Marul yaprakları pörsümüş ise atmayın. Biraz sıcak suda bırakın. Daha sonra soğuk suyla yıkayın. Böylece marullar daha taze ve canlı olacaktır.
Eski marulu kurtarmak için sıcak suyla dolu bir kaseye veya tencereye batırın. Su ılık olmalı ancak ürünü haşlayacak kadar sıcak olmamalıdır. 30 dakika kadar suda beklettikten sonra yaprakları kurutun ve yeşillikleri soğuması için buzdolabına koyun. Bu tüyoyu marulu servis etmeyi planladığınız gün yapmak en iyisidir.
Marulun Saklanması:
Yapraklarına zarar vermeden marulu plastik bir torbaya veya hava geçirmez bir saklama kabına koyun. Yıkamadan saklama: Marulu yıkamadan saklamak daha iyidir, çünkü nemli ortamlarda daha hızlı bozulabilir. Yıkamak isterseniz, yaprakları tamamen kuruduktan sonra saklayın.
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Marul dolapta yaklaşık bir hafta dayanır. En iyi tazelik için, yemeden önce marulu yıkamalısınız. Sebzeler rengi solmadıkça ya da yumuşamadıkça yenilebilirler.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer daha hızlı ve kesin sonuç almak istiyorsanız doğrudan fide kullanmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde dilerseniz kök kısmını düzgün bir şekilde ayırdığınız marulların bu kök kısımlarını da tıpkı bir fide gibi değerlendirerek yeniden çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.
Salataya kullanacağınız marulun üzerine bir adet havlu kağıt koyarak muhafaza ederseniz, marul bir hafta kadar taze kalır. Havlu kağıt, nemi emer, marulun yumuşamasına engel olur.
Marulu kesme tahtası üzerine alarak kesin. Marulu kağıt havluya sarın. Bu sayede marulun nemi içerisinde kalacaktır ve marul çıtır kalacaktır. Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden hasada kadar (çeşide bağlı olarak) 65 ila 130 gün gerekir. Çoğunlukla, dikim işleminden 30 ila 70 gün sonra hasat edilebilir.
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
lettuce i. common lettuce (lactuca sativa) i.
Marul, büyüme periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister. Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde sulama yapılmalıdır. Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır.
Dona karşı dayanıklı olan sebze, -4,-5 derece soğuğa kadar sağlamlığını koruyor. Kumlu tınlı ile killi tınlı toprak arasındaki topraklarda, marul kolaylıkla yetiştirilebiliyor.
Marullar fazla miktarda su tüketirler, çimlenmeden itibaren hasat edilinceye kadar bol su isterler. Suya en fazla ihtiyaç duyulan dönem normal hasat iriliğini aldıkları tarihten 15 gün önce başlar ve hasada kadar devam eder.
Marulun Büyüme Aşamaları ; Peki marul nasıl hızlı büyür ? Marul organik maddeyi çok sever.Bu topraklarda hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelir.Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmelidir.
Marul yapraklarını ayırdıktan sonra kök kısmının üstünde kalan küçük yapraklar ortadan bir bıçak yardımıyla ayrılır,yarısına kadar su ile dolu bardağa kök kısmı su alacak şekilde yerleştirilir.Bu bardak güneş alan pencere kenarına veya mutfak dolabınızın bir köşesine koyabilirsiniz,uzun süre geçmeden yaklaşık 4-5 gün ...
Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz. Kullanacağınız toprak gübreli olursa marul daha hızlı bir büyüme gerçekleştir.
Tek yıllık iklim sebzesi olan bu sebze ile serin iklim olması gerekmekte, bu iklim ile beraber yetiştirme süresi de kısadır. Yıl boyunca sadece 1 kere yapabilmekteisiniz.Ortalama 2 veya 3 aylık sürelerle birlikte salata ya da doğrudan yeşillik tipli marul yetiştirmekte mümkündür.
Marul ve Yeşil Soğan En Az İki Kere Hasat Edilir - YouTube.
Marul, bir kış mevsimi sebzesidir. Sonbahar mevsiminin kasım ayında ilk hasat başlar ve kış mevsiminin şubat ayının sonlarına doğru marul hasadı biter. Marul En Taze Hangi Ayda Markette Olur ve Bulunur?
İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir. Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır.
Marulların uzun süreli saklanabilmesi için ilk olarak satın alırken taze ve canlı marullar tercih edilmelidir. Sararmaya başlamış marullar tercih edilmemelidir.
Marul, büyüme periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister. Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde sulama yapılmalıdır. Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır.
Yıkama suyuna sirke ilave etmenin temel amacı, asidik bir yıkama ortamı oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşılık gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı biyolojik etkenlerin uzaklaştırılmasıdır.
Kesimden sonra marulların hastalıklı, yaşlı ve bir miktar sararmış olan dış yaprakları atılır ve koçan en dış yaprak hizasından düzgünce kesilmelidir. Bu şekilde hasat edilen marullar başlar aşağıya gelecek şekilde ambalaj kaplarına tek sıra halinde yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri