Fahreddin Razî, Gazzalî, İmam Beydavî, İmam Nevevî, İmam Suyutî, İmam İbn Hacer el-Askalanî, İmam Müslim, İmam Taberi, yakın dönemden Said Nursi gibi tanınmış İslam alimlerinin birçoğu İmam Eş'âri'nin itikadî mezhebini benimsemişti.
İbnu Hacer Şafiî mezhebine mensuptur.
Tasavvufa bakışı müsbet olan ve kendisi de tarikata mensup bulunan İbn Hacer Kitap ve Sünnet'e dayanmayan, fıkıh bilgisiyle beslenmeyen tasavvufun karşısında yer almıştır. Eserleri. İbn Hacer çeşitli konulara dair çok sayıda eser telif etmiştir. A) Fıkıh.
İbn Hâcer el-Askalanî (18 Şubat 1372 - 2 Şubat 1449), Memlükler devrinde Kahire'de doğan ve aslen Fâtımî Hanedan'a mensup Seyyid bir aileden gelen Kıpçak Türklerinden olan bir Şafi İslam âlimi, Hadis nakilcisi (Ravî) ve tefsir bilgini.
Buluğu'l-Meram (Ahkam Hadisleri)
Yazar bu eserinde genelde en sahih ve en kuvvetli hadisleri zikreder; uzun hadisleri benzersiz bir uslupla kısaltır hadislerin ravi ve kaynağını mutlaka belirtir; her hadisin sahih, hasen veya zayıflık derecesini ve hadisin zayıf oluşunun nedenlerini açıklamaya özen gösterir.
İlgili 30 soru bulundu
Cemmâîlî'nin (ö. 600/1203) Ṣaḥîḥayn'da ittifakla rivayet edilen ahkâm hadislerine dair eseri.
Meramını Anlatmak Ne Demektir? Meramını anlatmak deyimi sıklıkla kullanılan bir deyimdir. Meramını anlatmak deyiminin anlamı ise, derdini, İsteğini anlatmak şeklinde ifade edilebilir.
İbn Hacer yirmi beş yaşında iken Abdülkerîm b. Ahmed b. Abdülazîz'in kızı Üns ile evlendi.
Fethu'l-Bari / Sahih-i Buhari Şerhi (15 Cilt Takım)
İbn Teymiyye, haçlı seferlerinin yıprattığı ve Moğol istilası ile yerle bir edilen İslâm dünyasında yaşanan sosyal sıkıntılar sebebiyle çocukluğunda ailesiyle birlikte Harran'dan göç ederek, Şam ve Mısır'da yaşamıştır. Hanbelî mezhebine mensup ve birkaç nesildir ilim ile iştigal etmiş bir aileden gelmiştir.
Ehli Sünnetin İmamı Ahmed Bin Hanbel Akidesi, Menheci ve Hayatı
Ehl-i sünnetin reisi ise imam-ı a'zam Ebu Hanife hazretleridir. İmam-ı a'zam Ebu Hanife hazretleri, fıkıh bilgilerini toplayarak, kısımlara, kollara ayırdığı ve usuller, metotlar koyduğu gibi, Resulullahın ve Eshab-ı kiramın bildirdiği itikad, iman bilgilerini de topladı ve yüzlerce talebesine bildirdi.
Ehlü'l-hadîs, ashâbü'l-hadîs ve sâhibü'l-hadîs gibi tabirlerle, hadis öğrenim ve öğretimiyle uğraşan, râvilerin durumlarını bilen ve hadisi ilgilendiren bütün konularda söz sahibi olan kimseler kastedilmekteydi.
Ebû Üveys, Merv'de Abdân b. Osman, iki defa gittiği Mısır'da Saîd b. Ebû Meryem, Abdullah b. Yûsuf ve Asbağ b. Ferec gibi hocalardan hadis tahsil etti.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 209 eseri vardır.
Ünlü hadis âlimi ve hâfızı. Türk asıllı Hanefî fakihi, tarihçi, hadis ve dil âlimi. Bazı hadis kitaplarında yer aldığı halde muteber hadis kaynaklarında bulunmayan rivayetleri bir araya getiren eserlerin ortak adı. Nûreddin el-Heysemî'nin (ö. 807/1405) kendisine ait beş zevâid kitabını bir araya getirdiği eseri.
Bunların en meşhurlarından biri de Buhârî'nin Sahîh'i üzerine İbn Hacer el-Askalânî (ö. 852/1448) tarafından yazılan Fethu'l-Bârî'dir.
Fıkıh, hadîs ve kırâat âlimi. İsmi, Ahmed bin Muhammed bin Ebî Bekr bin Abdülmelik bin Ahmed bin Muhammed bin Muhammed bin Hüseyn bin Ali Askalânî'dir. Künyesi Ebü'l-Ab'bâs olup lakabı Şihâbüddîn'dir.
Hacer ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Hacer adını koymak caizdir.
İki eşi olmuştu eşlerinden biri olan Hacer, oğulları Hazreti İsmaiil (a.s.)'ın annesidir. Diğer eşi ise Hazreti İshak (a.s.)'ın annesi olan Sare'dir.
Mekke'de 133 veya 137 yaşlarındayken vefat etti. Mescid-i Haramda Kâbe-i muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan ve annesi Hacer'in de kabrinin bulunduğu Hatim denilen yere defnedildi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
geçişsiz f. (< bedbin+leş-mek) Bedbin bir durum almak, ümitsizliğe ve kötümserliğe kapılmak.
Hezeyana uğramak basit bir dille, yenilgiye uğramak anlamındadır. Herhangi biri tarafından bertaraf edilme durumu, hezeyana uğramak başlığı altında ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri