İbarenin delâleti veya İşaretin delâleti ile sabit bir hüküm, nassın delâleti ile sabit bir hükümle tearuz ederse, ilk ikiden biri ile sabit hüküm tercih edilir.
İbarenin Delâleti.
Lafzın ibaresi onu meydana getiren harf, kelime, terkip ve cümleler demektir. İbarenin delâleti ise nassın lafız ve sîgasından ilk bakışta anlaşılan mânaya, harfî mânasına delâlet etmesi demektir.
Delalet, sözlü (lafzi) ve söz-dışı (gayr-ı lafzi) olmak üzere ikiye ayrılır. Belagat ilmi bunlardan sözlü delaletin vaz'i, yani (dil ile ilgili toplumsal) uzlaşıya dayalı kısmı ile ilgilenir. Belagat ilminde sözlü ve uzlaşıya dayalı (lafzi vaz'i) delalet üç kısma ayrılarak incelenir: mutabakat, tazammun ve iltizam.
1. gösterme, yol gösterme, kılavuzluk, alâmet olma. 2. iz, işaret. Delâlet, herhangi bir söz, durum ve hareketin belli bir anlam ve hükümle bağlantısını ifade eden bir kavramdır. Klâsik eserlerdeki tanımı ise şöyledir: Bir şeyin anlaşılmasının başka bir şeyin daha anlaşılmasını gerektirmesi durumudur.
Sübût; sabit olma, tahakkuk (gerçekleşme) ortaya çıkma, doğru çıkma, sahih olma, vukû bulma, var olma anlamlarına gelir. Zann; bir şeyin doğruluğuna ve gerçekliğine dair yarıdan (% 50'den) fazla ihtimal vermektir.
İlgili 18 soru bulundu
Arapça sözcük, dalla fiilinin mastarıdır ve dalalet şeklinde kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “Doğru yoldan ayrılma, sapkınlık, sapınç” gibi anlamlara gelen kelime, genellikle “delalet” şeklinde kullanılmaktadır ve bu kullanım yanlıştır. Bu nedenle yazı dilinde dalalet kelimesini delalet şeklinde kullanmamalıyız.
Şer'î deliller, hükme delâletinin kuvvetine göre kat'î ve zannî şeklinde ikiye ayrılır. Kendisinden şer'î bir hükmün açıkça anlaşıldığı ve başka türlü anlaşılmasının doğru olmayacağı deliller delâleti kat'î, dolaylı şekilde hüküm bildiren, yorum ve izaha muhtaç olanlar da delâleti zannî delillerdir.
Yazım yanlışlarının doğru yazılışları Türk Dil Kurumu sözlüklerinde belirtilmektedir. Delalet kelimesi ile dalalet kelimesi karıştırılmaktadır. Delalet kelimesi anlamı iz, işaret, kılavuzluk iken dalalet kelimesinin anlamı ise sapkınlık ve doğru yoldan ayrılma anlamlarına gelmektedir.
Mahkemelerde kararı etkileyen her türlü resim, belge ve yazı "delil" olarak nitelendirilir. Bu sözcükten türetilen delalet ise yol göstermek ve rehberlik etmek demektir. Kelime mecazen, öncülük etmek, gerçeği göstermek ve hak ile batılı ayırmak manasında kullanılır.
delalet / delâlet / دلالت / دَلَالَتْ
Delil olmak. Yol göstermek. Kılavuzluk.
Kat'îlik ve zannîlik nassdan çıkarılan anlamla (hükümle) ilgili ise delâlette kat'îlik ve zannîlik söz konusu olur. Nassdan çıkarılan anlam kat'î ise, buna delâleti kat'î nass/mana denir; eğer çıkarılan anlam zannî ise, buna da delâleti zannî nass/mana denir.
Delalet etmek: Göstermek, kanıtlamak.
medlul / medlûl / مدلول / مَدْلُولْ
Meâl. Mefhum. Delil getirilen şey. Bir kelime veya bir işâretten anlaşılan.
Nassın delaleti; lafzın, nassta belirtilen duruma ait hükmün, inceleme ve ictihata bulunmaya ihtiyaç duyulmaksızın ve sırf dil unsuruna dayana- rak anlaşılabilen illeteki müştereklik sebebiyle, nassta belirtilmeyen du- rum hakkında da sabit olduğunu göstermesidir.
Üçüncü olarak manaya delaletinin açık veya kapalı olması bakımından lafızlar ele alınır. Bunlar; dördü açık, dördü de kapalı olmak üzere sekiz lafızdan oluşur. Açık lafızlar; zahir, nass, müfesser ve muhkem. Kapalı lafızlar; hafî, müşkil, mücmel ve müteşabih.
AMM merkeziyetsiz borsaların alım satım işlemlerinde aracıyı ortadan kaldırmak için kullandığı bir otonom sistemdir. Automated Market Maket kelimesinin kısaltılmışı olan AMM otomatik piyasa yapıcı anlamına gelmektedir.
Delâlet, herhangi bir söz, durum ve hareketin belli bir anlam ve hükümle bağlantısını ifade eden bir kavramdır. Sözcüklerin gerçek anlamları ile maksadın ifade edilmesi mümkün olmakla birlikte benzetmeler ile veya gerçek anlamlarında kullanılmayan sözcükler ile de maksat dile getirilebilir.
Bu kelime genellikle dalalet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı delalet şeklinde olmalıdır.
Söz ile anlam arasındaki bağlantıya delâlet denir. Bir sözcüğün okunduğu ya da söylendiği zaman beyinde canlandırdığı anlamdır.
ehl-i gaflet ve dalalet / ehl-i gaflet ve dalâlet
Âhirete ve Allah'ın emir ve yasaklarına karşı duyarsız ve hak yoldan sapmış kimseler.
Dinî inanış ve yaşayış konusunda hak yola ulaşmayı ifade etmek için hidayet kelimesi kullanılırken hak yoldan ayrılmayı nitelemek için ise dalalet kelimesi kullanılır.
Hitabın hükme delâleti; lafızdan olursa mantuk delaletidir. Lafzın delâlet ettiği manadan olursa mefhum delaletidir. Mantuk, lafzın konuşma mahallinde kesin olarak delâlet ettiğidir. Yani lafızdan, bir vasıta ve ihtimal olmaksızın doğrudan anlaşılandır.
Sözlük anlamından ve kaynaklardaki bilgilerden anlaşıldığına göre zanna en yakın kavram şektir. Nitekim bazı fakihler zannı şek kabilinden sayarak, "doğruluğu ve yanlışlığı eşit derecede mümkün görülen veya biri diğerine tercih edilebilen hüküm" diye tanımlamışlardır.
Kesin bilgi ve inanç anlamında mantık, felsefe, kelâm, fıkıh ve tasavvuf terimi. Bir kimse hakkında zanna dayalı olarak hüküm verme, suç isnadında bulunma anlamında fıkıh terimi.
Özelliklerine göre delilleri; biyolojik deliller, kimyasal deliller, fiziksel deliller, parça deliller, iz delilleri, görüntü delilleri ve dijital-bilişim delilleri olarak sınıflandırılmak mümkündür[1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri