Vergi Usul Kanunu 236 nci maddesinde serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşterinin de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu hüküm altına alınmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığının 2019 yılı sonunda yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemelerle, 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Ticari işletmelerin gerçekleştirdikleri tüm alım satım işlemlerinin ardından makbuz kesmesi gerekir. Kesilen makbuz, tahsilatın gerçekleştiğinin en büyük kanıtı niteliğindedir.
213 sayılı VUK'nun 236 ncı maddesine göre; serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest Page 9 8 AVUKATLAR İÇİN SERBEST MESLEK MAKBUZU DÜZENLEME REHBERİ meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak ...
İlgili 24 soru bulundu
Dolayısıyla sadece avukatların, Avukatlık Kanunu gereği müvekkillerden aldıkları vekâlet ücretlerine değil, aynı zamanda kar- şı taraftan, mahkeme ilamı, icra işlemleri (vb.) gereğince tahsil ettiği vekâlet ücretleri için de VUK'nun ilgili hüküm gereği serbest meslek makbuzu kesmesi zorunludur.
Şu konuyu da merak ediyor olabilirsiniz: “Avukatlar fatura keser mi?” Cevabı hayır, avukatlar fatura düzenlemez. Avukatların yasal olarak tahsilat yapabilmesi için serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir. Makbuz kesildikten sonra bir nüshası müşteriye diğeri avukatın muhasebe kayıtlarında kalmalıdır.
Tahsilat makbuzu bir mal ya da hizmet alımına ilişkin olarak yapılan ödemenin belgelendirilmesi için kullanılan resmi bir evraktır. Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir. Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer.
Makbuzlar satın alma kanıtını gösterdiğinden, işletmeler bir işlemi doğrulamak için bunları kullanabilir. Makbuzlar müşterinin ödemesinin kanıtı olduğundan, her türden işletme tarafından düzenlenir. İşletmeler genellikle yapılan tüm işlemler için müşterilerine makbuz vermelidir.
Bu şekilde alınan ödeme resmi şekilde belgelenmiş olur. Herhangi bir sorunla karşılaşma durumunda bu belge ibraz gerekli yerlere ibraz edilebilir. Bu kapsamda bu belge hukuki nitelik taşır. Tahsilat makbuzu mal, hizmeti para ya da kıymetli evrak benzeri değerlerin teslim alındığının kanıtı olması amacıyla düzenlenir.
Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
Tahsilat makbuzu gerçekleştirilen tahsilatı belgelendirmek üzere kullanılmaktadır ve fatura yerine geçmemektedir. Ayrıca fatura satın alınan ürünün karşılığında verilen, tutar belirtilmiş resmi belgedir. Makbuz ise fatura karşılığı gerçekleştirilen ödemenin belgelenmesidir.
544 nolu VUK tebliği ile, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arası yazar kasa kullanma limiti, KDV dahil 4.400 TL olmuştur.
Dolayısıyla, söz konusu düzenleme gereğince mükelleflerin 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödemelerini finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
e-SMM düzenlenebilen makbuz paketi 39 TL + KDV. olup, yıllık sınırsız makbuz paketi ise 299 TL+KDV' ne. satın alınabilir. Ayrıca Makbuztek Youtube kanalından da yararlı
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için ilk olarak vergi dairesine gidip meslek mükellefiyetinin açtırılması gerekiyor. Meslek mükellefiyeti açıldıktan sonra herhangi bir matbaa ile anlaşılarak serbest meslek makbuzu bastırılabiliyor. Matbaadan alınan makbuz iki nüsha şeklinde kesiliyor.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi'nden serbest meslek mükellefiyeti açtırman gerekir. Sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırabilirsin. Hizmeti verdikten sonra ise serbest meslek makbuzunu doldurup müşterine verebilir ve karşılığında hizmet bedelini tahsil edebilirsin.
Genel Tebliği Sıra No 486 ve 487'de yer alan -Maliye Bakanlığı'nın getirmiş olduğu (Serbest Meslek Kazancı Defteri ve Serbest Meslek Makbuzu ile ilgili) – düzenlemeye göre; serbest meslek erbabı olan avukatlar, Defter –Beyan sistemini kullanmak zorundadırlar.
Avukatlar, mahkemelerde münhasıran vekalet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmi kılık giyemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri