İbn Haldun, Mukaddime'de medeniyet kavramını doğrudan kullanmadan, umran,bedevilik,hadarilik kavramları üzerinden bir medeniyet teorisi geliştirir. Bu çerçevede İbn Haldun bir yandan genel bir insanlık medeniyeti/insan uygarlığı düşüncesi ortaya koyar, diğer yandan toplumların, ülkelerin medeniyetinden bahseder.
İbn Haldun'a göre 'medeniyet' aynı zamanda 'toplum' manasına gelir ve ilm-i umran da toplum hakkında geliştirilen ilim demektir.” diye konuştu.
İbn Haldun‟a göre, asabiyetin temel işlevi sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamasıdır. Buna karşın hayatın zorluklarına karşı yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan asabiyetin somut bir gerçekliği bulunmamaktadır. Asabiyetin gerçekliği, yerine getirdiği sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygu, düşünce ve pratiğidir.
Toplum ve Organizma: İbni Haldun, toplumların da, insanlar gibi, doğup, gelişip (büyüyüp), yok olduklarını savunmaktadır. Bu görüş, onun “tavırlar teorisi”ne dayanmaktadır. Aynı toplum içinde hadari ve bedeviler arasında nasıl devamlı bir mücadele varsa, toplumlar arasında da egemenlik mücadelesi vardır.
Çünkü İbn Haldun'a göre medeniyetin, şehirleşmenin kaynağı refahtır, refahın kaynağı emektir, emeğin kaynağı ise çalışmadır. İnsan ancak çalışmanın sonucunda ortaya çıkan emeğinin ürününü ortaya koyarak gelir elde edebilir ve elde ettiği bu değer ile gelişebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Farabi, Platon Kanunlarının Özü” adlı eserinde yeryüzünde toplum ve me- deniyetin ortaya çıkışı ile siyasi rejimlerin ve ülkelerin ortaya çıkışını açıklarken “toplum ve medeniyet” anlamında “imar” terimini kullanır.20 Bu kullanım aynı kökten gelen İbn Haldun'un umran'a verdiği anlam ve kapsama çok benzemek- tedir.
Umran başlığı altında daha önce de ifade edildiği üzere İbn Haldun'a göre, toplumlar bedevî ve hadarî olarak ikiye ayrılır.
İbn-i Haldun, çeşitli yazarlar tarafından modern tarihçiliğin, siyasal bilimlerin ve sosyolojinin kurucusu olarak gösterilmiştir.
1 Ramazan 732'de (27 Mayıs 1332) Tunus'ta doğan İbn Haldun, aslen Yemen'in Hadramut bölgesinden olduğu için Mukaddime'de Hadramî nisbesini kullanmış, Tunus'ta doğmuş olması sebebiyle Tûnisî, hayatının büyük kısmını Kuzey Afrika'da geçirmesi dolayısıyla Mağribî nisbeleriyle de anılmıştır.
Yazılma süreci ve elyazmaları İbn-i Haldun, Mukaddime'yi büyük tarih kitabı Kitâbu'l-İber'in birinci cildi olarak tasarladı. İslami tarih kitaplarında "Tarihe övgü" bölümü yazmak geleneğine uygun olarak bu hacimli eserin ilk cildi olarak Mukaddimeyi yazdı.
Geleneksel İslam tarihçiliğini özellikle yöntemsel açıdan sorgulayan İbn-i Haldun, düşüncesini ortaya koyarken tarihi rivayet ve haberlere karışan yalanı ve tahrifatı önlemek için tarihsel gerçekliklere ve gözlem metoduna dayanır. Metodu hem geleneği hem de gelenekten kopuşu içerir.
İbni Haldun bugünkü sosyolojik anlayışa uygun olarak toplum ve devleti birbirinden ayrı varlıklar olarak ele alır. O'na göre cemiyet, insanların birbirine muhtaç olması gibi, doğal bir zorunluluktan doğduğu halde, devlet, ferdi diğer fertlerin saldırı ve zulmünden korumak için kurulmuş bir kurumdur.
'da İbn Haldun'un yazdığı Mukaddime adlı ilmi eseri, Dünya ve İslam Düşünce Tarihi'ne önemli katkıları olduğu ifade edilmektedir. Bu sebeple, İbn Haldun'un toplumun birçok alanında yazdığı hususunda fikir sahibi olabilmemiz için Mukaddime eserini incelemek gerekmektedir.
Medeniyet, insanlığın maddi yönünü, kültür ise manevi yönünü temsil eder.
Şu halde, medeniyetleri bir yönüyle, yaygın olarak yazının kullanıldığı, kentlerin ortaya çıktığı, siyasî teşkilatlanmanın bulunduğu, ekonominin geliştiği kültürler olarak tanımlayabiliriz.
Medeniyet kelimesi, Batı'da ilk defa Fransızca olarak (civilisation) Marquis de Mirabeau tarafından 1757 yılında kullanılmıştır. İngilizce'de ise bundan on yıl sonra görülmeye başlanmıştır.
İbn Haldun, XIV. yüzyılda yaşamış çok yönlü bir İslam düşünürüdür. İslam düşünce alanlarından Kelam, Tasavvuf, Hadis, Tefsir, Fıkıh ve İslam Felsefesi alanlarında görüşler ortaya koymuştur. Bununla birlikte, sosyoloji, siyaset ve tarih felsefesi alanlarında da kendine özgü görüşler ileri sürmüştür.
İbn Haldûn'un aslında çok fazla eseri yoktur:
Yazdığı diğer eserleri arasında otobiyografisi olan Et-Ta'rif, Kaside-i Bürde şerhi, felsefe risalesi, Kitab el-mantık, Hesap, Marakeş sultanı için yazdığı risale ve bir şiir risalesi vardır.
Ona göre, ümran kavramı ve ilmini ilk kullanan kişi kendisidir. İbn-i Haldun'un sosyal bilimlere sağladığı en önemli katkı ise, tarih yazım anlayışındaki eleştirel tarih yaklaşımı olmuştur. Ona göre tarih, neden-sonuç, tarafsızlık, akılcılık ve kaynak eleştirmesi ilkeleri esaslarına göre yazılmalıdır.
İbn Haldun'un deyimiyle “umran; bütün yönleriyle sosyal hayatı, toplumu ve toplum hayatını ifade eder.” Umran ilmi ise toplumu ve toplumsal yaşamı her yönüyle ele alan bilimdir (Say, 2011: 308-310).
İbn Haldun, 1. Ramazan ayında 1332 yılında Tunus'ta, nesli sahabilerden Vâil b. Hacer'e uzanan, Arap bir ailede doğdu. Aslı Yemen kabilelerinden Hadramut'a kadar uzanır.
İbn Haldun (1332-1406) XIV. yüzyılda yaşamış Tunus'lu Tarih ve Toplum bilimcisidir. Sosyoloji literatürüne Mukaddime eseriyle asabiyet, bedevi, hadari ve umran kavramlarını kazandıran bilim insanıdır. O, tarih, siyaset, felsefe ve toplumbilim fikirleriyle akademik sahalara katkı sunan kişiliğe sahiptir.
İnsanlar ve nesiller genellikle birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir. İbn-i Haldun'a göre bunun sebebi ise kişilerin ihtiyaçlarını gidermek için benimsemiş oldukları mesleklerden kaynaklanır. Üretimdeki farklılık, farklı kültürlerin ve nesillerin ortaya çıkmasına sebep olur.
İbn Haldun'a göre; Devlet asabiyetle kurulur, fakat sadece asabiyetle devam edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri