Satışların Maliyeti: Satılan malların maliyetinin yazılı olduğu kalemdir. Burada işçilik, hammadde gibi genel üretim giderleri sınıflandırılır. Şirketin fabrikasında oluşan giderler buraya yazılır. Brüt Kâr: Brüt kâr satışların maliyeti çıkarıldıktan sonra elde edilen kârdır.
Satılmak üzere üretilen veya alınan mal ve hizmetlere doğrudan verilen tüm maliyetler satış maliyetidir. Ayrıca üretim aşamasının dışında kalan genel giderler, pazarlama ve işletmenin sabit maliyetleri gibi dolaylı harcamalar da satış maliyeti kapsamında değerlendirilir.
Satış Maliyeti Formülü
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ
(KDV dikkate alınmayacaktır.) Satışın geliri 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabının alacağında izlenir. Satışın maliyeti ise 623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ hesabında kayıt altına alınır.
İlgili 36 soru bulundu
İşletmenin satılan mamul maliyeti, satılan ticari mal maliyeti ve satılan hizmet maliyeti toplamı alındığında satılan malın maliyeti bütçesi oluşturulmuş olur.
Satış maliyeti, satıcının mal ya da hizmeti satabilmek için yaptığı harcamadır. Bu harcamaya kira, maaş, reklam, promosyon ve komisyon gibi gider kalemleri dahildir.
[Satışların Maliyeti Tablosu, Kâr Dağıtım Tablosu, Fon Akım Tabloları (Fon Akım Tablosu, Nakit Akım Tablosu, Net İşletme Sermayesindeki Değişim Tablosu), Özkaynaklar Değişim Tablosu] düzenlenmesi zorunluluktur.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Satılan malın maliyetinin muhasebeleştirilmesi işlemi satış işlemleri sonunda yapılan bir işlemdir. Satılan malın muhasebeleştirilmesinden sonra yapılır. Yani satış faturası muhasebeleştirilmeden satılan malın maliyeti mahsuplaştırılamaz.
İşletmenin dönem içindeki stok hareketleri ile satılan mamul, yarı mamul, ilk madde ve malzeme ile ticari mal gibi maddelerin ve satılan hizmetlerin maliyetini kapsar.
Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir. Faaliyet giderleri ve diğer gelir ve giderler dikkate alınmadan sadece satışların maliyeti dikkate alındığından satışların kârlılığının ölçülmesi açısından önemli bir orandır.
Satılan Ticari Malların Maliyetinin (STMM) nin Hesaplanması
Muhasebe dışı envanterde yapılan dönem sonu, fiilî ticari mal sayımında 5.000 TL'lik mal olduğu belirlenmişse • (65.000- 5.000 =) 60.000 TL satılan ticari malların maliyetidir.
Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor. Şirketin büyüklüğüne ve ticaret hacmine göre bu listeyi alt başlıklara ayırmak mümkün.
623 Diğer Satışların Maliyeti Hesabı: İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır. 623 Diğer Satışların Maliyeti Hesabının İşleyişi: Hesaplanan satışların maliyeti bu hesabın borcuna kaydedilir.
Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek, sermaye, toprak) toplamına denir. Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Maliyet: Bir varlığın elde edilmesinde veya inşaatında ödenen nakit veya nakit benzerlerini veya verilen diğer bedellerin gerçeğe uygun değerini veya belli durumlarda, (diğer TFRS'lerin özel hükümleri uyarınca) ilk muhasebeleştirme sırasında ilgili varlığa atfedilen bedeli ifade eder.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
SMM için Formül ve Hesaplama. Satılan envanter , SMM hesabının altındaki gelir tablosunda görünür .
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Öncelikle, gelir tablosunun en yalın haliyle tanımını yapalım. Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
Uygulamada satış fiyatı ile maliyet fiyatı arasındaki farka “net kâr”, satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farka ise “brüt kâr” denir. Kâr veya zarar, maliyet veya satış fiyatının yüzdesi olarak verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri