15.000 ABD doları veya eşitinden fazla ihracatların İBKB'ye bağlanarak kapatılmaması halinde bankaların 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bilgi vermeleri zorunludur.
11. TCMB'ye satışa esas yüzde 40'ın hesaplanmasında hangi tutar dikkate alınır? % 40'lık döviz satış tutarı İBKB'ye bağlanacak tutar üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin, 100 bin USD ihracat bedelinin 80 bin USD'lik kısmı için İBKB düzenlenir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişikliğe kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin İBKB'yi düzenleyen bankaya satışı zorunluydu. Bu talimat sonrasında söz konusu oran %40'a yükseltilmiştir.
Cevap 11: Muafiyet kapsamındaki ihracat bedelleri için ihracat bedeli olduğunun tevsik edilmesi amacıyla İBKB veya DAB düzenletilmesi halinde bu bedellerin de %25'inin TCMB'ye satılması gereklidir. Diğer taraftan, bu bedellerin sadece Türk lirasına çevrilmesi için bir DAB düzenlenmesi halinde TCMB'ye satış yapılmaz.
Yani bu tarihten itibaren ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır. Tebliğin getirdiği en önemli değişiklik, ihracat bedelinin en az %80'ininin Türk lirasına çevrilerek Döviz Alım Belgesine bağlanması şartının kaldırılması olmuştur.
İlgili 17 soru bulundu
Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi gereği ihracat bedellerinin süresinde yurda getirilerek İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne (İBKB) bağlanması, sonrasında da söz konusu ihracat bedellerinin yazımız tarihi itibarıyla en az %40'lık kısmının ilgili bankaya satılma, yani Türk Lirası'na çevrilme ...
İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) Nedir? İhracat bedellerinin yurda getirildiğini ve İhracat Genelgesinde belirtilen oranda dövizin bankaya satıldığını tesvik eden bir belgedir.
90 günlük ihtarname süresi yahut verilen ek süre sonunda yeniden ek süre almayan ve ihracat hesabını kapatmayanlar vergi dairesi tarafından savcılığa ihbar edilir. 180 (+5) gün içinde yurda getirilmeyen ihracat bedellerini ihbar eder. 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderir.
Bilindiği üzere, İhracat Genelgesi'nin ek 1 inci maddesi uyarınca, 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren, ihracat bedel kabul belgesine (İBKB) veya döviz alım belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ı İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunludur.
03.01.2022 tarihi itibariyle İBKB'ye (İhracat bedeli kabul belgesi) veya DAB'a (Döviz alım belgesi) bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması gerekmektedir.
Akabinde, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatının yürürlüğe girmesiyle %25 olan ihracat bedelinin bozdurma zorunluluğu, %40 olarak güncellenmiştir. Buna göre; 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren İBKB veya DAB belgelerinde yer alan ihracat bedelleri bozdurma zorunluluğu %40 tır.
ve 03.02.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Ek 1.madde düzenlemesi uyarınca; İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin en az %25'inin (İBKB)'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirilmişti.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
Sektörde kg başına ihracat 2019'a göre yüzde 10,78 geriledi. Söz konusu oran 2021'e göre ise yüzde 21,4 olarak gerçekleşti. Sektörde kg başına ihracat değeri 2019'da 664 dolar, 2020'de 514 dolar, 2021'de 754 dolar ve 2022'de de 593 dolar olarak gerçekleşti.
Ayrıca ihracat işlemlerinde kullanılması gereken kur ise gümrük beyanname kapanma tarihinden önceki T.C.M.B. döviz alış kuru olmalıdır.
İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Yurda Getirilmesi Zorunluluğu. [Tek Cümlede Özet: 15.000 USD'yi aşan ihracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilerek, bankalardan İhracat Bedeli Kabul Belgesi alınması zorunludur.]
Her döviz alım- satım işlemi için ayrı E-Belge düzenlenmesi zorunludur.
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
Başka bir anlatımla döviz üzerinden yapılan ihracatta bedellerin döviz olarak yurda getirilmesi gerekmektedir. Ancak Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ihracatta GB'ler döviz üzerinden düzenlenmiş olsa bile ihracat bedelleri TL olarak yurda getirilebilir.
Bankalar Sorumluluğu Vergi Dairesine Atıyor
Eğer ihracat hesabı süresi içerisinde kapatılamazsa, yani ihracat bedeli 180 gün içinde Türkiye'ye getirilip İBKB düzenlenmezse, bu durum banka tarafından vergi dairesine bildiriliyor. Vergi daireleri ihracatçıya 90 gün süreli bir ihtarname gönderiyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca İhracat Genelgesinde yapılan değişiklik ile 03.01.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin bankalara satılması zorunlu hale getirildi.
Ticari İnternet Şubemiz Dış Ticaret menüsünü kullanarak, Şubenize başvurmadan İBKB düzenleyebilir ve onay anında geçerli olan TCMB kurundan zorunlu döviz satışını gerçekleştirebilirsiniz.
İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB)
Ticari amaçla mal ihracında, bedelleri yurda getirilme süresi içinde gelen ihracat ile ilgili hesaplar aracı bankalarca kapatılır. Bankalarca söz konusu bedellerin yurda getirildiğine dair EK-1'de yer alan İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenir.
Kişinin gümrük kapılarında görevli gümrük memurlarından “Nakit Beyan Formu” talep ederek bu formu doğru şekilde doldurması gerekmektedir. Bu form, kara para aklanmasının ve terörist faaliyetlere finansman sağlanmasının önüne geçmek amacıyla zorunlu kılınmıştır.
İlgili hizmetten yararlanılırken Merkez Bankası tarafından 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 ve 15:00 saatlerinde açıklanan TCMB Döviz Alış kuru kullanılmaktadır (Saat 08:00 ile 10:00 arasındaki işlemlerde bir önceki gün 15:00'te açıklanan kur kullanılmaktadır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri