Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
Bu yöntemi uygulamak için 2 farklı kaba ihtiyacınız var. Altta kalacak kabın içine kaynattığınız suyu ilave etmeniz, üzerine ise ayrı bir kap -mümkünse cam kap- yerleştirip içine çikolatalarınızı aktarmanız yeterli. Bu yöntemle aşağıdaki kaptan yükselen sıcak buhar sayesinde çikolatalar kısa sürede erimeye başlıyor.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Damla çikolatayı eritmenin en iyi yolu benmari usulü eritme yöntemini uygulamaktır. Farklı boyutlara sahip iki tane tencereden büyük olanına su koyarak işe başlayabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Benmari, daha çok ısıyla direkt temas etmesini istemediğimiz gıdalar için kullanılan bir ısıtma yöntemi. Teknik olarak ateşin üstüne içi su dolu ve ısıya dayanıklı bir kap konurken içinde ısıtmak istediğimiz malzemenin olduğu kap alttaki suya temas etmeyecek şekilde su dolu kabın üstüne yerleştiriliyor.
Deneyerek halen ön kristalleştirilmiş olduğundan emin olun: Bıçağın uç kısmını çikolataya batırın. Düzgün bir şekilde ön kristalleştirilmesi halinde, çikolata 18 ila 20°C ortam sıcaklığında 3 dakika içinde eşit bir şekilde sertleşecektir.
Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Temperleme sırasında çikolatanın içindeki kakao yağı, kararlı kristal bir form alır. Bu, satensi parlaklıkta ve sert çıtırlıkta mükemmel bir son ürünü garanti eder. Ayrıca çikolatanın soğutma sırasında küçülmesini sağlayarak, kalıptan çıkarmayı kolaylaştırır.
Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
Profesyonel ipucu: Eğer erimiş çikolata su ile temas ederse tek seferde az miktarda su, eritilmiş tereyağı veya krema ekleyin ve karıştırın ya da çırpın. Bu yeniden aktive olan çikolata biraz daha az etkilidir ve tekrar sertleşmez, fakat yine de dondurmaya harika bir lezzet verir .
Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao ve kakao yağı içeren bir çikolata türüdür. Profesyonel kullanımlar için sıklıkla tercih edilen kuvertür çikolata, çoğunlukla eritilerek kullanılır.
İlk önce küçük bir tencerede biraz su kaynatıyoruz. Ocağın altını orta ayara kısıp tencerenin üzerine sıcağa dayanıklı bir kap otutturuyoruz. Bunun içerisine çikolatamızı küp küp kırıp sürekli karıştırarak eritelim. Çikolata sosumuz hazır!
Termal Çikolata Taşıma Poşeti – Çikolata Taşıma Poşeti yaz aylarında çikolatanın erimeden bir yerden başka bir yere taşınmasına olanak sağlar. Çikolata Taşıma Poşeti, kağıt çantalardan daha ekonomiktir. 40 derece sıcaklıkta 3 saate kadar bile çikolatanın erimediği gözlenmiş, kanıtlanmıştır.
Sıvı çikolata soğuk bir ortamda ortalama 1 saatte donabilir. Fazla soğuk olan bir ortamda daha kısa sürede donabilir. Çokta soğuk olmayan bir ortamda ise daha uzun sürede donacaktır. Sıvı halde olan, su gibi erimiş bir dondurma kıvamında denebilir.
Pastane lezzetlerini aratmayacak tatta kakaolu bir pasta yapmayı mı düşünüyorsunuz? O halde bitter pul çikolata tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kakao yağı dengelenmiş olan hazır paket sayesinde artık daha kolay ve daha lezzetli benmari usulü çikolata elde edebileceksiniz.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
Dünyanın en pahalı çikolatası, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen bir çikolata fuarında görücüye çıktı. Tasarımcı Daniel Gomez tarafından hazırlanan çikolata 'Dünyanın en pahalı çikolatası' olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Çikolatanın fiyatı ise 9 bin 489 dolar olarak belirlendi.
20 derecenin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ erir ve çikolatanın üzerine çıkar ve burada beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır.
Profesyonel mutfaklarda kullanımı tercih edilen kuvertür çikolata dilimize Fransızca'dan geçmiştir. Anlamı “örtmek” olan kuvertür, şefler tarafından tatlıları kaplamak, şekerlemeleri süslemek için kullanılır. Bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere 3 çeşit kuvertür çikolata çeşidi bulabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri