Farklı probiyotik türlerinin İBS üzerindeki etkinliğini araştır- mak için yapılan çalışmalarda Lactobacillus (L.) plantarum 299v'un İBS'deki abdominal ağrıyı ve bağırsaklarda gaz bi- rikimini azalttığı belirlenmiştir.
İBS (irritabl bağırsak sendromu) tedavisinde probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı, immün düzenleyici ve antiinflamatuvar etkilerinden dolayı faydalı olabilmektedir. Ancak tedavideki yeri için güncel kanıt düzeyi, genel bir kullanım önerisi yapacak kadar güçlü değildir.
Symbiosys Alflorex Ibs 30 Kapsül Alflorex®, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, ishal ve kabızlık semptomları dahil olmak üzere İrritabl Bağırsak Sendromunun giderilmesine yardımcı olur.
Araştırmalar ülseratif kolit durumunda en etkili probiyotik türünün, sekiz bakteri türünü içeren ve E. coli'nin zararlı bir türü olmayan, Escherichia coli Nissle türü olduğunu ortaya koyuyor.
Kadınlarda şiddetli ishal, baskın İBS için alosetron, kabızlık baskın İBS için lubiprostone isimli ilaçlar kullanılabilir. Bunlar, diğer yaşam tarzı veya terapötik müdahalelerin başarısız olduğu durumlarda son tedavi seçeneği olarak kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
İrritabl bağırsak sendromu (Hassas bağırsak sendromu, IBS), kalın bağırsağı etkileyen bir hastalıktır. Belirtileri arasında: karın ağrısı, ishal, şişkinlik ve kabızlık bulunur. İrritabl bağırsak sendromu olan kişiler D vitamini takviyeleri alarak belirtileri hafifletebilirler.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Bu mikroorganizmalar, bağırsağın doğal florasını hastalığa neden olan tüm organizmalardan korur. Saccharomyces, lactobacillus ve bifidobacterium gibi bakteriler en faydalı probiyotiklerdir.
Bağırsaklarımızda yaşayan yararlı mikroorganizmalara probiyotik; bu yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen bileşiklere ise prebiyotik dendiğini böylece açıklamış olduk. İşte bu iki kavram her ne kadar birbirinden farklı olsa da aslında birbirleri olmadan düşünülemezler.
Probiyotik takviyeler için en az 2-3 haftalık kullanım önerilebilir. Bununla birlikte, düzenli bir şekilde probiyotik alınmaması durumunda, zararlı bakterilerin florada etkinliğini artırması söz konusu olabilir. Bu nedenle, 6 aydan uzun bir süre de kullanım önerilebilir.
Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (İBS) problemi olanların L. Plantarum V299, bifidobakterium bifidus, S. Cerevisiae ve diğer bazı laktobasil karışımlarını içeren probiyotik takviyelerden istifade etmeleri öneriliyor.
Bitkisel Çaylar ve Nane Yağı: bazı bitkisel çaylar IBS şikayetlerini azaltmaktadır, bu nedenle hastalar için rezene, nane ve papatya çayı da tavsiye edilebilmektedir. İrritabl Bağırsak Sendromunun tedavisinde sıkça tercih edilen doğal ürün Nane yağıdır.
Sindirim Sistemine Faydaları
Bu rahatsızlıklara karşı koruma sağlayan kefir, sindirim sistemini destekleyici özelliktedir. Bu özelliklerinin yanında kefirin huzursuz (irritabl) bağırsak sendromu (IBS) ve ülsere karşı koruma sağladığı bilinmektedir.
Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun. Kafein (Kahve, çay ve asitli içecekler) tüketimini azaltın. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana gibi gaz yapan gıdalardan kaçının.
Birçok araştırma probiyotik almanın sağlıklı bir bağırsak florası (mikrobiyomunu) desteklediğini ve bağırsak iltihabı ile diğer bağırsak problemlerini önleyebileceğini gösteriyor. Probiyotik ürünlerle bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırabiliriz.
Yoğurt, bilinen en iyi probiyotik gıda olsa da, kefir daha iyi bir bakteri kaynağıdır. Kefir, birkaç ana dost bakteri ve maya türü içermektedir. Bu da kefiri çeşitli ve güçlü bir probiyotik yapmaktadır. Yoğurt gibi kefir de laktoz intoleransına sahip kişiler tarafından iyi tolere edilmektedir.
Probiyotiğin hedeflenen yararlı etkiyi gösterebilmesi için bağırsak florasına ulaşabilmesi ve oradaki zararlı flora ile yarışabilecek düzeyde canlı mikroorganizma sayısına sahip olması gerekmektedir. Seçilen probiyotik, mide asidi ve safra tuzuna dayanıklı olmalı ve bu sayede bağırsağa kadar ulaşabilmelidir.
Probiyotik aç karnına mı yoksa tok karnına mı alınmalı sorusuna ise uzmanların cevabı tok karnına alınması yönündedir.
Son yıllarda İBS tedavisinde probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı gündeme gelmiştir. Birçok klinik çalışmadan alınan sonuçlar değişken olmakla birlikte, prebiyotik ve probiyotik kullanımının, immün düzenleyici, antiinflamatuvar etkileri yoluyla teorik olarak İBS'ye faydalı olabileceğini destekle- mektedir.
Gaz, şişkinlik, bulantı, mide krampları, kabızlık veya ishal, hazımsızlık, ağız kokusu. İnsülin direnci, kan şekeri dengesizliği, kilo artışı, ödem. Ciltte kaşıntı döküntü, alerjik astım, nezle.
Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir. Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir.
IBS semptomları günlük yaşamınızı etkileyecek kadar rahatsızlık verici olabilir. Hangi gıdaların sindirim sisteminizde rahatsızlığa yol açtığını bulabilmeniz ve diyetinizi buna göre oluşturabilmenizi sağlamak için YorkTest 35 yıldır IgG bazlı gıda intolerans test programları sunmaktadır.
İrritabl Bağırsak Sendromu Şikayetlerin Süresi
Son 3 aydır ortalama haftada en az 1 gün yineleyen karın ağrısı ile birlikte dışkılama sıklığında, dışkılama formunda yani görünümünde değişiklikler olması IBS'i düşündürmektedir.
Zayıflama ve kilo kaybı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri