Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
İnternet dolandırıcılığı mağdurları derhal ödeme yapılan banka ile iletişime geçmeli ve söz konusu işleme bloke talebinde bulunmalıdır. Ardından suçun işlendiği yerde bulunan savcılık ya da kolluk makamlarını durumdan haberdar etmeli ve şikayette bulunmalıdır.
Banka bilgilerini sadece savcılık izni ile polisle paylaşır. Başkası bu IBAN'a para atmak dışında ve adının soyadının birkaç harfini öğrenmek dışında bir şey yapamaz. Bütün ad soyad çıkıyor bu arada para atınca. Riskli değil tabide.
Bir şey olmaz hesabınızla ilgili bir harekette zaten bankanız size bildirim gönderir. Korkacak bir durum yok.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
İlgili 39 soru bulundu
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur. IBAN numaralarının başında, hesabın bulunduğu ülkenin kodu yer alır. Türkiye'nin kodu TR olduğu için ülkedeki tüm numaralar bu kısaltma ile başlar. Ülke kodundan sonraki 5 rakam, IBAN şube kodunu ifade eder.
Korkacak bi durum yok hesap no ve iban ile bi şey yapamaz. söylediğin yanlış iban ve hesap no ile hiç bir şekilde para çekilemez...
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki dolandırıcının ceza alması sizin parayı geri alacağınız anlamına gelmez. Paranızı geri almak için ceza davasının yanında hukuk davası açılmalıdır. Bu şekilde dolandırılan kişiler paralarını geri alabilirler.
EFT, Elektronik Fon Transferi, paranızı bir bankadan başka bir bankaya aktarma işlemi olarak tanımlanabilir. Farklı bankalar arasında yapılan transferlerde işlem ücreti ödeme ihtimaliniz vardır. EFT işlemlerinde, alıcı hesabın IBAN'ı ile işlem yapabilirsiniz.
Ayrıca sadece IBAN paylaşarak birileri hesabına para gönderemez, alıcı adı/ünvanı gerekli. Tüm bunlar bir yana hesap bilgisi paylaşmak izin almadığın sürece suç. Hadi bunu da geçiyorum, kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Dalgınlıkla IBAN ya da hesap numarasını yanlış yazdınız. Ya da çok eskiden bir sebeple para gönderilmiş ve tanımlı hesaplar arasında kayıtlarda kalmış bir hesaba alakasız bir parayı yanlışlıkla aktardınız. Yayılan o ani ateş basması hissini hepiniz anımsamışsınızdır. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi mümkün.
Yanlış yapılan havale işlemi iptal edilebilir. İşlemin yapıldığı zamana, paranın gönderildiği hesabın durumuna, bankanın politika ve kurallarına bağlı olarak havalenin iptal edilme durumu belli olur. Eğer iade işlemi gerekiyorsa yanlış havale işleminin çözümü hukuki yollarla yapılabilir.
Türkiye'de IBAN
Türkiye'de uygulanmakta olan IBAN, 26 haneden oluşmaktadır. İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
IBAN numarası günümüzde fazlasıyla öneme sahiptir, çünkü her bir banka müşterisinin hesap numarasının uluslararası alanda tanımlanmasını sağlar. Bu sayede para transfer işlemleri güvenli ve hatasız bir şekilde gerçekleşebilir.
Şahsen tanımadığınız bir kişiye asla para göndermeyin. Dolandırıcılar bazen insanları kendilerine para transferi yapmaları konusunda kandırmaya çalışabilir. Sizden aşağıdaki sebeplerle para isteyen herhangi bir kişiye para transferi yapmayın: Doğruluğundan emin olmadığınız acil bir durum.
Çalınan kişisel veriler ve kimlik bilgileriyle adınıza banka hesabı açılabilir, yeni telefon hatları alınabilir, kredi çekilebilir, şirket kurulabilir, interaktif bankacılık işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu işlemlerin bazılarını ve daha fazlasını yapabilmek için sadece çalıntı kimlik bilgileri yetmez.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
Dolandırıcılık ceza davası suçun işlendiği yer Cumhuriyet başsavcılığı tarafından iddianame düzenlenerek açılır. Davaya, suçun işlendiği yer ağır ceza mahkemelerinde bakılır. Dolandırıcılık suçunun cezası 1 ila 5 yıl hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile başlar (TCK m.157).
Yalnız hesap isminizin değil hesap T.C. kimlik numaralarının da uyuşması gerekli. İddia vs oynanmaması için alınmış bir önlem. Papara'ya IBAN özelliği yeni geldi senin dediğin Papara hesabına para aktarma özelliği için isim aynı olması gerekli fakat IBAN özelliğinde para gönderilecek kişinin ismi olması gerek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri