Ceviz, badem, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar. Yulaf, mısır, kinoa gibi glutensiz tahıllar huzursuz bağırsak sendromu şikayetlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Meyveler: Yaban mersini, ahududu, ananas, kavun, kivi, misket limonu, üzüm ve çilek. Sebzeler: Fasulye, dolmalık biber, turp, lahana, havuç, kereviz, patlıcan, domates, ıspanak, salatalık, balkabağı ve kabak. Kuruyemişler: Fındık, ceviz, badem ve yer fıstığı
Büyük porsiyonlu, yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein ve alkol, kramp ve ishale neden olacağından kısıtlı tüketilmelidir. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana, brüksel lahanası, soğan gibi gaz yapıcı bazı gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
Gaz yapıcı besinler (lahana, turp, kuru baklagiller), gazlı içecekler, alkol, kafein, acı baharatlar verilmemelidir. Çiğ sebze-meyve ve süt bazı hastalarda semptomları arttırdığı için kontrollü verilmelidir. Yeterli sıvı tüketimi de İBS tedavisinde oldukça önemlidir.
Lifli yiyecekler (işlenmemiş lifli gıdalar çok çeşitlidir, besin değeri yüksek ve çok ucuzdur), meyveler (üzüm, portakal, erik…), salatalar (ıspanak en iyisidir) ve sebzeler (brokoli, yeşil fasulye vb) hem sağlıklı hem de barsağın dostu yiyeceklerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS'de görülen kabızlığa iyi gelir. Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir. Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.
İnflamatuar bağırsak hastalığından ayrı bir durumdur ve diğer bağırsak rahatsızlıklarından bağımsızdır. Belirtilerin şiddet ve süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak ayda en az üç gün olmak üzere en az üç ay kadar etkileri devam eder.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Nane Çayı Ferahlatıcı tada sahip olan nane çayı, kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrısı, şişkinlik, gaz gibi yakınmalara neden olabilen irritabl bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için uzun yıllardır geleneksel olarak kullanılır. Yapılan çalışmalar, nane yağının IBS belirtilerini azaltabileceğini gösterir.
Bazı hastalarda dışkıda sümüksü madde olması, acil dışkılama ihtiyacı, anormal dışkı şekli gibi ek belirtiler de olabilir. Günümüzde bu hastalığı tamamen ortadan kaldıracak,kökten tedavi edecek, yani hastalığı bitirecek bir tedavi yöntemi yoktur. Yani bu hastalık ne öldürür, ne de güldürür cinsinden bir hastalıktır.
Karın ağrısı veya rahatsızlık: IBS'nin en yaygın semptomu karın ağrısıdır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinin alt kısımlarında veya göbek çevresinde yoğunlaşır. Kabızlık, ishal veya kabızlık ve ishal karışımı: IBS'li bireylerde bağırsak hareketleri düzensiz olabilir.
Çilek, kivi, mandalina, portakal gibi meyveler. Havuç, salatalık, patlıcan, marul, kabak gibi sebzeler. Et, tavuk, balık yumurta gibi protein kaynakları
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
Farklı probiyotik türlerinin İBS üzerindeki etkinliğini araştır- mak için yapılan çalışmalarda Lactobacillus (L.) plantarum 299v'un İBS'deki abdominal ağrıyı ve bağırsaklarda gaz bi- rikimini azalttığı belirlenmiştir.
İrritabl Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır? İrritabl bağırsak sendromu tedavisi semptomların azaltılmasına yöneliktir. Doktorunuz yaşam ve beslenme tarzında değişiklik yapmanızı, eğer geçmiyorsa kas spazmlarını kontrol eden, kabızlığı önleyen, ağrıyı hafifletici ve antibiyotikler gibi bazı ilaçlar verebilir.
Elma sirkesi, antibakteriyel özellikleri nedeniyle ishalin neden olduğu bakterilerin yok edilmesine yardımcı olabilir. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırarak tüketebilirsiniz.
Gaz içeren içecekler(kola, gazoz, soda) uzak durulmalıdır. Bu içecekler gaz oluşturabilir ve ağrıya neden olabilirler. Sakız çiğnenmesi de önemli miktarda hava yutulmasına neden olur.
Vücutta yapım ve onarımda görevli olan protein içeren ; yumurta, kırmızı et, tavuk , hindi, balık gibi besinler mutlaka diyetinizde bulunmalıdır. Gıda katkı maddeleri bağırsak bariyerine zarar verdiği için paketli gıda ve içeriği bilinmeyen gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bu durumda yapılacak en iyi şey, çilek, narenciye ve muz gibi fazla fruktoz içermeyen daha meyveleri yemek. Soda gibi içeceklerdeki kabarcıklar GI sisteminde benzer bir gazlı etki oluşturabileceğinden, susuzluğu gidermek için su veye laktozsuz süt içilmesi daha sağlıklı olacaktır.
IBS semptomları günlük yaşamınızı etkileyecek kadar rahatsızlık verici olabilir. Hangi gıdaların sindirim sisteminizde rahatsızlığa yol açtığını bulabilmeniz ve diyetinizi buna göre oluşturabilmenizi sağlamak için YorkTest 35 yıldır IgG bazlı gıda intolerans test programları sunmaktadır.
Zayıflama ve kilo kaybı yoktur.
Huzursuz bağırsak sendromu genellikle çok ciddi problemlere neden olmamakla birlikte, çoğu hastada yaşam boyu devam edebilen kronik bir hastalık şeklinde seyreder. Huzursuz bağırsak sendromu ömür boyu sürebilir'' ifadelerini kullandı.
İrritabl Barsak Hastalığı, mide ve bağırsak sisteminde meydana gelen işlev bozukluğudur. Bu yalnızca kalın bağırsağı değil tüm sindirim sistemini etkilemektedir. Kas ve sinirlerin hassaslaşmasına neden olduğundan, özellikle yemek yerken ve yemek sonrasında kramp ve ishal gibi rahatsızlığa yol açmaktadır.
İBS kansere dönüşmez. Bireyin bağırsak kanserine yakalanma ihtimali İBS ile fazlalaşmaz. Ancak İBS olan hastalar da toplumun diğer fertleri gibi gereken zamanlarda tekrarlanacak tarama testleri (kolonoskopi, sigmoidoskopi + dışkıda gizli kan, baryumlu kolon grafisi, vb.) yapılmalıdır.
İrritabl barsak sendromu psikosomatik bir hastalık olarak ele alınır. İBS semptomları meydana gelirken psikososyal birçok faktöründe önemli ölçüde rol oynadığı düşünülmektedir (18). Literatürde İBS tanısı olan bireylerde ruhsal bo- zuklukların varlığı ve hastalıkla ilişkisi tartışma konusu olarak yer almaktadır (19).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri