Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Soğuk veya Sıcak Uygulamalar: Soğuk veya sıcak uygulamalar, göz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Soğuk uygulamalar, şişmiş veya iltihaplı gözler için etkili olabilirken, sıcak uygulamalar göz kaslarını rahatlatma da yardımcı olabilir. Dinlenme ve Göz Hijyeni: Gözleri dinlendirmek ve temiz tutmak önemlidir.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Göz sağlığınız için roka, pazı, ıspanak, portakal, tam çavdar ve tam buğday gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler, turunçgiller ve tam tahıllıları düzenli olarak tüketin. Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor.
İlgili 45 soru bulundu
Göz Kızarıklığı
Papatya, rooibos ve yeşil çay kızarık gözlerde olumlu etkilere sahiptir. Bu çayların anti-enflamatuvar etkileri irrite gözlerde ödem ve enflamasyonu azaltmaktadır.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
Gözlerde oluşan herhangi bir enfeksiyon veya ağrı için bazı bitkileri tüketebilir veya bu bitkilerin çayları gözlere uygulanabilir. Özellikle yeşil çay, papatya çayı veya keten tohumu gibi bitkilerin çayları gözlere iyi geldiği bilinmektedir.
Göz kapaklarına uygulanan zeytin yağı gözde nemlendirici etki sağlamakta ve göz kuruluğuna iyi gelmektedir. Cildi yumuşatıcı özelliği sayesinde göz kapaklarında yumuşama sağlar ve kaşıntıyı hafifletebilir. Zeytinyağı göze uygulanırken göze temas etmeyecek şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir.
Gözlerinizi dinlendirmek için sık sık ara verin: Uzun süre gözlerinizi dijital cihazlara maruz bırakmaktan kaçının. Her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca uzağa bakarak gözlerinizi dinlendirin. Yeterli uyku almak: Gözlerinizi dinlendirmenin en iyi yollarından biri de yeterli uyku almaktır.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir. Gözlerinizi sürekli açık tutmak gözde batmaya neden olabilir.
Gözde oluşan ağrılar; göz kuruluğunun olması, göz iltihaplanmaları, göz tansiyonu, göz nezlesi, blefarit, katarakt, arpacık çıkması, göz alerjisi, konjonktivit ismi verilen göz nezlesi ile olabilir.
✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur.
Elma sirkesini göz altlarınıza uygulamak için, elma sirkesini bir çorba kaşığı suyla seyreltin. Daha sonra bir kulak pamuğu yardımıyla göz altlarınıza uygulayabilirsiniz. Bu işlemi günde iki kez yapmanız yeterli olacaktır.
"Pansuman 'batma' şikayetlerini azaltıyor"
Pansumanın faydaları hakkında bilgi veren Toker, "Çayın içerisindeki bir kısım maddeler, kirpik diplerindeki yağı çözerek o bölgedeki bezlerin açılmasına ve içlerindeki salgının boşalmasına yardımcı oluyor.
Göze ılık kompres uygulamak oldukça basit ama yararlı bir işlemdir. Genellikle sıcağa yakın ılık suyla ıslatılan steril bir gazlı bez, sıcak havlu veya makyaj pamuğu gibi malzemeler kullanılarak gerçekleştirilir. Benzer şekilde demlenmiş ılık çay suyu veya çay poşeti kullanılarak da yapılabilir.
Özellikle göz sağlığı için beta karoten ve A vitamini içeren besinler tüketmek retina ve gözün diğer bölümlerinin düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Uzun süreli göz sağlığını korumak için ise A, C ve E vitaminleri ile zenginleştirilmiş renkli diyetler yapmak gerekiyor” diyor.
Gözün mikrop kaptığı düşünülen durumlarda ılık su ve pamukla gözler günde 3-4 defa temizlenmelidir. Ilık suyla temizleme sonrasında çapaklanma geçmezse göz hekimine müracaat edilmelidir.
en önemli püf noktası ise uygun sıcaklığı ayarlayabilmektir. çok sıcak olursa yakar, çok soğursa etkisi azalır. vücut ısısının birkaç derece üstünde, dayanılabilir bir sıcaklıkta olmalı, poşet kapalı göz üstünde en az 10 dakika tutulmalıdır.
Enerji üretimi, cilt, saç, tırnak ve göz sağlığı için önemli, deri ve göz sağlığı için gerekli olan B2 vitamini,göz yorgunluğunu azaltıyor. Dr. Yalçın, B2 vitamini eksikliğinde gözlerde yanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet ve kornea hastalıkları gibi göz rahatsızlıklarının oluşabileceğine işaret ediyor.
A vitamini, C vitamini, E vitamini, lutein, zeaksantin ve omega-3 yağ asitleri gibi besinler göz sağlığını destekler. Havuç, ıspanak, turuncu ve yeşil yapraklı sebzeler, balık, ceviz ve portakal gibi besinler gözlerin sağlıklı kalmasını sağlayabilir.
B12 eksikliğine bağlı olarak gelişen ilerleyici myelin hasarına bağlı olarak optik atrofi ve optik nevrit gibi optik sinir patolojilerine yol açabilir. Buna bağlı olarak da görme keskinliğinde azalma gelişebilir. Nedeni açıklanamayan görme kayıplarında B12 eksikliğinin de ayırıcı tanıda yer alması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri