Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın. Daha sonra bol sudan geçirerek yıkayın. Kağıt havlu veya sebze kurutucu yardımıyla maydanozları tamamen kurutun. Bu aşamada maydanozların ıslak veya nemli kalmaması oldukça önemlidir.
Kavanozda hava almayan maydanozlar buzdolabında çok daha uzun süre taze kalacaklardır. ·İsterseniz maydanozlarınızı koyduğunuz kavanozun dibine sadece sapların ıslanacak kadar su doldurup bu şekilde kaldırabilirsiniz. Sapları suyla temas eden maydanozlar da uzun süre canlılıklarını koruyacaklardır.
Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
Demetleri kahverengi kağıt torbalara yerleştirin. Kurutma demetlerini torbalarda saklamak onları tozsuz tutacak ve güneş ışığının maydanozun rengini açmasına izin vermeyecektir. Havanın dolaşmasına izin vermek için torbalarda bazı delikler açın ve demetleri güzel ve kuru tutun.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
İlgili 34 soru bulundu
Maydonoz Nasıl Uzun Saklanır Tarifi Nasıl Yapılır? Maydanozları yıkamadan sap kısmını bütün bağ olarak keselim. Temiz ve kuru cam kavanozlara sapları aşağı gelecek şekilde koyulur ve kapağını iyice kapatılır. Buz dolabında saklayalım, yaklaşık 1 hafta taze kalıyorlar.
Maydanozların saplarının ucunu kesin. Yarım su dolu bardağa yerleştirip üzerini Koroplast Kilitli Poşet ile hava alacak şekilde kapatın. Buzdolabına yerleştirin.
Maydanoz yeşil renkli bir sebze olduğu için saklama koşullarında tazeliğini korumak ve vitaminlerinin kaybını önlemek önemlidir. Bu sebeple maydanoz güneş almayacak bir yer de muhafaza edilmelidir. Canlılığını korumak için buzdolabı ya da buzlukta gerekli işlemlerin ardından uzun süre saklanabilir.
Maydanozları yapraklarını kopartın ve güzelce yıkayın, suyunu süzün tepsi yada örtüye serin ,güneş almayan bir yerde bekletin yoksa yeşiliğini kaybeder, gölge ve serin bir yerde bekletin, 5-6 günde kurur ,ben 1 hafta bekletiyorum, tam kuruması için eğer artık maydanozlar ufalanıyorsa kurumuştur.
Yeşillikleri cam kavanozda veya cam saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır.
On-oniki adet taze yeşil maydanoz (saplarıyla beraber). Maydanozun yapraklarının sararmamış olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları sararmış maydanoz kullanılmamalıdır.
Maydanoz, güneşli veya yarı gölge alanları sever. Bunun yanında toprak seçimi de önemlidir, maydanoz hafif nemli ve humuslu toprağı sever.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
* Yeşillikleri buzdolabına kaldırırken önemli olan nokta bir kâğıt havluya sararak nemlenerek ıslanmasını engellemektir. Yeşillikleriniz ne kadar kuru ve havayla az temasta olursa o kadar sağlam kalır. Bu yöntemlerle sakladığınız yeşillikler 1 hafta ile 10 gün arasında bozulmadan duracaktır.
Maydanoz ve dereotunu yaprak yaprak ayırın. Yıkadıktan sonra sebze kurutucusu ile iyice kurulayın. Daha sonra kağıt bir havlu ile nemini alın ve temiz büyük bir bezin üzerine serin. Arada bir havalandırarak iyice kuruyana kadar birkaç gün kadar bekletin.
Nemli Havlu Yöntemi
Roka ve maydanoz saklamak için daha uygun olan bu yöntemde nemli kağıt havluya yeşillikleri sarıp hava almayacak kilitli poşet ya da buzdolabı poşetine koymak gerekiyor. Bu şekilde buzdolabında taze bir şekilde birkaç gün muhafaza edilebiliyor.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Besin maddeleri açısından zengin ve hafif olması tercih edilir. Derin ve iyi drene edilmiş topraklar, maydanozun kök gelişimi için idealdir. Toprağın pH derecesi 5.0 ile 8.0 arasında olduğunda maydanoz için uygun bir ortam oluşturur.
Elinize bir tutam dere otu ya da maydanoz alın mesela. Eğer yaprakları kenarlara doğru sarkıyorsa tazeliğini yitirmeye başlamış demektir. Ayrıca renginin koyu olması ve saplarının çok uzun olması nitrat içerdiğini gösterir.
Maydanoz, Ocak-Eylül arasında ekilebilir bir bitkidir. Ancak verim alabilmeniz için en uygun ekim zamanı Mart ayının sonu, Nisan ayının başıdır. Saksının içini toprakla doldurun. Bu sırada toprağın nemli olmasına da dikkat edin.
Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Saksıda maydanoz yetiştiren kişiler toprak nemine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle nemini kaybetmesi sonrasında özellikle sabah saatlerde sulama yapılması gerekmektedir. Ardından maydanozlar toplanmaya başlar.
Asıl önemli olan hava almamaları ve nemin ortadan kaldırılması... Hava aldırmayan bir saklama poşetinin içerisine, emiciliği yüksek bir havlu kağıt ile beraber yerleştireceğiniz yeşil sebzeleriniz, hem hava almadıkları için hem de nemin havlu kağıt tarafından emilmesi sebebiyle, bir hafta boyunca taptaze kalacaklardır.
Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır. Maydanoz bulunduğu yeri 2-3 yıl muhafaza ederse de ömrü 1 veya 2 yıldır. Bitki ikinci yıl hemen generatif faza geçtiği için tohum ekiminden her yıl yenilenmesi önerilir.
Maydanozlar geniş bir tepside bol bol yıkanır suyu süzdürülür. Tek tek yaprakları saplarından ayrılır ve kilitli poşetin içine doldurulur, poşetin havası alınır ve poşetin kilidi kapatılır. Bu yöntemle maydanozları ister buzlukta isterseniz buzdolabının normal kısmında saklayabilirsiniz.
Saklama: Yıkadıktan ve kuruladıktan sonra marulu saklamaya hazırsınız. Plastik bir torbaya koyup buzdolabının sebze bölmesine yerleştirebilirsiniz. Yine de, marulu mümkün olduğunca çabuk tüketmek en iyisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri