşırmaktadır. Kişinin bu rahatsızlıklarını yatıştırmak için kekik, lavanta, papatya ve adaçayından oluşan bir bitki çayı hazırlanarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Anti histamik bir bitki olan öksürük otu da bahar alerjisinin tedavisinde etkin olan bir bitkidir. Bir diğer bitkisel çözüm ise ısırgan otu çayıdır. Semptomlar başlamadan önce içilen ısırgan otu çayı alerjiyi önleyici etki gösterir. Bahar alerjisinin en yaygın şekli genizde biriken polenlerdir.
Çaylar bitkisel veya bitkisel olmayan olarak kategorize edilir. Her iki tipte de bulunan bileşenlere karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz olabilir. Çayda bulunan herhangi bir bileşene alerjiniz varsa, çaydan tamamen kaçınmalısınız.
Eve döndükten hemen sonra güzel bir sıcak duş alın. Hem bütün gün hapşırmaktan bitkin düşen vücudunuzu rahatlatır, hem de üzerinizdeki polenlerden temizlenmenizi ve nefes almanızı kolaylaştırır. Orta Çağ'dan beri ilaç niyetine tüketilen ısırgan otu, alerjik belirtilere sebep olan histamin salınımını azaltır.
İlgili 27 soru bulundu
Elma sirkesinin bir çok yararı var ama alerjiyye karşı kullanımı çok öne çıkmıyor. 2 yemek kaşığı elma sirkesi alkaline pH içerdiği için, sindirim sisteminizi dengeleyip, inflamasyon önüne geçecektir. Bu da bağışıklık sisteminizin alerjiye odaklanmasını sağlayacaktır.
Polen Alerjisine İyi Gelen Şeyler
Çörek otu, içeriğinde bol miktarda E vitamini ve biyotin ile güçlü antioksidan etkiler göstermektedir. Beslenme programına daha fazla çörek otu eklenerek ve çörek otu yağı kullanılarak faydaları görülmektedir. Polen alerjisine bir diğer iyi gelen besinler sarımsak ve soğandır.
Mevsim meyve ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olan yumurta, tavuk, kırmızı et gibi besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. 2.Hazır gıdalar, işlem görmüş besinler, şeker ve kızartılmış yiyecekler alerji semptomlarını tetikleyebilir. Bu yüzden bu besinlerden uzak durulmalıdır.
Eve geldiğinizde duş alın ve bol su ile yüzünüzü yıkayın. Çok şiddetli bulgularınız varsa evinizde ve aracınızda polen filtresi kullanın. Polen mevsiminde çamaşırlarınızı evde kurutmaya özen gösterin. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapı, pencere açmayın.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Alerjik Rinit Tedavisi ve Korunma
Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Mevsimsel alerjilerin tetikleyicileri, iç mekanlarda ev tozu akarları, kedi, köpek antijenleri, iç ortam küfleri ve hamam böceği antijenidir. Dış mekanda ise çayır, ot, ağaç polenleri ve dış ortam küfleridir.
* Elma: Deride kızarıklık ve kaşıntı varsa o zaman günde 3-4 tane elma tüketebilirsiniz. Salatalarınızın içine elma eklemek de sağlıklı bir tercih olur. * Tatlı patates: Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen tatlı patates, hem besleyicidir hem de alerjiye iyi gelir.
Balık alerjisinden kaynaklanan belirtileriniz hafifse alerji uzmanınız antihistaminik ilaç almanızı önerebilir. Alerjiniz şiddetliyse alerji uzmanınız size adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların etkili ve hızlı tedavi edilmesini sağlar.
Alerjinin en etkili tedavisi alerjenden kaçınmadır. Bununla birlikte, bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Örneğin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. İlaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardımcı olabilir, ancak alerjiyi iyileştirmezler.
Timokinon bileşeni sayesinde çörek otu aynı zamanda mevsimsel alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür.
Alerjik rinit ve solunum yolları alerjisinde en sık kullanılan ilaçlar antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonlarda en önemli role sahip histamini azaltarak etki ederler. Allerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında daha faydalıdırlar. Özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerine etkilidirler.
Alerjik bireylerin polen alerjileri farklılık gösterir. Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır.
Araştırmalar, D vitamininin, alerjik hastalıklara neden olan ve kötüleştiren kimyasalların salınmasını önleyen belirli düzenleyici bağışıklık sistemi hücrelerini aktive edebileceğini göstermektedir.
Bahar alerjisi yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar alerjisini tetikleyen en büyük etken polenlerdir. Alerjik bünyeye sahip kişiler, polenlerle karşılaştığında vücutları tepki verir.
Bahar alerjisi tedavisi
İlaç tedavisine en az 3-4 ay boyunca devam edilmelidir. Ancak hastalar genellikle şikayetleri geçer geçmez iyileştiğini sanıp, ilaç tedavisini yarıda bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri