Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Soğuk Kompres: Hemoroid bölgesine soğuk kompres uygulamak, şişlik ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olabilir. Bunun için bir buz torbasını ince bir bezle sararak 10-15 dakika boyunca basur bölgesine uygulayabilirsiniz. Oturma Banyosu: Sıcak su dolu bir küvete oturmak, hemoroid semptomlarını hafifletebilir.
2. derece hemoroid: İç hemoroidler, dışkıda veya tuvaletteyken dışarı çıkar. Ancak, kendiliğinden geri dönerler. 3. derece hemoroid: İç hemoroidler, dışkıda veya tuvaletteyken dışarı çıkar ve kendiliğinden geri dönmez. 4. derece hemoroid: İç hemoroidler, sürekli dışarıda kalır ve ağrıya neden olabilir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
İlgili 33 soru bulundu
Makatta şişme, anüsün belirli bir alanı ve etrafındaki bölgede oluşabilen bir durum ve birçok hastalıktan kaynaklı olabilir. Genellikle enfeksiyon (apse oluşumu), fonksiyonel bir bozukluk ( hemoroid oluşumu ) ya da bir tümör (kolon-rektum veya anüs) nedeniyle oluşabilir.
En yaygın bilinene ilaçlar; Daflon Tablet, Doxium Tablet, Venorouton Tablet, Kortos fitil, proktoglivenol anal krem, proktolog fitil ve krem. Bu ilaçlardan da beklentiniz mantık dahilinde olmalıdır. Bu ilaçlar hemoroidi iyileştirmez ama var olan şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilir.
Hemoroid semptomlarını hafifletmede sıcak uygulamalar sıkça tercih edilir. Sıcak su torbası, bu yöntemlerden biridir. Sıcaklık, ağrıyı ve kaşıntıyı azaltmada etkilidir, çünkü ısı kan dolaşımını artırarak inflamasyonu ve şişliği azaltmaya yardımcı olur.
Dış basur memesi (eksternal hemoroidal pake) kendi kendine geçmez. Özellikle tuvalette aşırı ıkınma, kabızlık durumlarında ödemlenerek çok daha belirgin ve ağrılı hale gelebilir.
Geçmiş olsun, dışkılama sonrasında makatta ağrı ve makattan kanama yakınmalarınız var. Öncelikle, zeytinyağı içmeniz veya bir pamuğa zeytinyağı damlatarak makat bölgesine sürmeniz ciddi rahatlama sağlayacaktır.
İç hemoroid belirtileri arasında en önemlisi dışkılama sırasında görülen kanamadır. Bununla birlikte dışkılama sırasında bu dokular dışarı çıkabilmekte ve yalnızca bu durumda acı ve ağrıya neden olabilmektedir. İç hemoroidler dokuların sarkmasına göre dörde ayrılmaktadır: I.
Basur Ağrısı Nasıl Oluşur? Hemoroid yapılarının makat yani anüs bölgesinde görülmesinden dolayı makat ve çevresinde ortaya çıktığından, “basur ağrısı nereye vurur” sorusunun cevabı olarak makat bölgesini işaret etmek doğru olacaktır.
Hemoroid'in ameliyatsız bir yöntemi bulunmamaktadır. Çoğunlukla hastalar birçok sebepten dolayı doktora geç başvuru yapmaktadır.
Genellikle kendiliğinden gerileyebileceği gibi çoğunlukla da medikal tedavi ile düzelir. Ancak sık tekrarlayan ve ciddi semptomlara yol açan hemoroidal hastalıklarda ofis işlemleri dediğimiz hastanede yatış gerektirmeyen uygulamalar (lazer, bant ligasyonu) ile tedavi edilebilir.
Sıcak ya da soğuk oturma banyoları hemoroid tedavisinde tavsiye edilmektedir. Ancak buzlu soğuk su banyosu uzun süre yapılamayacağından genellikle sıcak oturma banyosu önerilir.
Buz uygulaması: Şişmiş alanlara bir seferde 10 dakika boyunca bez kaplı buz paketleri uygulanması hemoroid ağrısının ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Lifli beslenmek ve su içmek: Lifli beslenmek ve günde ortalama 2 buçuk litre su içmek; dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır.
Makat bölgesindeki şişliklerin en sık nedeni hemoroid yani basurdur. Makat bölgesindeki şişliklerde, basur dışında oluşabilecek bazı hastalıklar: ✅ Deri çıkıntıları ✅ Makat çatlağı ✅ Polipler ✅ Makat kanserleri ✅ Makat sarkması ✅ Bağırsak fıtığı 📌 Prof. Dr.
Hidrokortizon, hemoroid ile ilişkili kaşıntıyı geçici olarak azaltan bir steroiddir. Düşük dozda hidrokortizon içeren hemoroid kremler bulunabilir. Bazı hemoroidal preparatlar, sinirleri uyuşturan ve ağrının ve diğer hemoroid rahatsızlıklarının geçici olarak rahatlamasını sağlayabilen bir lokal analjezik içerir.
Ayrıca saf vazelin ve lanolin içeren propolis kremlerin basur nedeniyle oluşan kanamalara, yanma ve kasıntı hissine iyi geldiği bilinmektedir.
Evde basura iyi gelen yöntemler arasında lifli gıdaları tüketmek, ılık su banyoları yapmak, oturma banyoları yapmak, doğal bitkisel tedaviler uygulamak, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak yer alabilir.
Egzama, akne ve sivilceler, hemoroidler, boğaz, yutak, deri ve mukoza zarının iltihaplanmasına neden olan bakteriyel ve viral enfeksiyonların tedavisinde bir yardımcı olarak idealdir. Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur.
Lifli gıdalar dışkının yumuşamasını ve bağırsaklardan rahatlıkla geçmesini sağlar ve bu özelliği ile hemoroid gelişimine engel olur. Lif oranı yüksek olan yulaf ezmesi, kepekli besinler, karabuğday, buğday gibi besinleri rutininize mutlaka eklemelisiniz.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Lifli besinlere ağırlık verilmelidir. Haftada 2-3 kez kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut) tüketilmelidir. Posa bakımından zengin sebzeler (fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz, kabak) tercih edilmelidir.
Genellikle şişlik olan ve cerrahi müdahale görmüş hemoroid bölgeleri için kortizonlu merhemler doktor kontrollünde kullanıcılara verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri