Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Kahverengi veya Kanlı Akıntı
Bu durum ''lekelenme'' olarak bilinir. Bu durum regl dönemindeyken normal kabul edilir. Ancak regl dönemi haricinde bu durumun görülmesi farklı bir durumu işaret eder. Yakın zamanda korunmasız cinsel ilişki yaşandıysa bu durum hamileliği işaret edebilir.
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
Adetin başlangıcında veya sonunda oluşan kahverengi akıntı normal kabul edilir. Ancak bazı durumlarda kahverengi akıntı, kadınların üreme sisteminde oluşan bir soruna işaret eder. Bu sorunlar arasında enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, rahim içi araçların kullanımı ve bazı kanserler bulunabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkması nedeniyle kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Regl kanamasından daha az ve kısa süreli olan implantasyon kanaması kadınların yüzde 25'inde görülebilir.
Doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçların yan etkileri de ciltte kahverengi leke oluşumuna neden olabilir. Kahverengi lekelenmeler genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülebilir. Stres, karaciğer hastalıkları, seboreik keratoz ve hormonal bozukluklarda ciltte kahverengilere sebep olabilir.
Akıntı koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu ise, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyrediyorsa çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Yumurtlama döneminde kanama, damla ya da lekelenme şeklinde görülebilir. Kişi bu durumu çoğunlukla iç çamaşırında oluşan kahverengi leke ile fark eder.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Külot temizliğinde ön yıkama ve normal program olacak şekilde iki aşamalı makine temizliği yapılmalıdır. Külotlarda Neden Leke Olur? Genital bölgeden gelen akıntılar, idrar izleri ve kadınlarda görülen adet döngülerinin sebebiyle çamaşırlarda kalıcı lekeler oluşur.
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar. Hormonal değişiklikler, hamilelik veya doğum kontrol hapları da bu lekelerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Abdestliyken kahverengi akıntılar meydana gelirse, abdest bozulmaktadır.
Vajinal akıntı rengi ve kokusu ne anlama geliyor? * Beyaz renkte akıntı ve kaşıntı varsa etken "vajinal mantar" olur. * Kahverengi ve yeşil renkte vajinal akıntı ile kötü koku varsa sorun bakteri kaynaklıdır. * Kanlı vajinal akıntı ise rahim ağzındaki hücresel bozukluklardan kaynaklanır.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Bu akıntının beyaz renkli, kötü kokulu ve süt kesiği kıvamlı bir akıntı olduğu söylenebilir. Bu belirti, maya mantarlarında görüldüğünden, ayırt edici bir belirtidir. Aynı zamanda, idrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında vajinal mantar sebebiyle tahriş olmuş bölgelerde yanma ve acı hissedilebilir.
Rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanan vajinal akıntı vajinayı temiz ve nemli tutan ve enfeksiyondan koruyan bir sıvı veya mukustur. Günde 1 ila 4 ml kadar vajinal akıntı olması normal ve düzenli bir durum olarak kabul edilir.
Bu durum genelde hamile kaldıktan 10 veya 14 gün sonra görülebilir. Yerleşme kanaması oldukça az miktarda görülür. Bu kanama her hamilelikte görülmeyebilir.
Yerleşme kanaması genellikle gebeliğin erken dönemlerinde, yaklaşık olarak 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar.
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Az miktardaki kahverengi akıntı önemli bir durum değildir ve 2-3 gün sürmektedir. Hamile kadınların özellikle yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında kahverengi akıntıyı fark etmesi yaygındır.
Bazı durumlarda yerleşme kanamasına karın krampları, şişkinlik ve vajinal akıntı değişikleri eşlik edebilir. Hamilelik şüphesi taşıyorsanız implantasyon kanamasından sonra hamilelik testi yapabilirsiniz. Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri